Quantcast
Транспортният министър: Новият екостикер ще струва едно кафе на месец | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Транспортният министър: Новият екостикер ще струва едно кафе на месец

Идната седмица с бранша ще обсъжда увеличаване с 10 часа на шофьорските курсове
3 812
 Илияна Кирилова
Браншът е разединен относно промените при шофьорските курсове

Шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа. Тази идея ще осъди транспортният министър с бранша, след което предложението ще бъде разгледано и от кабинета. Това заяви служебеният министър на транспорта, ИТ и съобщенията Георги Тодоров пред Нова телевизия.

"Аз съм голям привърженик на "Визия 0", това е един стремеж за намаляване на жертвите по пътищата до 0. Това не може да стане за 2 месеца. Нужни са перманентни дейности, не само от транспортното министерство, но и от министерствата на труда и на образованието", заяви той.

По думите му трябва да има промени и в практическата, и в теоретичната част на шофьорските курсове. "Още от миналата година се е работело за повишаване на часовете за кормуване с 10 часа на курс. Все още няма разбирателство, следващата седмица ще се срещна с тях. Нека чуя брашна, ще се събразим с тяхното мнение, надявам се да е единно и заедно с колегите от МС ще излезем с решение", посочи той.

Припомняме, че миналата година транспортното министерство подготви промени в наредба 37, сред които увеличаване на задължителните часове за шофьорските курсове от 31 на 42, регистриране на автошколите като търговски дружества и т.н. Това обче би оскъпило получаването на шофьорска книжка с около 400 лв. След серия заплахи за мащабни протести от автошколи, проектът бе оттеглен, но в края на 2020 г. някои от предложенията бяха подновени и предложени на ново обсъждане.

"Предвиждаме промени и при годишните технически прегледи. Те ще влязат в сила от 12 юли, ще бъдат използвани нови екологични стикери, които да гарантира екологичните норми, че да има по-малко замърсяване", заяви още Тодоров. Според него тази мярка е много важна, тъй като всички дишаме не достатъчно чист въздух. По думите му в случая ще има пскъпяване с "едно кафе на месец", или около 50 ст. на месец повече.

 

РОКАДИ

"Познавам системата добре. Започнах да работя в Министерството на транспорта през 2000 г.  Ние сме част от служебен кабинет, чийто хоризонт е доста кратък. Опитваме се ежедневно да работим на 100%. Ще подменям хора само и единствено, когато видя, че не си изпълняват задълженията и не следват добрите практики", коментира още министър Тодоров.

Той коментира и освобождаването на шефа на правителствения авиоотряд. "С Ген. Тодор Коджейков се разделихме по взаимно съгласие. Причините  са отстраняването му са професионални, а не лични", уточни той. "Към този момент няма промяна в „Информационно обслужване“. Очаквам да изпълняват професионално своята работа", каза още транспортният министър. Той определи предстоящите избори като предизвикателство. "Информационно обслужване ще действа по-бързо този път, но това няма да е за сметка на качеството. Проверките целят да има обективност", увери служебният транспортен министър.

 

 

Още

Държавата има грях за купуването на книжки и калпавите шофьори

08.10.2020

Богдан Милчев*

1727
Цената на шофьорските курсове неизбежно ще се увеличи

12.07.2019

546
Задава се ново поскъпване на шофьорските курсове

09.07.2019

1057