Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ решиха спешно да преобразуват държавния авиационен оператор

За втори път се предлага дейността да се прехвърли в търговско дружество

Настоящият транспортен министър Георги Гвоздейков бе изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз".

Обратните завои в областта на държавната авиация продължават. След като не успя да се пребори със служебното правителство за запазване на създаденото при кабинета на Кирил Петков търговско дружество „България хели мед сървиз“ и то бе обявено за ликвидация, сега ПП-ДБ правят втори опит. Изготвен от Кирил Петков и други депутати от коалицията законопроект за промяна в закона за гражданското въздухоплаване предвижда държавният авиационен оператор /ДАО/, който трябваше да поеме и медицинската въздушна помощ, да бъде закрит в този му вид. ДАО ще бъде преобразуван в държавна фирма вместо настоящия му статут – на второстепенен разпоредител под шапката на транспортното министерство. Така още преди да е изтекъл срокът за ликвидация на „България хели мед сървиз“, вече има подготовка за откриване на второ търговско дружество. 

Проектът с изменение в закона за гражданската авиация явно е супер спешен, защото не бе пуснат за обществено обсъждане от ресорното транспортно министерство, а директно се внася в НС по късата писта - през депутати. Това със сигурност е свързано с изпълнението на договора за доставка на медицински хеликоптери по плана за възстановяване и устойчивост. По график първият хеликоптер трябва да бъде доставен в края на годината. Държавния авиационен оператор извършва полетите със специално предназначение за обслужване на президента, председателя на НС, премиера и други официални групи лица. Предвиждаше се той да поеме и обслужването на медицинските хеликоптери. 

В мотивите към проекта се изтъква друга основна причина за създаването на търговско дружество – възможността за даване на по-високи заплати на пилотите. От текста не става ясно защо даването на високи заплати в момента е невъзможно – законът изрично изключва държавния авиационен оператор от прилагането на ограниченията, които важат за администрацията. Твърди се, че въпреки това изключение, заплатите били ограничени и се налагало пилотите да си доработват. Ако ДАО бъде трансформиран в търговско дружество, за него ще важат високите лимити за възнагражденията на изпълнителните директори и членовете на борда на директорите. Таванът за директорските заплати е 18 минимални работни заплати или 14 040 лв. Предвижда се трудовите договори да бъдат преподписани, но не е ясно дали това важи за ръководния състав. 

Като допълнителен мотив се изтъква и съществуващият в момента текст в закона, според който медицинската въздушна помощ трябва да се поеме от оператор, който е търговско дружество, а не административна структура. Настоящият министър на транспорта Георги Гвоздейков от самото начало на спора твърди, че това са изискванията и на българския закон, и на европейските регламенти.

Проверка на „Сега“ показа, че проектът се внася преди да е изтекъл срокът за ликвидация на „България Хели Мед Сървиз“. Разпореждането за закриване на дружеството е от 23 февруари, като в него бе определен 6-месечен срок за ликвидация. В момента дружеството има определен ликвидатор – Десислава Георгиева.

Още по темата