Quantcast
Езикови центрове с екзотична идея - да обучават в кафе-сладкарници | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Езикови центрове с екзотична идея - да обучават в кафе-сладкарници

Частните школи ще спрат да плащат данъци, ако бъдат затворени
Обновена
2 735
 Илияна Кирилова

Поредна aсоциация се обяви против заповедта на здравното министерство, с която се забраняват "присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица". От Асоциацията на езиковите центрове в България се чудят с какво частните образователни институции са по-опасни от ресторанти, сладкарници и барове и от образователните институции в сферата на държавното образование и дори предлагат иронично екстарвагантна идея - да се кооперират с кафе-сладкарниците и да провеждат уроците си там с по 5 деца и 1 учител.

"Каква е логиката да се затварят частни образователни институции, носещи огромна принадена стойност за цялата българска нация и държава, а да се оставят отворени вратички за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия, международен турнир по тенис Sofia Open 2020, както и всички заведения за хранене и развлечения?", питат от Асоциацията на езиковите центрове в България в отворено писмо до институциите и медиите.

Оттам заявяват категорично, че досега са спазвали стриктно всички предписания и противоепидемични мерки на министерство на здравеопазването - в класните стаи децата са по едно на чин, на отстояние от 1.5 м, през определен период се извършва дезинфекция на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и т.н. "При непрекъснатите, десетки проверки от страна на РЗИ, винаги досега сме били изрядни на 100%, като дори сме получавали похвали от тях", посочват езиковите центрове. В отговор на изразеното притеснение от министъра на здравеопазването в сутрешния блок на БНТ, че в езиковите центрове има смесване на деца от различни училища и класове, което представлява потенциална опасност за разнасяне на вируса към държавните училища, те подчертават, че разписаните от РЗИ мерки, които спазват стриктно в класните стаи, осигуряват липсата на условия за предаване на вируса. "В частните езикови центрове няма събиране на деца в междучасията, каквото е обичайно за държавните училища", подчертават от Асоциацията.

"Оставаме с усещането, че от началото на кризата с Ковид 19 има някакво специално отношение към неформалното образование или най-малкото неглижиране на проблемите ни, които не са по-различни от тези на туристическия сектор, например или ресторантьорския бизнес. Не бяхме включени в нито една от мерките за финансова и друга помощ, нещо повече, в заповедта на министъра на здравеопазването от 31.08.2020 г. ни бяха наложени рестрикции по отношение на присъственото обучение, които можем спокойно да определим като дискриминационни с оглед позволеното присъствено обучение в държавните и общински училища", посочват още езиковите центрове. Те са изпратихме писмо до здравния министър с молба за разговор и за промяна на заповедта по отношение на езиковите центрове, както и за подпомагане на неформалното образование, което е част от българския бизнес, но отговор не са получили и досега.

"Нашата работа, от която, между другото, си изкарват хляба хиляди български учители, се оценява всяка година – и то напълно обективно – от най-престижните образователни институции в Европа и света. А оценката, всъщност, са хилядите възпитаници на езикови центрове в България, приемани всяка година да следват в Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард и десетки други топ университети в света. Приети там благодарение на изключителното ниво на знания, показано на изпитите за сертификати на Cambridge Assessment English, IELTS, TestDaF, DELE и т.н. А тези знания, в огромната си част са придобити в сферата на т.нар. неформално образование – частни езикови и изпитни центрове, школи и занимални. Бихме искали да попитаме - кому пречи частното образование? Защо трябва да бъде унищожен бизнес, който доказано е от ключова необходимост за академичната или професионална кариера на хиляди млади хора в България всяка година", казват още от Асоциацията.

"Да, ние сме образовани и тихи хора (просто, бизнесът ни е такъв), и не дрънчим с тенджери и тигани по площади и телевизии - може би затова е решено да бъдем сложени в кюпа на "опасните" - заедно с нощните барове и дискотеки и футболните агитки. А, може би, решението за нас е да се кооперираме с кафе-сладкарниците и да започнем да провеждаме уроците с децата там – по 5 ученици на маса плюс 1 учител", предлагат от Асоциацията и настояват да им бъде дадена възможност да съществуват.

Вчера, подобно писмо изпратиха и собственици на частни школи, занимални и образователни центрове за работа с деца, които дори заплашиха, че ще спрат да плащат данъци и осигуровки за периода, в който са затворени, ако не им бъде позволено да работят присъствено.

