Медия без
политическа реклама

Ресторантите: Със или без локдаун, от 1 април ще работим

Асоциацията на заведенията обяви, че няма да се подчинява на власт, при която всяко нареждане е предпоследно

Илияна Кирилова
Дори в центъра на София има бистра, които необезпокоявано работят.

Ресторантьорите излязоха с ново ултимативно послание до управляващите по повод на изтичащия на 31 март 10-дневен локдаун. Червената нишка в него пак е "Или всичко, или нищо" - тоест ако правителството ще удължава рестрикциите и през април, никой не трябва да се измъква от тях, а ако ще отменя ограничения, трябва да освободи всички затворени сега бизнеси, смята Асоциацията на заведенията.

 

От днешното послание става ясно, че властите будят все по-малко респект и че все повече заведения работят  - въпреки локдауна. "Да не забравяме, че след влизане в сила на последните забрани много заведения отказаха да затворят и те го направиха публично, без да се крият и без страх. Такива обекти ще станат още повече след 1 април", предупреждава сдружението.

 

Браншът има основания да негодува, защото правителството и оперативният щаб почти винаги взимат решенията си за затягане и отпускане на противоепидемичните мерки в последния момент и не дават никакво време на засегнатите фирми поне да се подготвят. Заповедта на здравния министър за 10-дневното затваряне вече изтича, а изобщо не е ясно какво ще последва.  "На маймуни ни направиха", коментира асоциацията преди дни. В същото време обаче не е нормално ресторантьорите да разсъждават като в онзи анекдот за шопа Нане - Ако на мене ми е зле, и на Вуте не трябва да му е добре.

Два дни преди изтичането на обявения 10-дневен локдаун правителството продължава да мълчи за евентуално удължаване на мерките.

"10-дневният "локдаун" изтича, заведенията се подготвят да заработят отново, а както вече стана ясно, това е сложен и най-вече скъп процес. Страховете ни, че и последната заповед на министъра ще се окаже отново предпоследна, са повече от логични. На такива предпоследни заповеди се нагледахме и изпитахме пряко на наш гръб. Очакванията ни са свързани с едно-единствено нещо, а именно, от първи април да заработят всички заведения. Остро се противопоставяме на анонсираната преди няколко дни идея на кметът на София Йорданка Фандъкова, че първоначално мерките ще бъдат разхлабени само за дневните заведения с градини. Подобно нещо цели поредното разделение на бранша, не е коментирано с наши представители, противоречи на изказаната от нас максима, касаеща затварянето - "Всичко или Нищо", която трябва да важи и за фактическото отваряне. И не на последно място, само 14% от всички заведения желаят подобно разхлабване на мерките", коментира сдружението. 


Има още един изключително притеснителен факт - от първи април вече няма компенсации за бизнеса при удължаване на забраните и всички разходи, които съществуват, без значение дали работим или не, ще трябва да бъдат поети от фирмите", посочва Емил Коларов от браншовата организация. 


 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?