Quantcast
Министър направи за смях кабинета с изказване за бюджета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министър направи за смях кабинета с изказване за бюджета

Отговарящият за икономиката Лъчезар Борисов обяви, че за първи път държавата има рационален план за харчовете си
3 124
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бюджет 2021 е първият рационален бюджет, насочен към хората и икономиката. Това заяви пред бТВ министърът на икономиката Лъчезар Борисов по повод критиките към предвидените огромни предизборни харчове в бюджета за догодина и определението на президента Румен Радев, че той е "разоряващ". Изказването на министъра всъщност е озадачаващо -  излиза, че досегашните бюджети са били "ирационални" и  не са били насочени към хората и икономиката. 

 

Според министър Борисов с предложения бюджет се инвестира във всички фактори на икономическия растеж, но най-вече в хората, защото без тях няма икономика.

Относно критиките, че предвидените разходи за директно подпомагане на бизнеса са твърде скромни, министърът на икономиката обясни, че фирмите може да разчитат на финансиране по европейските програми, включително и на парите, които България очаква от спасителния COVID-план на ЕС REACT EU - 1.3 млрд. лв.

Борисов отхвърли упреците, че с планираните дефицити през тази и следващите три години страната ни поема по дългова спирала. И обясни, че България е с "уникална финансова стабилност", на второ място в ЕС по най-нисък дълг и сред лидерите с най-ниски бюджетни дефицити и най-ниска безработица. 

По думите му схемата "60/40" до момента е насочила 450 млн. лв. към фирмите и работещите и е спасила 320 000 работни места.  "Отделно през Министерство на икономиката през последните два-три месеца фирмите са подпомогнати с 400 млн. лв., а до края на тази година и началото на следващата ще бъдат усвоени още 500 млн. лв.", каза Борисов.

Той определи намалянето на ДДС за ресторантьорските услуги като много добра антикризисна мярка през летния сезон, която е запазила работните места и е изветлила сектора.

Министърът на икомиката изрази съжаление за проваления проект за вендинг машините за лекарства, защото той бил много иновативен. "Счупихме един прекрасен проект, който предвиждаше да се създаде развоен център за създаване на ноу хау и на софтуер. Това не е търговия, а иновация", каза Борисов. Както писа "Сега" инвеститорът "Пос Фарма", а и правителството, оттеглиха проекта, който трябваше да получи VIP сертификат за приоритетна инвестиция, тъй като министерството на здравеопазването изказа критично становище.

Създаването на Държавната петролна компания е на финала, общественото обсъждане е минало, а бюджетното й финансиране е предвидено за следващите години, стана ясно от думите на икономическия министър. Едва тогава ще се премине към изграждането на веригата държавни бензиностанции, като има различни механизми за това - чрез публично частно партньорство, франчайзинг или директни инвестиции, обясни Лъчезар Борисов. 

Държавата предвижда да изгради верига с около 100 бензиностанции под шапката на новата ДПК. От своя страна ДПК ще поеме функциите на държавния резерв за съхранение петролни продукти и създаване на данъчни складове в сектора на горивата. Годишната издръжка на ДПК е 35.7 млн. лв., става ясно от държавния бюджет за догодина.

По повод налетите преди две години 500 млн. лв. в Държавната консолидационна компания за ремонти на язовири, министър Борисов, който е принципал на ДКК, обясни, че в момента са открити строителни площадки на 82 язовира за 195 млн. лв. Експертният съвет е направил оценка на 204 язовира, като 140 са паспортизирани. Проектите за ремонтите на тези язовири възлизали на 350 млн. лв. 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само 5 язовира са ремонтирани с 500-те млн. лв. досега

18.01.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

3752 9
Варна и Бургас контрираха с много ирония "Зоро - Ревизоро"

06.01.2021

Обновена

11105 18
Правителството не успя да похарчи планирания бюджетен дефицит

01.01.2021

1910 6

Коментари

Zmeja

По една телевизия Сачева, по друга Борисов - премиер, по трета Борисов - министър,... Абе, как поне не смениха местата на опорките!

Калпазанче

Вълшебник

Вълшебства прави Баце,

със джипката навред.

Раздава от бюджета

и селфита подред!

Беззъба ромка гушка,

румънците громи.

Но всичко се обръща...

Що  няма веселби?

Бухалките  се втурват,

врага ловят навред.

Запретната  нагайка,

в кобура пистолет.

Прихващат тероризъм,

във сървър на властта.

Разпръскват с водна струя

протетърски тела!!!

Началствата обиждат!

Скимтят срещу палаш!

Позор целят вразите,

за фокусника наш.

08.08.2019

Дан Колов

хи-хи-хи

woogie

Още помним бюджетите на комунистическите правителства на Луканов и Виденов. 1 долар = 3 000 лв., пенсии по 3 долара, празни рафтове по магазините, празни пътни артерии, километрични опашки за всичко и пр.

Сега 1 долар е под 2 лева, пенсиите са средно по 200 долара, рафтовете на магазините са препълнени със стоки, пътните артерии са задръстени от автомобили, опашки има само пред касите на магазиините и граничните пунктове.

А комунистите само критикуват, вдигат метежи (които се провалят), внасят вотове на недоверие и смехотворни вета (които също се провалят) и ....нищо! Голямо нищо! И пак искат да управляват. Парламентаристи бягат от групата на БСП, президентски съветници бягат от Радев....Общо взето пълен опозиционен хаос.

Така глупаците осигуряват четвърти мандат на ГЕРБ.

FemtoA

    

        "Бюджет 2021 е първият(!) рационален бюджет, насочен към хората и икономиката".

        Дойде  министър Борисов и установи, че минпред борисав 10 години е правил  Ирационалнии бюджети, насочени  срещу хората и икономиката.

      Изглежда "... мозъка" е нарицателно и за други Лъчовци.

F16
снимка на F16

Поредната калинка.

ЛАФЪРДИЕВ

Министърът на икономиката: " Да гледаме бюджета от птичи поглед."....

ПРАВИЛНО!!

От птичи поглед требе да се гледа...
Щото дори и с най-доброто куче - следотърсач на премиерина, ПАРИ В НЕГО НЯМА КАК ДА СЕ ОТКРИЯТ!!!
И що ли пропусна седянката на пънчето - за кредитнио ни рейтинг?
Щото за дългова спирала явно думичка требеше да отрони тоз виден наш министъркинин..
Според него излиза, че Горанчо му е бил слаб колега.. Ама 16 милиарден заем не се разбра за какво се похарчи..
Та ЛБ явно се кани да го НАДСКОЧИ. В харченето на нов по-голям заем..

Льо Клер

Айдее и от този започна "летоброенето"!

Дан Колов

Това е най-добрият бюджет за българина от народа...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Това е най-добрият бюджет за българина от народа...

От народа -- за българина с постоянен адрес в Банкя, ул. Басни не от Лафонтен. 

С тоз неговия чекмюджет не е баш типичен българин, ама нека му е.

Всичко -- за човека от народа.

 

FemtoA

 

  https://www.frognews.bg/novini/glavniiat-sekretar-prezidenta-diankov-goranov-ananiev-kakvo-misliat-sled-dadenata-otsenka-borisov.html

Luckbox

Така става като си свикнал да се оправдаваш с тези преди теб, но забравиш, че управляваш вече 11 години....

 

Влез или се регистрирай за да коментираш