"Затягането на мерките, отново, обрича всички собственици на горепосочените заведения на фалит. Цялостното затваряне на държавата през март 2020 г. доведе до ръба на оцеляването голяма част от собствениците на заведения за работа с деца", се казва в писмото. В него се посочва, че държавата не е подпомогнала по никакъв начин собствениците на школи, занимални и учебни центрове, но въпреки това, всички те са показали, че са съвестни граждани, плащайки чинно задълженията си - осигуровки, данъци, такси, кредити.

"Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години. Не са за подценяване икономическите загуби, които търпим. Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса. Дори точно обратното", казват от школите.

Оттам посочват, че в голяма част от училищата занималните, след учебните занятия, са сформирани от ученици от различни паралелки. Затова и питат защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент се затварят езикови и други школи, и образователни центрове? "Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения?", недоумяват собствениците на школи. Те подчертават, че голяма част от родителите са избрали тях, именно защото желаят присъствена форма на обучение.

"Дистанционната форма не е решение в дългосрочен план. Настояваме детските образователни центрове, занимални, школи, да НЕ прекратяват дейността си. В противен случай ще бъдем изправени пред фалит. Колкото и малки да сме, ние плащаме данъци и осигуровки на държавата. Желаем да ни се даде правото да работим!", казват от частните занимални и предупреждават, че ако това право им бъде отнето, ще пристъпят към следните протестни действия - спиране на плащанията на осигуровки и данъци за периода, в който са затворени. Те настояват още да бъдат обезщетени за периода, в който са възпрепятствани да работят, с директна помощ, възлизаща на 80% от заплати и осигуровки на работещите на трудови, граждански и договори за управление и 80% от наемите на помещенията, които използват.

 

НЕЯСНОТА

Един от текстовете в наредбата съдържа неяснота, посочват езиковите центрове. Става дума за текста, според който "Изключение (от забраната за присъствено обучение в частните школи - бел.ред.) се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки". "Молим за Вашия спешен отговор как да процедираме. За децата от предучилищна възраст и начален етап, он-лайн обучението не е предпочитан вариант нито от нас, като професионалисти, нито от родителите на нашите ученици. Имаме уверение от родители, че ще ни подкрепят в случай на нужда за представяне на подписка или каквото друго е необходимо", казват от Асоциацията.

 

ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ

От Асоциацията представят разликите си с държавните и общински училища, повечето от които са в тяхна полза, що се отнася до мерките против коронавируса:

- Обучението в училищата продължава в присъствен вариант за начален етап и прогимназия с брой на учениците в клас не по-малък от 25 деца, за разлика от езиковите центрове, които силно са ограничили броят на ученици в групите, в рамките на 6-10 деца, в зависимост от големината на учебната зала.

- Учениците в училище нямат осигурена дистанция, не носят лични предпазни средства, за разлика от езиковите центрове, където децата са с маски, преподавателите с маски и/или шлемове, осигурена е дистанция между децата.

- Учениците в начален етап прекарват цял ден в училище, а в езиковите центрове посещенията на децата са един или два пъти седмично с максимален престой от 2 учебни часа.

- В езиковите центрове се прилагат строги мерки относно превенция на разпространение на вируса, като не се допускат служители или ученици с изявени симптоми, като температура, кашлица или хрема.

- В училищата децата от различни класове се смесват в междучасията - по коридорите, пред лавката и през тоалетните, а при нас учебния процес е организиран така, че да не се засичат децата от различните ни групи.

-  Не на последно място са и заниманията на деца в забавачка и предучилищна възраст (детските градини не са с преустановена дейност), а при нас има курсове за деца в предучилищна възраст.

 

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как законно да намалим данъците
Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от данъка върху доходите

25.12.2020

МИЛА КИСЬОВА

1600 4
Джо Байдън нарече обвиненията срещу сина му ''мръсна игра''

18.12.2020

955 9

Коментари

Zmeja

Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години.

Какво неестествено има във фалита на една фирма! Процедурата по несъстоятелност е предмет на обширна уредба в част четвърта на нашия Търговски закон. Процедурата е известна още като банкрут или фалит. Шефовете на засегнатите частни школи само трябва да прочетат Търговския закон и да се съобразят с него. Препоръчвам го и на ронещите сълзи собствиници и управители на нощни развлекателни заведения. 

