Quantcast

Медия без
политическа реклама

За първи път от десетилетия еврозоната бие САЩ и Китай по растеж

"Клубът на еврото" е постигнал 3.5% икономически ръст през 2022 г.

03 Февр. 2023
ЕК

През 2022 г. икономиката на еврозоната е постигнала 3.5% растеж и за първи път от десетилетия тя изпреварва по този показател САЩ и Китай. Това показват данните на Евростат, публикувани тази седмица. Националните статистики, огласени от Вашингтон и Пекин, сочат че брутният вътрешен продукт на Щатите е нараснал с 2.1% през миналата година, а БВП на Китай се е увеличил "само" с 3% (при 8% за 2021 г.)

"В последните десетилетия трите големи двигателя на глобалната икономика имат относително стабилно класиране: Китай расте най-бързо, следван от САЩ и след това от еврозоната. Всичко това се промени миналата година поради поетапния начин, по който големите икономики се отвориха отново след пандемията", коментира The Wall Street Journal, цитиран от Днес.бг.

Икономиката на САЩ неизменно изпреварваше "клуба на еврото" до голяма степен поради по-бързото увеличаване на населението и бурния напредък в технологиите. Последният път, когато  европейските икономики, които сега са част от еврозоната, се се развивала по-бързо от преките си конкуренти в Америка и Азия, е бил през 1974 г., посочва Bloomberg TV Bulgaria. 

Прогнозите са, че ако не се върне отново към рестриктивната политика за "нулев Covid", Китай ще възстанови позицията си на най-бързо развиващата се от трите големи икономически зони. Междувременно войната в Украйна има по-голямо въздействие върху икономиката на Европа, отколкото върху тези на САЩ или Китай, както свидетелства забавянето през последното тримесечие на 2022 г.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?