facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Томислав Дончев: Да не останем бедни след зелената сделка

2392
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Така трябва да направим "зелената сделка", която цели Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент, че да не останем "зелени" и бедни. Най-големият проблем за нас ще бъде натискът по отношение на енергетиката и мощностите, които генерират емисии. Това коментира вицепремиера Томислав Дончев по повод плана на Европа за преход към зелена икономика до 2050 г. и мерките, които трябва да изпълнят страните-членки в ключовите области за намеса - енергетика, промишленост, саниране на сграден фонд, мобилност. 

"Тази сделка е период на трансформации и на нас може би ще са ни нужни 10 години, за да извършим този преход. Под риск са над 4 гигавата мощности - това са въглищните централи. Никъде не пише кога трябва да се затварят мощности - но тук натискът ще дойде под формата на цените на емисиите и ще бъде решаващо докога това е е ефективно от стопанска гледна точка. Иначе имаме въглища за десетилетия напред. Да си признаем, че това производства замърсява околната среда, но то е от 40 до 60% от производството ни, зимно време е 60% от цялото ни производство“, коментира Дончев.

Според него наличното към момента финансиране на този преход не отговаря на усилията и разходите, които следва да бъдат направени от държавите-членки. Всички нови мощности се плащат от пазара и трябва да направим прехода, без да останем само с чист въздух, коментира Дончев. Планът за устойчиво инвестиране в зелената сделка предвижда Европа да инвестира в предвидените мерки сумата от поне един трилион евро до 2030 г. - половината от бюджета на ЕС, половината - от публично-частни инвестиционни механизми. Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев разкритикува преди дни правителството, че България не е активна нито в подготвянето на стратегически планове по сделката, нито като участие в Платформата за въглищни региони в преход.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вицепремиерът Дончев: Няма да се поколебаем за по-строги мерки

31.03.2020

1441 21
МВР ще проверява всички доброволци

29.03.2020

Обновена

2474 19
България ще разполага с €1,36 млрд. от ЕС за борба с COVID-19

15.03.2020

13628 38

Коментари

Ковачев

Вода няма, вятър не духа, сал Баце ше свети на фотосолара...

neznaiko_2011
снимка на neznaiko_2011

Влизането в ЕС и НАТО е голямата грешка на България, и не само на нея.

Nick F

Правилно виж Молдова как добре си живее.

марк

 

 

 

                       А ще има ли ревизия на закриването на четирите блока на АЕЦ ? Или там срамежливо ще затворим очички ?

Ковачев

Верно бе, къде е Кунева? Да не е в пандела?

dobadoba

Дончев, ня@КОЙ от БГ сложил ли е парафа под 'зелената сделка'.

Разбра се, че Полша не са клъвнали на въдицата и не са подписали.

⚓️

Гешев?.

Анонимен7

Томислав Дончев: Да не останем бедни

Стига бе, вие тиквите няма как да останете бедни.

HBK

Че ще си останем бедни това е извън всяко съмнение; въпросът е дали ще бъдем бедни и здрави или бедни и болни. Този въпрос няма отговор.  

inventus

Неприятно ми е да го кажа но по скоро бедни и болни ще си останем. Доколкото болниците които трябва да ни лекуват са търговски дружества а лекарствата ни дори от собствено производство са по скъпи от колкото в чужбина за бедният човек е практически невъзможно да остане и здрав.Здравето струва пари. Бедният който на всичкото отгоре се храни с долнокачествени ерзац продукти много бързо се лишава от здравето и и не е в състояние да си плати за неговото възстановяване.Мисля че е ясно и можеше и с по малко думи.

paragraph39

/:/

Влизането в ЕС и НАТО е голямата грешка на България, и не само на нея.

отговор

..........

Nick F

Правилно виж Молдова как добре си живее.

.........................................................................................................................

Що Молдова, а НЕ Швейцария, например?!

Или, дори, бомбардираната и полуразрушена от НАТО съседна Сърбия!

А?!

Evasion

Най-големият проблем за нас ще бъде натискът по отношение на енергетиката и мощностите, които генерират емисии.

Стига бе Дончев, най-големият проблем за вас е поразяващата тъпота и тежката мисловна импотентност на собствените ви кадри. За това гледате на всяко предложение за промяна със страх. Там, където другите виждат перспектива за развитие, вие получавате гърч и почвате да търсите с кого да оправдаете собствената си некадърност. Некой софтуерен проблем няма ли да се появи? 

tatyana1

Ами Западна Европа си изнася замърсяващото производство, Източна - го закрива и си изнася населението, и готово! Само упряавляващите май ще станат излишни. Другото население, което ще насели територията, едва ли ще приеме точно такива да го управляват

Интервал

Вие(шайката), бедни няма как да останете ? Не и с гешефтура.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×