Капитализъм Е Бе! Нали не искахте социализъм.

Печалбите се приватизират, а загубите се национализират. Е, не съм съгласен!

 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Какво неестествено има във фалита на една фирма! Процедурата по несъстоятелност е предмет на обширна уредба в част четвърта на нашия Търговски закон. Процедурата е известна още като банкрут или фалит. Шефовете на засегнатите частни школи само трябва да прочетат Търговския закон и да се съобразят с него. Препоръчвам го и на ронещите сълзи собствиници и управители на нощни развлекателни заведения. 

Капитализъм Е Бе! Нали не искахте социализъм.

Печалбите се приватизират, а загубите се национализират. Е, не съм съгласен!

Проблемът, който ти не си отчел обаче е, че в случая става дума за форсмажор.

И че тия дейности ще фалират не заради свое лошо стопанско управление, а защото са поставени в тежка ситуация от държавата.

Zmeja

При форсмажор (извънредни обстоятелства) обикновено загубите не покрива дори застрахователя. Пандемията по нищо не се отличава като извънредно обстоятелство от суша, наводнение, земетресение, скъсване на дипломатически отношения, а защо не смяна на политическия модел или дори война. Тук не става въпрос за лошо управление на фирмата, а за рязка промяна в обстоятелствата на функциониране на фирмата. Например туризмът е рисков отрасъл. Още една година като тази и хотелите ще се продават по "два за лев". Световната фирма Agfa за производство на фотоматериали фалира за броени месеци, не заради лошо управление, а заради появата на дигиталната фотография.

Luckbox

Zmeja, сравняваш не ябълки с круши, ами направо ябълки с мишка. 

Първо, частните школи се затварят именно от държавата. Т.е. те не фалират, защото имат по-добри конкуренти или защото те самите са лошо управлявани. Клиентите искат да получат дадена услуга, доставчикът на услугата иска да я достави, но ДЪРЖАВАТА МУ ЗАТВАРЯ БИЗНЕСА. Който допреди 2 дни е бил законен и ясно уреден. Не знам какви фантазии за льош капитализъм те гонят, ама ситуацията няма нищо общо с нормални капиталистически отношения. 

Второ, Agfa не е фалирала защото държавата е забранила продажбата на аналогови фотоматериали, а защото потребителите са предпочели дигиталната фотография. 

Сравненията не държат. Ама хич. 

Zmeja

Школите се затварят по здравни съображения. Собствениците на школите, на фитнес залите, на нощните барове и увеселителни заведения, те ли плащат разходите по увеличения брой заболели, по увеличения брой заразени лекари или за мъките на близките на починалите?  По вашата логика ако държавата се справи с битовата престъпност, трябва охранителните фирми да бъдат надлежно компенсирани за загубите, които биха претърпели.

Luckbox

По вашата логика ако държавата се справи с битовата престъпност, трябва охранителните фирми да бъдат надлежно компенсирани за загубите, които биха претърпели.

Не, изобщо не ми е това логиката. Отново кофти сравнение - държавата няма да се справи за 2 дни с битовата престъпност, а плавно и в продължение на години. През това време охранителните фирми ще имат възможност да се ориентират и да се адаптират към други ниши или други бизнеси. Това е нормален процес и го виждаме постоянно - примерно след няколко години очаквам държавата да забравни продажбата на пластмасови торбички, но ще има преходен период, през който фирмите ще могат да реагират. Скоростта, с която се случват нещата,  е от съществено значение тук. 

...те ли плащат разходите по увеличения брой заболели..

Да. Както и всички бизнеси и граждани - всички плащат разходите по увеличения брой заболели. 

 

gggeorgy

Теоретично като затворят аджеба откъде да ги изкопаят тези данъци? Но това важи за редица бизнеси. 

heater Petar

"Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса. Дори точно обратното", казват от школите."

 

Това категорично не е вярно! Децата също могат да се заразят и да предават заразата*

 

Колкото до това, че ще спрат да плащат данъци, вероятно са прави, особенно ако фалират.

