Медия без
политическа реклама

Туроператори се оплакаха, че почивките за Великден са провалени

В Албена от общо 30 хотела за Великден ще отворят само 3

18 Апр. 2021
Илияна Кирилова
"И да поемем разноските по PCR теста, при връщането си в родината чуждите туристи ще бъдат в карантина. Това обезсмисля цялата идея", коментират туристически агенции

"Туристическите почивки в страната по Великденските празници са провалени", съобщи председателят на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти Димитър Попов пред БНР. 

"Има масови анулации, особено за автобусни екскурзии по Великден. Ние настоявахме забраната за организираните пътувания да важи не до 30 април, а до 27 април, защото тези три дни са ключови за туризма. Сега изведнъж се отпуснаха мерките, но вече е късно да реагираме за Великденските празници", коментира той.

Попов определи като закъсняло намерението да бъде отменена карантината за влизащите в страната, за което намекна днес държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. "В нашия бранш нещата трябва да се случват с известна предвидимост, защото трябва да се направи съответната подготовка - пълнят се автобуси, пълнят се чартъри. Това не може да стане с една или две седмици предизвестие", каза той.

По думите му положението с летния сезон е много тежко. "Най-големият английски туроператор, който изпращаше туристи в България, анулира всички чартърни полети до края на май. Има известни шансове чак за юли и август да се спаси част от сезона. Тези неща са много тревожни", посочи още той. Димитър Попов изрази очакване все пак сезонът да бъде малко по-добър от миналогодишния, който по думите му е бил катастрофален. "Но малко по-добър, нищо повече!", заяви той.

В Албена например за Великден от общо 30 хотела ще отворят само три, съобщи пред Нова тв Христо Пенев - зам.-директор на курортния комплекс. По думите му се е оказало, че PCR тестове са голяма пречка основно за влизането в България на чужди гости, затова е много важно министерството да предприеме много бързи мерки за отваряне на зелените коридори за гости, които идват да почиват у нас. "Всички държави около нас са невероятно активни в промотиране на услугата си за туризъм, а ние изоставаме в това отношение", казва Илин Димитров - председател на Варненска туристическа камара.

За отказ на румънски туристи, които традиционно почиват у нас по време на Великденските празници, свидетелства и Радой Бонев, управител на хотел в к.к. "Златни пясъци". Сред причините е и, че няма ясни правила за влизане в България - страната ни все още не е взела решение за така наречените "зелени коридори" за туристи, а задължителното представяне на PCR оскъпява почивката. "Няма никакви записвания към момента, просто защото не се знае, ще могат ли да дойдат без да си правят PCR тест, а ако си правят такъв, това е голям проблем за тях, защото той реално е доста по-скъп, отколкото самата почивка", заяви той пред БНТ.

"Туризмът винаги се е отличавал като особено форма на стопанска дейност. Той е изключително гъвкав отрасъл. Ние можем да поемем разноските по PCR теста, но при връщането си в родината той ще трябва да бъде в карантина. Това обезсмисля цялата идея", коментира заместник-председателят на Асоциацията на туристическите агенции проф. Георги Рачев.

Преди дни 13 браншови организации изпратиха до новия парламент писмо с 10 спешни мерки за спасяване на летния сезон. Туристическият бранш поиска 2000 лв. субсидия за хотелска стая, приоритетна ваксинация на персонала, безплатни PCR-тестове за чуждестранните гости и евтини експресни визи за руснаци. 

 

Приоритетна ваксинация на персонала, субсидия от 2000 лв.

 

Още по темата