Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и БСП превърнаха изслушването за тол системата във фарс

Премиерът насмете опозицията: Ако беше лесно, да го бяхте направили вие

27 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

В абсолютен фарс се превърна изслушването, за което депутатите привикаха премиера Бойко Борисов в парламента, посветено на винетките и тол таксите.

Борисов прекара в пленарната зала около половин час, отговаряше лаконично на опитващите се да го вкарат в ъгъла социалисти и бързешком си тръгна за Министерския съвет. За провала на изслушването помогнаха неговите съпартийци от ГЕРБ, партньорите му от „Обединени патриоти“, както и ДПС, и „Воля“, които не намериха за нужно да му зададат нито един въпрос.

Пред депутатите Борисов обяви, че днес правителството ще извади от списъка на пътищата, за които се плаща винетка, 115 км. от община София и 40 км. от община Варна. С други 12 общини се водели преговори да бъдат извадени и те от списъка.

„Да, в България се въвеждат трудно нещата. Аз не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата. Едно е да строиш двулентови пътища, като преди, и да видите 12-лентовите пътища, които сега са построени“, обърна се Борисов към социалистите. Вчера премиерът отложи старта на тол системата за 27 март на извънредна среща с транспортния бранш.

На обвиненията, че заради решение на правителството жителите на София са били принудени да купуват винетки за движение в рамките на общината, Борисов отговори кратко: „Нито едно нещо, което сме обещали, не сме го неизпълнили. В момента, в който проблемът дойде на дневен ред, в този момент сме го решили.“

След което внезапно сподели: "По-притеснено ми е, при една епидемия от коронавируса, колко ще издържат системите на НОИ." "Г-н Борисов въобще не знае за какво става въпрос. Поканихме го за винетките, за тол таксите, а той ни говори за друго и така се управлява държавата вече 13 години", раздразнено реагира соцдепутатът Георги Свиленски.

Транспортните фирми, хората от селищата сателити на големите градове, общини - всички са потърпевши, единствените печелещи са няколко фирми, доставчици на услуги за тол системата, нападна премиера лидерът на БСП Корнелия Нинова. И го упрекна, че еднолично "отменя" и пренаписва закони - вчера например Борисов нареди времето до 27 март да бъде гратисен период за шофьорите и камионите и автобусите да не бъдат глобявани, ако нямат техническа готовност да плащат тол такси - т.е. ако нямат бордови устройства или GPS тракери за отчитане на изминатите километри. Само че в закона гратисен период няма - в него пише, че от 1 март плащането на тол такси от тежките МПС е задължително.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата