Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-сетне отвориха ГКПП Илинден-Ексохи, но само за камиони

08 Септ. 2020
бТВ
На пункта "Илинден-Ексохи" в понеделник бариерите останаха спуснати.

От полунощ товарни автомобили могат да преминават през граничен пункт "Илинден - Ексохи", съобщи Министерството на вътрешните работи в сайта си.

"Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач", пише в съобщение на МВнР.

Водачите на тежкотоварни камиони трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

 

ГКПП "Илинден – Ексохи" бе затворен от 22 юли т.г. като мярка на гръцкото правителство срещу разпространението на коронавируса. Превозвачи неколкократно излязоха на протести с искане пункта да бъде отворен заради огромните загубите, които търпят, преминавайки единствено през ГКПП "Кулата-Промахон".

МВнР проведе няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции, посочват от ведомството.

 

Вчера границата остана затворена - въпреки обещанията на властите в Гърция, че бариерите на пропускателния пункт ще бъдат вдигнати на 7 септември. Заблудени от уверенията и на българските институции, че от понеделник преминаването ще е възможно, на ГКПП-то се струпаха камиони със стока и коли със сезонни работници.  От Министерството на външните работи обаче казаха пред  БНТ, че пунктът няма да работи. Нямаме нареждане за отваряне на пункта за тежкотоварни автомобили от 7 септември", обясниха от Регионалната дирекция на Гранична полиция – Смолян. 

Заради ограниченията и насочването на трафика само през ГКПП Кулата- Промахон български и гръцки транспортни и търговски фирми от двете страни на бариерата запашиха с протести.

 

Ключови думи:

ГКПП

Още по темата