facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ГЕРБ промени куп данъци и акцизи през закона за финансовия одит

С преходните и заключителните разпоредби на един закон се изменят още 8 различни нормативни акта
9456
 Илияна Кирилова

Вмъкването на важни законови промени в преходните и заключителни разпоредби на съвсем отвлечени други закони се превърна в любим спорт на депутатите от ГЕРБ. При това на второто им четене, за да няма време за становища и обсъждания на засегнатите страни.

Тези дни за пореден път получихме потвърждение за това. На второ четене в парламента в сряда народните представители гласуваха промени в цели 8 закона, подпъхнати в преходните и заключителните разпоредби на изменения в закона за независимия финансов одит. При това пет от добавените закони са данъчни, с които се въвеждат нови налози и нови правила за облагане на граждани и фирми.

Всички те са вкарани през задния вход от името на безличната формулировка "работна група", без да са приложени мотиви, нито разчети на въздействието. Както стана известно едно от тези изменения, за които "Сега" вече писа, засяга краткосрочното отдаване под наем на апартаменти и къщи за гости през интернет платформите. След като от началото на тази година собствениците на такива имоти се сдобиха с патентен налог, сега депутатите са се сетили да наложат и туристически данък.

Важни промени се правят и в закона за акцизите и акцизните складове. От тях става ясно, че за смазочни препарати, препарати за омасляване и някои видове органични разтворители се въвежда акцизно облагане, а за други енергийни продукти се променят ставките. Така депутатите нарушават правилото нови налози да не се въвеждат в течение на годината. Освен това се променят и изисквания за производството и складирането на определени енергийни продукти. Фирмите отдавна са наясно, че трябва под лупа да следят дали във всеки обнародван в "Държавен вестник" закон, няма изненади в преходните и заключителните му разпоредби. На кой би му хрумнало, че в закона за независимия финансов одит се крият промени и в закона за акцизите?

Промени има и в закона за данъците върху доходите на физическите лица, в закона за корпоративното подоходно облагане и в закона за ДДС. Последните са свързани с нови правила при прехвърлянето на квоти на емисии на парникови газове. Дали измененията в първите два данъчни закона са несъщесвени, както изглеждат на пръв поглед, е трудно да се каже - няма мотиви, становища и обсъждания.

Изключително скандална със сигурност обаче е поправката в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с която тихомълком депутатите от управляващата коалиция позволяват на специализирания наказателен съд да налага запор на парични средства при съмнения за "пране на пари" по искане на спецпрокуратурата. В момента делата по налагане на такива запори се гледат от състави на гражданските съдилища. За подобна материя водещата парламентарна комисия би трябвало да е правната, където има експерти и може да се водят обсъждания, но шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е доказала, че може да се справи с всичко. Все още съвсем пресен е скандалът с промените във Валутния закон, чрез който ГЕРБ прокара поправката в Закона за БНБ, свързана с фиксирания курс на лева спрямо еврото.

За безпроблемното гласуване на съществени законови поправки, вкарани в последния момент през преходни и заключителни разпоредби, много помага и пасивното отношение на опозицията. На последното заседание на бюджетната комисия депутатите от БСП не скочиха да разкритикуват и да заострят вниманието какво точно се променя. А единствено се задоволиха да отбележат, че няма да гласуват поправките, защото са против начина, по който се правят.

Едва в пленарна зала при окончателото им приемане левицата разви тезата, че направените тихомълком изменения в Закона за мерките срещу изпирането на пари никак не са безобидни и чрез по-големите правомощия на спецсъда се търси инструмент за репресии срещу нарочени бизнесмени.

Менда Стоянова не благоволи да защити внесената от нея спорна поправка в закона за мръсните пари. По другите закони пък изобщо нямаше дебати - нито в бюджетна комисия, нито в пленарна зала. Така например изобщо не стана ясно какво се променя в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и в Закона за кредитните институции, които също се бяха "промъкнали" в преходните разпоредби на закона за финансовия одит.

 

 

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ минира достъпа до информация с таен законопроект

12.03.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

13588 8
ГЕРБ изненадващо даде заден за камерите в акцизните складове

10.03.2020

МИЛА КИСЬОВА

2870 9
ГЕРБ въведе данък "нощувка" за апартаментите, наемани онлайн

19.02.2020

Обновена

3258 17

Коментари

Калпазанче

Шайка фискални мошеници и крадци!

Rio

То може ли да им смогне човек на тъпотиите....

фортинбрас

Произведено от ГЕРБ - Гангстери за Енциклопедично Разбойничество в България, сър!
 

sega_reader

Помните ли преди години когато Слави се възмути, че в парламента била влязла някаква си Менда, а неговото момиче не успя да влезе. Е, аз помня.

Тогава герберите много се засегнаха и казаха, че Медна е една блестяща звезда на небосклона на данъчната политика защото идва в парламента от поста директор на НАП-Пловдив.

Е, видяхме я Менда вече 8 години какви ги върши в парламента като велик спец по данъците.

И нещо друго - трябва със закон да се забрани на депутатите да променят закони последством дописване в преходни и заключителни разпоредби /което всъщност е текс под черта./

Доверчивия

Какво пък толкова е станало: узаконили са си правото да конфискуват всички пари, които на посланика му трябват за нещо, а също и парите за хонорара си.

Така е много по-цивилизовано, отколкото мутрите да пребиват и убиват невинни хора. След като мутрите имат държава, те като културни хора ограбват и конфискуват по законите на държавата.

И досега винаги е било така: и при корумпирания Орешарски, и при корумпирания цар.

Ако някой си е мечтал за държава на дребния собственик и средната класа - това си е негов проблем.

Мачкай, Бойче, ВЗЕМИ ИМ ПАРИТЕ!

geo_19

Бойчето така е мачкал, че е изкъртил предните зъби на Менда.

sega_reader

Остава горчивият вкус, че като вземе Бойко дава и на теб, колега.

А това не е на добро.

маргаритка2

Това народно събрание ще остане в историята като "аналното".

 

Процентът закони, приети през задния вход, е потресаващ.

 

Объркването е толкова пълно, че и самата Менда не знае какви закони е пробутала.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×