Медия без
политическа реклама

Правителството рязко ускорява бюджетните разходи

През октомври сметките на държавата вече излизат на червено с 343 млн. лв.

30 Окт. 2021
Илияна Кирилова

С наближаване на края на годината правителството рязко ускорява бюджетните разходи. Само през октомври са похарчени близо 4.6 млрд. лв., което е поне с милиард повече от регулярните месечни разходи в течение на годината. Така в края на октомври излишъкът в хазната се е стопил до 725 млн. лв. - месец преди това той беше над 1 млрд. лева. Специално през октомври финансовите сметки на държавата са на червено с 343 млн. лв. 

През октомври са извършени по-високи разходи заради социално-икономическите мерки за минимизиране на ефектите от кризата, като например изплащането на месечни добавки към пенсиита на всички пенсионери, които вече са в размер на 120 лева, припомнят от МФ. Оттам посочват, че традиционно през есенно-зимния сезон разходите нарастват и изпреварват приходите.

От финансовото министерство предупреждават още, че в последните месеци на годината се очаква разходите да нараснат значително и заради традиционно по-високите капиталови инвестиции. Основна част от допълнителните харчове обаче ще са свързани с борбата с пандемията и ковид-помощите за хората и бизнеса. Тепърва предстои да бъдат изхарчени гласуваните от 46-то Народно събрание с актуализацията на бюджета 2.5 млрд. лв. допълнителни разходи над планираните. Сред тях има и значителна сума заради очаквано засилване на бежанския натиск.

Бюджет 2021 трябва да приключи с 4.6 млрд. лв. дефицит (3.6% от БВП). Ако се спази този план, това означава, че през ноември и декември правителството ще изхарчи близо 12 млрд. лв.

За 10-те месеца на годината в хазната са влезли приходи за 42.081 млрд. лв., посочват от МФ. Спрямо същия период на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 5,7 млрд. лева на данъчните и неданъчните постъпления. 

Направените разходи са за 41.356 млрд. лв. В сравнение с миналата година те също се с 5.7 млрд. лв. повече.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата