Quantcast
Високи наеми в складовете на "ЛУКойл" оскъпявали горивата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Високи наеми в складовете на "ЛУКойл" оскъпявали горивата

КЗК установила липсата на държавна намеса в производството и търговията им
10 583
 Илияна Кирилова

Горивата на дребно у нас се оскъпяват допълнително от ограничения достъп на дребните търговци до данъчните складове, повечето от които държи монополистът "ЛУКойл". Високите цени за наема не позволяват цената "на колонката" да пада, дори когато петролът поевтинява. Това стана ясно ат участието на директорът на дирекция "Право и политика на конкуренцията" в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Надя Минчева при изслушването й от парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Като решение на част от проблема с високите цени на горивата, Минчева припомни предложението на КЗК още от 2019 г.

 

да бъдат изградени държавни данъчни складове за съхранение на горива.

 

"Това ще улесни изключително много търговците. Складовете, които се ползват от Държавния резерв, също могат да бъдат използвани за тези цели за складиране на горива, тъй като там е един от основните проблеми на пазара. Също така предложението за електронна платформа, която

 

в реално време да информира за складовата наличност, тоест за свободните вместимости.

 

Мисля, че вече е съвсем адекватна на сегашните условия за електронизация на процесите и е съвсем модерен подход, който може да бъде използван", коментира още тя.

На изслушването Минчева заяви още, че КЗК няма информация държавата да участва в производството или продажбата на горива на българския или световния пазари.

Изслушването в специализираната подкомисия бе проведено заради продължаващата тенденция за покачване цените на горивата.

 

 

 

 

 

 

Още

Русия си намери пазар за горива в Мианма

18.08.2022

2065
Гърците искат "български" цени на бензина чрез данъчни намаления

28.07.2022

807
Метанът поскъпна кошмарно до 6 лв. за килограм

03.08.2022

7352