Quantcast

Медия без
политическа реклама

Директори се оплакаха от срив в електронната система на училищата

"Системата си има собственик! Има си отговорен!", възкликна Диян Стаматов

12 Септ. 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Архив / СЕГА
"Любимата" картинка на директорите това лято.

Един през друг директори се оплакват от бавната и постоянно сриваща се електронна система на министерството на образованието, в която трябва да се попълва голям обем данни преди началото на учебната година. Някои от тях виждат дори умисъл и настояват да бъде потърсена отговорност от виновните за тази ситуация.

"Писна ми от неработещи платформи и хора, искащи уважение към труда им, без да уважават моя труд! Работя в системата на средното от 1.12.2004 година, но такъв хаос какъвто е сега не е имало. Работя до 03.00 часа сутринта и не съм готов! Системите им циклят, грешка след грешка! На ръба съм да си подам оставката... и който иска, да идва на моето феодално място!", избухна във Фейсбук профила си Данко Калапиш, директор на 107-мо училище в столицата. Постът му е подкрепен от негови колеги, които се оплакват от същото: "Таман напишеш, то изчезне. Това просто не е нормално. А някой получава заплата, за да нощуват директорите в училище", негодуват те.

Става въпрос за новата Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която заработи през януари 2022 г. Тя е вътрешна за МОН система, но е за цялата образователна система. В нея директорите трябва да въведат цялата информация от подопечните им училища - брой ученици, информация за родителите им, за среда на живот, информация за уроци, лекторски часове, нормативи на учителите и т.н. От националната електронна система информацията попада в електронните дневници, с които от тази учебна 2022/23 г. трябва да заработят всички учебни заведения. 

"В нея (в системата - бел. ред.) всички образователни институции трябваше да въведем всичко - ученици, адреси, планове, програми, среда на живот, учители. През февруари, мъчно и трудно, информацията бе "налята", разказва председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. В края на август обаче, по думите му, е започнал "вторият кошмарен епизод" - системата зацикля на всяка крачка и директорите не могат да си свършат работата.

"През деня системата НЕ РАБОТИ. Явно тогава я усъвършенстват и я правят по-добра за ползвателите. В тъмната част на деня бавно тръгва. Хиляди неуморни труженици започват да се борят със системата и да попълват информацията. Бавно, но пък спокойно. Трудолюбиво, но пък лежерно. Срокът за попълване на всичко е 10 септември. Дисциплинирано, отговорно и адекватно всички се опитваме да попълним електронната система на МОН, за да може да прехвърлим информацията към електронните дневници и те да заработят! Да, но НЕ! Системата цикли, зарежда се, чака и не бърза", иронизира ситуацията във Фейсбук Стаматов, който заяви, че опасността електронните дневници в училищата да не заработят е много голяма.

"Всъщност системата си има автор! Има си собственик! Има си платец! Има си отговорен! Учители, директори, технически специалисти стоим пред компютъра и чакаме да се зареди системата. Системата, за която държавата е платила от нашите пари много средства. Всички са информирани и уж знаят. Но... какво от това? МОН очаква информацията си и ни е подготвило тази приказна изненада. Тъкмо бяха създадени електронните дневници и сега без време ще се намери "правилната" сила да ги спре", написа още той в профила си.

Пред "Сега" Стаматов предположи, че вероятно сървърите на въпросната система са по-малки като възможности да обработват информация и изрази учудване защо не са предвидени по-мощни. Той посочи, че до 7 септември е бил единият срок за попълване на информацията, който неговото училище - 119-то "Акад. М. Арнаудов" - е успяло да изпрати. До края на месеца обаче тече друг срок - за попълване на друг Образец, който е основният финансов документ на училищата. Но системата продължава да цикли.

По този повод, на заседание на националния синдикален съвет на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", на което е присъствал, служебният просветен министър проф. Сашо Пенов е призовал за търпение и е заявил, че няма да се търси вина в никой от участниците в тази процеси. "Министърът успокои учители и директори, които въвеждат данни в НЕИСПУО и електронните дневници на "Школо" и "Админ+", че сроковете нищо не означават, те са твърде символични и няма да има порицан или наказан нито един учител или директор заради забавени срокове, дори това да продължи до края на годината", съобщиха от синдиката.

