Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министър направи за смях кабинета с изказване за бюджета

Отговарящият за икономиката Лъчезар Борисов обяви, че за първи път държавата има рационален план за харчовете си

29 Окт. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бюджет 2021 е първият рационален бюджет, насочен към хората и икономиката. Това заяви пред бТВ министърът на икономиката Лъчезар Борисов по повод критиките към предвидените огромни предизборни харчове в бюджета за догодина и определението на президента Румен Радев, че той е "разоряващ". Изказването на министъра всъщност е озадачаващо -  излиза, че досегашните бюджети са били "ирационални" и  не са били насочени към хората и икономиката. 

 

Според министър Борисов с предложения бюджет се инвестира във всички фактори на икономическия растеж, но най-вече в хората, защото без тях няма икономика.

Относно критиките, че предвидените разходи за директно подпомагане на бизнеса са твърде скромни, министърът на икономиката обясни, че фирмите може да разчитат на финансиране по европейските програми, включително и на парите, които България очаква от спасителния COVID-план на ЕС REACT EU - 1.3 млрд. лв.

Борисов отхвърли упреците, че с планираните дефицити през тази и следващите три години страната ни поема по дългова спирала. И обясни, че България е с "уникална финансова стабилност", на второ място в ЕС по най-нисък дълг и сред лидерите с най-ниски бюджетни дефицити и най-ниска безработица. 

По думите му схемата "60/40" до момента е насочила 450 млн. лв. към фирмите и работещите и е спасила 320 000 работни места.  "Отделно през Министерство на икономиката през последните два-три месеца фирмите са подпомогнати с 400 млн. лв., а до края на тази година и началото на следващата ще бъдат усвоени още 500 млн. лв.", каза Борисов.

Той определи намалянето на ДДС за ресторантьорските услуги като много добра антикризисна мярка през летния сезон, която е запазила работните места и е изветлила сектора.

Министърът на икомиката изрази съжаление за проваления проект за вендинг машините за лекарства, защото той бил много иновативен. "Счупихме един прекрасен проект, който предвиждаше да се създаде развоен център за създаване на ноу хау и на софтуер. Това не е търговия, а иновация", каза Борисов. Както писа "Сега" инвеститорът "Пос Фарма", а и правителството, оттеглиха проекта, който трябваше да получи VIP сертификат за приоритетна инвестиция, тъй като министерството на здравеопазването изказа критично становище.

Създаването на Държавната петролна компания е на финала, общественото обсъждане е минало, а бюджетното й финансиране е предвидено за следващите години, стана ясно от думите на икономическия министър. Едва тогава ще се премине към изграждането на веригата държавни бензиностанции, като има различни механизми за това - чрез публично частно партньорство, франчайзинг или директни инвестиции, обясни Лъчезар Борисов. 

Държавата предвижда да изгради верига с около 100 бензиностанции под шапката на новата ДПК. От своя страна ДПК ще поеме функциите на държавния резерв за съхранение петролни продукти и създаване на данъчни складове в сектора на горивата. Годишната издръжка на ДПК е 35.7 млн. лв., става ясно от държавния бюджет за догодина.

По повод налетите преди две години 500 млн. лв. в Държавната консолидационна компания за ремонти на язовири, министър Борисов, който е принципал на ДКК, обясни, че в момента са открити строителни площадки на 82 язовира за 195 млн. лв. Експертният съвет е направил оценка на 204 язовира, като 140 са паспортизирани. Проектите за ремонтите на тези язовири възлизали на 350 млн. лв. 

Още по темата