Медия без
политическа реклама

Национална лотария: Законът ни дава право да изберем по-ниска такса

"Толкова ли е богата държавата, че да загуби 100 млн. от данъци?", запита изп. директор на компанията

20 Яну. 2020Обновена
БГНЕС
Димитър Ганев

Законът за хазарта ни дава възможност да изберем по-ниска държавна такса към бюджета.

Това разясни днес пред Нова телевизия изпълнителният директор на "Националната лотария" Димитър Ганев по повод подадения сигнал, че частният оператор години наред е плащал по-ниски такси за организиране на лотарийни игри, докато държавното тото за същия вид игри е облаган с по-високи ставки от Държавната комисия по хазарта. Публикации в медиите твърдят, че за пет години хазната е била ощетена с 250 млн. лв., а финансовият министър Владислав Горанов в края на 2019 г. възложи на Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка на комисията по хазарта и сезира прокуратурата. До момента няма информация как вървят проверките.

Шефът на "Националната лотария" обаче цитира чл. 30, ал.3 на Закона за хазарта, в който били формулирани два начина на плащане на държавната такса за хазартни игри - едната върху по-голяма основа с по-малки ставки, а втората върху по-малка основа с по-високи ставки.

"Нашите юристи и счетоводители, разглеждайки двата алтернативни начина, прецениха, че за да можем да си позволим да плащаме по-високи печалби на потребителите, е по-добре да изберем варианта при който плащаме върху по-малка основа", обясни Димитър Ганев. Държавната комисия по хазарта пък не е санкционирала до момента този избор на "Национална лотария" и всяка година е потвърждавала начислените такси. "Работим така от 5 години", каза Ганев.

В действителност чл. 30, ал. 3 на закона за хазарта не регламентира точно така нещата, както твърди шефът на "Национална лотария". Там се казва, че за организиране на хазартни игри, сред които е и лотарията с търкане на талончета, се събира държавна такса в размер на 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20% върху стойността на получените такси и комисиони.

За миналата година "Национална лотария" е платила 70 млн. лв. под формата на държавна такса и 30 млн. лв. данъци, съобщи Ганев. И попита: "Толкова ли е богата държавата, че да загуби 100 млн. лв. от данъци?"

Според него предложението на "Обединени патриоти" за промени в Закона за хазарта, внесено от Валери Симеонов, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми, няма да доведе до нещо по-добро.  "От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. Това, което даде Симеонов като пример, е Австрийската лотария. Нейният собственик обаче е частна компания. Такава е ситуацията и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други", коментира още шефът на  "Националната лотария".

Ганев съобщи, че са сезирали Европейската комисия. "Смятаме, че те ще се намесят. Надяваме се някой да сезира и Конституционния съд. Чакаме да ни подкрепят и от Световната лотарийна асоциация, на която сме член, от Европейската лотарийна асоциация и нашите чуждестранни партньори. Трудно ни е обаче да им обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде", допълни той. Шефът на "Национална лотария" коментира още: "В Конституцията изрично пише къде държавата може да прави монопол. Хазартът не е една от тези области. 

Още по темата