Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 700 000 ученици посрещнаха новата учебна година

Над 175 хил. деца получиха еднократна помощ за началото на учебната година

15 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова
"Българско школо" започва годината с поредно признание. Училището получи положителна верификация за програмата Middle Years Programme (MYP) на Международен бакалауреат (IB). Тя обхваща над 2 милиона ученици между 11 до 16 г. и се фокусира върху цялостното им развитие чрез съчетаване на иновативни методики в обучението, преподаване на академични предмети чрез концепции, трансдисциплинарни проекти и активно участие в общността. Програмата подкрепя критичното мислене, комуникационни умения и междукултурно съзнание.

С цветя, музика и много настроение 702 000 ученици и над 70 000 учители посрещнаха днес началото на новата учебна 2023/24 година. За първи път в класните стаи влязоха и 57 000 първокласници. Вратите си за ученици отвориха общо 2349 училища в страната. В 63 от тях все още продължават неприключилите ремонти от лятото. В чужбина 30 000 деца ще учат в близо 400 неделни училища и в две български държавни училища.

"Честит празник! Днес - 15 септември, и 24 май са двата дни, които отличават България в целия свят с това, че казват: образованието, науката, културата - това е същността на България. Няма друга държава в света, която да ги празнува по този начин", заяви премиерът акад. Николай Денков, който откри новата учебна година в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов". Той обеща и че догодина ще има повече средства за образование.

"Скъпи деца, днес в родното училище започвате едно голямо приключение. Приключение, което ще е изпълнено с много предизвикателства, игри, откриване на нови неща и знания за света около вас. Бъдете любопитни, търсещи и преди всичко щастливи през учебните часове, които Ви предстоят. Нито за момент не забравяйте, че училището е място, където винаги ще получите подкрепа и разбиране. Уважавайте учителите си и общувайте със съучениците си - приятелствата с тях са безценни", обърна се към първокласниците просветният министър проф. Галин Цоков. На учителите и ръководителите на образователни институции, той заяви, че в обучителния процес има трудни дни и моменти, в които човек си задава въпроса дали да продължава да дава всичко от себе си. "Днес, когато цялото ни общество гледа към Вас, повече от всякога трябва да сте горди с професията си. Обичайте я, защото тя е призвание! С гордост бъдете УЧИТЕЛИ на децата ни. Хилядите цветя, които ще получите в първия учебен ден, са жест на благодарност и признание за труда Ви от цялото общество", посочи той.

По думите на министъра тази година има много предизвикателства пред системата на образованието, включително и усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост (сред които над половин милиард за STEM кабинети във всяко училище). "Има много средства които са по Плана, които общо за образованието са над 1.2 млрд. лв., които ако се използват пълноценно в рамките на тази година или поне се създадат условия да бъдат използвани, това ще промени в голяма степен образователната среда в българските училища", обясни Цоков пред БНТ.

С поздрав към учениците, учителите и родителите започна работа и парламентът днес. Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ-СДС поздрави учителите в България, които "със своята любов към учениците предават на своите възпитаници стремеж към знание и мъдрост" и пожела на първокласниците "да помнят, че са потомци на велики българи".

В училището тази есен има новости - дигитална раница, електронни медицински бележки, нови програми за учениците от началния етап и от 5 и 8 клас, различни дати за изпитите и т.н. Още за тях:

Началото на новата учебна година винаги е вълнуващо и за настоящи, и за бивши ученици, а най-много за тези, които ще прекрачат за пръв път прага на училището.

Учебната година започва и с увеличени учителски заплати - 15 на сто със задна дата от 1 януари, или 1709 лв. минимално възнаграждение, макар доста учители все още да не са получили реално повишенията си.

В помощ за първия учебен ден

Еднократната помощ за ученици вече е отпусната на семействата на 175 879 деца, съобщи социалният министър Иванка Шалапатова. По 300 лв. за една учебна година получават всички ученици от първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Кандидатстването за тези средства продължава до 15 октомври. Сумата се отпуска на две равни части от по 150 лв. Агенцията за социално подпомагане изплаща първата половина от средствата до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускането й. Втората част се изплаща след започване на втория срок, ако детето продължава да учи.

 

Ключови думи:

първи учебен ден