Медия без
политическа реклама

Ресторантьори "окупираха" Министерския съвет

"Търсим си начин да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?, скастри ги премиерът

27 Яну. 2021ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Кирилова

След разцеплението на бранша във вчерашния ден част от недоволните собственици и служители на затворени заведения излязоха на протест в 12.00 часа пред Министерския съвет с настояване за незабавна отмяна (от 1 февруари) на забраната за работа на ресторанти, кафенета, пицарии. 

Разколът дойде, след като едната от двете големи организации - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, се разбра със здравния министър Костадин Ангелов за по-късна дата - 1 март.  Малко след новината за споразумението Българската асоциация на заведенията, чието лице е Ричард Алибегов, обяви, че това решение е неприемливо и че ще реагира -  с обещания по-рано протест на 27 януари и с "протестно отваряне" на обектите си на 1 февруари.

Ресторантьорите се разединиха в исканията си за незабавно отваряне на заведенията и призивите за гражданско неподчинение. Част от собствениците на заведения приемат да отворят от 1 март, а нощните барове да ги последват две седмици по-късно.

Алибегов и колегите му обявиха, че в днешната "обсада" на сградата на правителството участват представители на бранша от цяла България. В подкрепа са се включили и членове на Националния борд по туризъм. Протестът е обявен символично като "Марш на свободата", но преминава като огромно парти с музика и диджеи. Към 13.00 часа вече близо 4000 души се събраха в "Триъгълника на властта“ в София и блокираха движението. "Не ни убива вирусът, убиват ни мерките и липсата на работа","Спрете черният PR срещу нас", "Ресторантите са част от градската среда", издигнаха плакати на протестиращи.

"Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест", обяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов. „Единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо по каква причина оставаме затворени при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишение на заболеваемостта", заяви Коларов.

Здравният министър и членовете на оперативния щаб са непреклонни - никакво скорошно отваряне на заведенията, макар че премиерът Бойко Борисов вчера демонстрира "диалогичност" и отново прикани проф. Ангелов да си поприказва още един път с недоволните ресторантьори. 

По време на днешното правителствено заседание обаче Борисов изрази недоволство от протеста на ресторантьорите на фона на подобряването на пандемичната обстановка у нас след въведените ограничителни мерки. „И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим? Логично ли е?“, попита реторично премиера.

Борисов отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси и затова Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са разработили толкова много мерки за подкрепа. И отново посочи, че помощта за бизнеса и гражданите от държавата е близо 2 млрд. лв., а заедно с бонусите за пенсионерите - около 3 млрд. лв.

Протестиращите ресторантьори обаче се оплакаха, че до момента не са получили нито лев от обещаните компенсации за времето, в което са затворени. Персоналът в заведенията пък е получил символичните 24 лв. за един единствен ден - за ноември, след като локдаунът бе обявен на 27 ноември. И настояват до края на януари да получат помощта си за декември и януари.

Междувременно много здравни експерти изразиха опасения, че прибързаното отпускане на мерките е опасно и ще доведе до нов бум на Ковид-19, ново препълване на болниците и ръст на смъртните случаи. 

А правителството е длъжник на ресторантьорите, защото бави обещаните им компенсации за втория локдаун. Помощи са стигнали до част от персонала за затворените заведения, а фирмите чакат вече три месеца прословутите обезщетения "20% от оборота". 

 

РЕАКЦИИТЕ

Костадин Ангелов: Лесно можем да затворим всичко, но хората няма да  издържат:: Investor.bg"Не мога да разбера логиката на този протест. Прилича ми малко на уличен бой. Пръв посяга този, на който му свършат аргументите", заяви здравният министър Костадин Ангелов пред Нова тв. Той поясни, че темата за забавените плащания вече е обсъдена и че правителството е поело ангажимент до края на  месеца обещаните пари да бъдат изплатени. Проф. Ангелов изтъкна, че за него няма "удобни или неудобни организации" и че е готов е да говори с всеки за мерките и опазването на здравето на хората. Разхлабването на мерките вече е факт,  но става поетапно - първо в здравеопазването, после в образованието, културата,  спорта, след това заведенията за хранене и накрая баровете и дискотеките. Не можем с лека ръка да зачеркнем това, което сме постигнали, радвам се, че можем да водим разговор за връщане към нормалното, но това трябва да стане с разум, категоричен е министърът.

 

Каква температура да очакваме тази зима? Отговорът на ген. Мутафчийски -  Труд"Предполагам, че не сте чули нито един медик с изказване за разхлабване на мерките - колкото повече места се разпускат, толкова опасността от разпространение се увеличава, а британският вариант на коронавируса вече е доказано у нас" - това коментира шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски пред БиТиВи. Той подчерта, че мерките у нас не са и никога не са били твърде драстични (покриват само около 65% от възможните рестрикции по скалата на "Оксфорд"), но са насочени към правилните места - училищата, моловете и заведенията. 

"В момента България е в прекрасна кондиция - заедно с още три страни от Европа сме в оранжевата зона. Не знам защо толкова искаме да излезем от там", каза още Мутафчийски, който предупреди да се готвим за нова вълна на коронавирусната инфекция.

    Още по темата

    АНКЕТА "СЕГА"

    Ще се осъществи ли ротацията във властта?