Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет спечели първия рунд за бюджета

Депутатите приеха актуализацията с критики и закачки и се готвят да надуят разходите с милиарди преди окончателното гласуване

Илияна Кирилова
Истинските дебати за промените в бюджета предстоят. И ще са много настървени - заради очертаващите се нови предсрочни избори за Народно събрание.

Макар и силно критикуван от всички страни, проектът на служебното правителство за актуализация на бюджета все пак бе приет на първо четене в Народното събрание. В гласуването на  предложените промени в приходите и разходите на държавата за оставащите до края на годината месеци участваха общо 195 депутати -  130 бяха "за", 45 - "против", 30 се въздържаха.

Още по време на дебатите стана ясно, че всички без ГЕРБ и ДПС ще подкрепят проекта, въпреки че имат сериозни забележки. От партията на Бойко Борисов гласуваха против с обяснението, че не е работа на служебното правителство да прекроява бюджета, че това е политически въпрос и че след като всички партии в НС се обявяват за опозиция, никой няма да носи отговорност. От ДПС пък казаха, че пасуват, защото не им харесва, че служебните министри са възприели "модела на джипката" и искат да харчат бюджетни пари непрозрачно, с отделни постановления на МС.

В крайна сметка след двудневни прения, запонали вчера, днес кабинетът "Янев" спечели първия рунд, но от изказванията на депутатите стана ясно, че те се готвят за голямо пренаписване на сметките - най-вече в разходната част.  Това ще се случи при подготовката на проекта за актуализация за второ четене. Сега започва да тече едноседмичен срок, в който всеки народен избраник може да внесе свои предложения за размествания и допълнения. Но тъй като се задава национален празник - Денят на Съединението, парламентът реши да удължи леко времето - до 7 септември.

А вече се очертава истинско цунами от всякакви идеи - някои разумни и реалистични, други популистки и неусместни, което заплашва да счупи скромната рамка за допълнителни бюджетни харчове (общо 2 млрд. лева), заложена от финансовия министър Асен Василев. Чуха се плахи гласове откъм ГЕРБ, че другите партии впрягат бюджетната актуализация в предизборните си кампании и че ще продънят бюджета. Стана ясно обаче, че бившите управляващи също ще иска да се запишат допълнителни разходи.

Христо Гаджев от ГЕРБ насмете служебното правителство, че не е заложило допълнителни пари за противодействие на бежанската вълна. Депутати от ляво и от дясно се скараха на Василев, че не е уважил искането на земеделския министър за още 70 млн. лева за подпомагане на фермерите. Други като Найден Зеленогорски (ДБ) и Иван Тотев (ГЕРБ) изразиха недоволство, че не са заложени никакви нови траншове към общините, и обещаха да внесат свои предложения. Георги Георгиев припомни за страховития проблем в пътното строителство, където има незаконни договори, инхаус поръчкки, многократно оскъпени ремонти и огромна липса на средства (над 1.5 млрд. недостиг), но все пак сума фирми коректно са си свършили работата и имат право да си получат парите. Лидерката на "Изправи се.БГ" за пореден път успя да "надцака" всички, като обяви, че не вижда защо трябва да се пази толкова нисък бюджетен дефицит, и  се закани да иска допълнителни средства за всякакви социални групи и съсловия -  вкл. за граничари и пожарникари, за  хотелите и рестораантите, за транспортния бранш.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че движението не харесва формата на актуализацията, защото служебният кабинет е заложил 430 млн. лева мерки за бизнеса, но без ясна разбивка, и сумата ще се харчи с отделни ПМС-та, както правеше кабинетът "Борисов". Министърът на финансите възрази, че част от мерките тепърва ще се приемат. Цонев не прие обяснението и обяви, че ще настоява за второто четене на актуализацията разходите да бъдат конкретно разписани. И нападна икономическите служебни министри, че ако това са им политиките, по-добре да не се захващат да правят партии.  Тук Цонев все пак се усети, че е прекалил, и поясни, че само се шегува, за да разведри климата в пленарната зала. После продължи със задявките: "Ние от ДПС не се притесняваме от конкуренцията на нови партии, но там Христо се напряга (става дума за лидера на ДБ Христо Иванов, бел. ред.).  

От ГЕРБ също решиха да разведряват обстановката с хумор - предложиха на служебния кабинет да потърси консултация с Бойко Борисов, ако не знае как да се справи с мигрантската вълна. Последване дюдюкане от залата. 

И така, часовникът вече отброява времето за внасяне на предложения за актуализация на бюджетните разчети за 2021 г. и подготовка на законопроекта за окончателното му приемане. 

 

Допълнителни разходи, заложени от служебното правителство в актуализацията на бюджет 2021:

353 млн. лв. зa aĸтyaлизaция нa пeнcиитe
86 млн. лв. зa пoдĸpeпa зa oтoплeниe (нaд зaлoжeнoтo в бюджeтa)
72 млн. лв. нaдбaвĸa пo Зaĸoнa зa личнaтa пoмoщ
35 млн. лв. нaдбaвĸи зa пeнcиoнepитe дo линиятa нa бeднocт
30 млн. лв. зa poдитeлитe нa дeцa дo 14 год.
400 млн. лв. зa мepĸи в пoдĸpeпa нa бизнeca – ocнoвнo зa 60/40 и сродните й схеми
30 млн. лв. зa подпомагане на авиокомпании

121 млн. лв. здpaвнoocигypитeлни плaщaния
114 млн. лв.  дoпълнитeлнитe възнaгpaждeния нa мeдицитe нa пъpвa линия
47 млн. лв. зa плащане на ваксини по подписан от предното правителство договор

35 млн. лв. зa лeĸapcтвa зa СОVІD-19
19 млн. лв. зa мeдицитe зa пocтaвянeтo нa вaĸcини
133 млн. лв. зa избopи 2 в 1  или 183 млн. лева, ако изборите за президент и за народни представители са на различни дати
103 млн. лв. внocĸa в бюджета на ЕС зapaди Вrехіt
100 млн. лв. зa пътни ремонти и поддръжка нa пътищaтa пpeз зимaтa
90 млн. лв. за възcтaнoвявaнe нa peзepвa нa MBP и за пpaвocъднoтo миниcтepcтвo
16 млн. лв. зa плащания по зaгyбeни дeлa зa KEBP.

 

Още по темата - тук

Още по темата