Quantcast
Нинова сменила тихомълком шефовете на оръжейната НИТИ-Казанлък | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Нинова сменила тихомълком шефовете на оръжейната НИТИ-Казанлък

Уволненият от соцлидерката директор на "Кинтекс" се закани да огласи нови разкрития за износа на оръжия
4 517

В последните си работни дни като министър на икономиката Корнелия Нинова е уволнила ръководството на държавното оръжейно дружество НИТИ в Казанлък и за изпълнителен директор е назначила местния лидер на БСП.

Смяната е станала от Държавната консолидационна компания, под чията шапка е фирмата, без да бъде обявявана публично. За нея информира Александър Михайлов, до неотдавна шеф на друга оръжейна фирма - "Кинтекс", който също бе отстранен от Нинова. Михайлов е в остър конфликт с бившата вече вицепремиерка и министър на икономиката и води дела срещу нея за неправомерно отстраняване от длъжност, спечелена с конкурс, и заради клевети. 

"Уволненият ръководител на НИТИ е професионалист с над 30 години опит, спасил завода от фалит в миналото. 7 предходни министри от различни правителства не посегнаха на директора на НИТИ Казанлък, но тя го направи и то в последния момент", казва Михайлов в писмо до медиите. 

Всъщност на заседание на директорския съвет на ДКК на 28 юли е било взето решение незабавно да бъдат освободени членовете на Съвета на директорите на "НИТИ" ЕАД - Делян Начев, Стефан Колев и Кристина Цветкова, чийто мандати изтичат чак през 2025 г. Освободените членове на Съвета на директорите не се освобождават от отговорност, се подчертава в протокола от заседанието.

На тяхно място са назначени нови членове на борда на директорите на "НИТИ" ЕАД - Румяна Друмева и Константин Радонов като представители на държавата, и Борислав Ангелов като независим член. Мандатът на новоназначените Друмева, Радонов и Ангелов е до провеждане на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите.

Новият директор Румяна Друмева до март тази година е била председател на БСП Казанлък, а в момента е председател на групата на БСП в Общинския съвет.

Бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов заявява в позиция до медиите, че заради критиките си към Нинова, тя продължава да води "вендета" спрямо него. "За отмъщение Корнелия Нинова трансформира до скоро подвластните ѝ държавни фирми „Кинтекс“ и ДКК в репресивни апарати, които вероятно по нейни инструкции, завеждат срещу мен дело след дело и сезират прокуратурата все за измислени мои нарушения", пише Михайлов.

Той се закани утре да даде нова информация и документи за износа на българско оръжие за Украйна и ролята на Корнелия Нинова в това.

Още

Скандалите около Нинова повдигнаха завесата на бизнес за милиарди
"Кинтекс" превел нови 187 хил. долара в Дубай под носа на ДАНС

07.09.2022

6942
Не Калоян Методиев е даден на КПКОНПИ за проверка

06.09.2022

6034