Медия без
политическа реклама

Кремъл нареди петролните рафинерии да отлагат ремонти

Украинските дронове са извадили от строя 7% от капацитета на руските нефтокомбинати

21 Март 2024
От Киев обявиха, че са успели да извадят от строя 12 руски петролни рафинерии.
Ютюб
От Киев обявиха, че са успели да извадят от строя 12 руски петролни рафинерии.

Кремъл се чуди как да "върже" петролните си баланси, след като украински атаки успяха да извадят от строя поне дузина рафинерии и унищожиха огромни количества готова продукция.

Изглежда, че руското правителство е в паника, защото е наредило работещите нефтокомбинати да отлагат плановите ремонти и да произвеждат колкото могат повече. Преди това пък бе въведена и забрана за износ на горива.

Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов обяви, че обемите на производство на някои петролни рафинерии в страната може да бъдат увеличени заради прекратяването на работата на някои обекти. "Обсъждаме с компаниите корекции в графика на плановия ремонт на рафинериите във връзка с инцидентите в редица заводи. Има потенциал за повече производство на гориво в рафинериите, където производството не е спряно", казва Шулгинов пред ТАСС. 

Този извънреден ритъм на работа може да доведе до нови проблеми - аварии заради отлагане на ремонтните програми, но явно дефицитът е толкова голям, че властите в Москва поемат риска. 
 

На прицел

Украйна напипа важна ахилесова пета на руската икономика и от началото на годината засили атаките срещу петролната инфраструктура на страната агресор, като извади от строя множество големи рафинерии. 

Руският капацитет за рафиниране на петрол, засегнат от украинските атаки с дронове през януари - март, е около 4,6 милиона тона (370 500 барела на ден), или около 7% от общия производствен капацитет на страната.

В опит да спаси положението с недостига за вътрешния пазар на 1 март Москва забрани износа на бензин. Засега ветото е до 31 август.

 

Строго пазени тайни

Въпреки че Кремъл всячески се опитва да омаловажава ефекта от западните санкции и да поддържа бодряшки дух с новини за големи икономически успехи, показателно е, че статистическите данни за "колосите" на руската икономика - добивите на нефт и природен газ, вече са секретни.

Публикуването на информация за добива на нефт и газ в Руската федерация бе спряно от първото тримесечие на 2023 година, припомня агенцията. А наскоро премиерът Михаил Мишустин подписа нареждане, с което удължава забраната за огласяване на информация за стратегическите производства с още една година. Все пак е предвидено да се съобщават данни - по преценка на премиера или на негов заместник. Което всъщност означава, че е разрешено е да се огласяват данни избирателно - ако те показват колко добре се справя руската промишленост. 

 

Последвайте ни и в google news бутон