 

Опасение

Някои директори виждат дори умисъл в сриващата се система - според тях това може да е трик те да бъдат накарани да минат от платени електронни дневници (като Школо и др.) към новия безплатен е-дневник на държавата, който е към въпросната национална информационна система. "Колко бързо може да бъде съсипана една работеща система от мощната държавна нищоправеща администрация на МОН. Работим с ШКОЛО от неговото създаване и никога, когато нещата са зависели единствено и само от тях, не сме имали проблем.... Сега обаче, когато МОН реши да ни натресе недоразумението НЕИСПУО с всичките му бъгове и неработещи модули и постави на колене цялата система, ми се иска да кажа на екипа на ШКОЛО, че продължавам да ви подкрепям и разбирам, защото знам, че причината не сте вие. И ако МОН е решил да се освободи от всички външни доставчици, чрез НЕИСПУО - то може и да успее. Но ще бъде жалко и тъжно да се елиминира работеща платформа, и да се дава път на посредствеността", пише Стаматов, позовавайки се на мненията на директори от тяхната страница.

 

Обяснение

От МОН посочиха пред "Сега", че новата система е създадена по силата на текст в учлищния закон, като ръководствата за работа с всички нейни модули и регистри са били публикувани още в началото на учебната 2021-2022 г. в самата система. "За първи път от тази година системата позволява електронните дневници да са безплатни за училищата", казват от министерството и добавят, че през първия срок училищата са можели да работят в старата версия на портала и успоредно да усвояват новите възможности.

"С писмо от 31 януари 2022 г. директорите на институциите бяха уведомени, че трябва от 1 февруари да въвеждат информация в новата версия на НЕИСПУО. При внедряването на всяка функционалност бяха публикувани и допълнителни указания за работа. За всеки модул, регистър и функционалности, са проведени обучения на експерти от РУО и на директори. Всички записи от обученията, проведени през 2021  и през 2022 година, могат да се видят в ютуб канала на МОН", посочват оттам. По думите им в целия процес на разработване на системата са били включени представители от всички нива на образователната система и от всички видове институции - училища, детски градини, центрове за подкрепа на личностното развитие, общини, министерства и др. "С техни становища са съгласувани системните проекти за трите етапа от разработването на системата. С тяхно участие е проведено тестването на всеки един елемент на системата, както и на предвидените обучения. Проведени са обучения и извън заложените, с което сме отговорили на допълнителните потребности на всички видове потребители", добавят още от МОН.

"По стара българска традиция срокът беше 7 септември. Всичко се прави в последния момент и се получи голямо натоварване. Едно от първите действия беше да увеличим броя на виртуалните сървъри. Тези забавяния бяха изчистени на 9 септември", коментира експертът по системата Драгомир Манов.

 

 

Капка по капка

Директори са изнервени и заради други гафове на МОН. В края на август министерството одобри промени в наредбата за учебния план, които увеличават часовете по български, математика и география в прогимназия. По тази причина училищните началници трябваше да променят програми, планове, да изготвят нова документация, а и да търсят в последния момент нови учители за увеличените часове. На всичкото отгоре, след излизането на наредбата за учебния план, те са получили от МОН писмо, по думите на Калапиш - "пълно с "технически грешки" за уточняване на новостите". "Разминаване в часове по доста предмети! И това е от органа, който трябва да ни дава ясни и точни указания! Добре, че четем постоянно наредби и закони!", възкликна той.

 

ГОТОВНОСТ

98% от училищата и детските градини са готови за новия отоплителен сезон, съобщиха от МОН след заседание на Отрасловия съвет в МОН. За останалите 2% вероятно ще се търсят допълнителни начини за финансиране. "В случай, че има идентифициран недостиг на средства в някое училище, то няма пречка след анализиране на изпълнението на бюджета му, първостепенният разпоредител с бюджет да го дофинансира", отговориха от МОН на въпроси на "Сега".

Всички образователни институции са в готовност за новата учебна година, а дни преди 15 септември намалява и броят на незаетите места за педагогически специалисти, посочват от МОН. Учебната година ще стартира присъствено, но има готовност за преминаване в обучение от разстояние в електронна среда при необходимост. 100% от училищата са осигурили дезинфектанти, топла вода, предприети са и допълнителни мерки за намаляване на риска от инфекции. В момента в училищата са назначени 1216 медиатори и 182 социални работници, които съдействат на учителите за приобщаване на деца и ученици в системата на образованието. Всички директори на училища са осигурили и медицинска грижа за децата и учениците. 46 училища и детски градини ще открият учебната година в друга сграда.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?