 

 

 

 

 

 

 

* https://www.healthline.com/health-news/kids-are-getting-covid-19-at-school-and-spreading-it-to-families#COVID-19-is-potentially-but-rarely-life-threatening-in-children

fractal
снимка на fractal

Нали има държавни училища финансирани от данъците

Как така има частни училища

Това да не е сложно образование като сложната лихва

Данъци за училище и такси за частни училища които плащат също данъци

Васала на моя васал е и мой васал като при феодализма

Luckbox

Коментарите под много от статиите относно бунтуващия се бизнес (БСК, ресторантьори, сега частни школи) донякъде показват защо 80% от българите продължават да живеят зле - тотално неразбиране и презрение към бизнеса. Видял дъртият комундел по телевизията разни мутри и олиграси как въртят бизнес и си мисли, че това е бизнесът. Не, огромен процент от частниците са честни, положили са много труд, инвестирали са пари (собствени и на заем), буквално са заложили живота си, лишили са себе си и семействата от много неща, в името на техния бизнес. ОГРОМЕН процент (и като обем, и като брой заети) от частния бизнес всъщност са малки фирми, често семейни  - хора като всички нас, а не богоизбрани гелосани олигарси, които всъщност са много малко. И сега този малък и честен бизнес просто се затваря от разни престъпници на власт, които хал-хабер си нямат каква постоянна битка е частната инициатива. 

Еми, имат право да протестират и да искат обезщетения. 

ПС: Днес на прицел са хората в дадени браншове. Утре може да сте вие и вашият бранш. И е добре вместо злоба и клише след клише, да се понапрегнете да разберете ситуацията на другия. Щото утре като вие сте в тяхната ситуция,  ще ви се иска някой, който не е пряко засегнат от вашия проблем, също да ви подкрепи. Или поне да не гледа злорадо отстрани и да ви съди. 

ППС: После, като ви дойде малко акъла в главата, си задайте и разни други въпроси за малко по-напреднали. Примерно кой точно ще оцелее след тези събития - дали малкият, честен предприемач, който чинно си е плащал всичко, или гелосаните олигарси, който грабят държавни пари, хич не обичат да плащат данъци, което им позволява да имат големи резерви или направо почти неограничен финансов ресурс. След това си помислете кой ще заеме освободените от фалиралите фирми места, когато нещата отново тръгнат? Кой? Кой? 


 

Jassie

👍 Luckbox! Няма вече напреднали много, за огромно съжаление..

paragraph39

По принцип, ВСЕКИ, който НЕ реализира/няма!/ Печалба, НЕ плаща данъци!!!

При това, в България/ и май само в още две африкански държави?!/ данък Печалба е 10%/десет/ и е "плосък", а НЕ прогресивен- за разлика от в "белите" държави, на които българските Граждани искат да прилича държавата им! 

Тия що НЕ скочиха и НЕ ревнаха, когато българските "демократи" и полудемократи въведоха "плоския" 10%-тов данък "Печалба"?! А?!

Защо НЕ казват и колко % им е била Печалбата, в сравнение с тази на колегите им в съответните бранщове в "бялата" Чужбина!!! А?!  

ejko

Онлайн обучението колкото и нискоефективно да е според някои специалисти не им ли е по силите на ЧУЗ? Пък имам блед спомен че преди време същите уч.заведения настояваха за финансиране и от бюджета.Дали е станало нямам спомен ама...

МарСтайкова

Айде да не плачат чак толкова, че по правило са с единия крак в сивия сектор! Казвам го като човек, който е работил за кратко на такова място - реалната бройка на учениците никога не съвпада с тази в счетоводството, а пък ако решат да платят някакви осигоровки на учителя, то е на минимална заплата на по 4 часа договор и по снизхождение... Какви пари се протакат през тия центрове, ви е бедна фантазията! Което идва да обясни защо е този бум на подобни доучебни заведения. Ако не ми вярвате, си поискайте касова бележка след урока на детето следващият път и вижте каква физиономия ще ви направят :)

Льо Клер

Няма правда, така е!

 

............

Казват - вие сте овце,

казват - нямате лице!

 

Всъщност нямаме копита.

С тез копита кой те пита.

Там е цялата беда,

да беее, да.

 

Ако някога след време

със коита ни снабдите,

чак тогва наш'то племе

може да се окопити.

 

Марко Ганчев - из "Пасторална песен на овцете, изпълнена от самите овце".

 

Колко е актуален! 👍

 

Орлин Атанасов

Аз бих постъпил така: няма да затворя, ако държавата изисква това, и даже ще правя това съвсем открито. Няма въобще да ми пука за лист хартия, подписан от здравния министър.

Влез или се регистрирай за да коментираш