Медия без
политическа реклама

"Газпром" отчете катастрофална година, а газът в Европа поевтиня

Износът на руски природен газ е намалял почти наполовина заради авантюрата на Путин

02 Яну. 2023
Алексей Милер
Снимка: Архив
Алексей Милер

Износът на природен газ от Русия извън държавите от ОНД (някои бивши съветски републики) е спаднал с 45,5% през 2022 г. в сравнение с 2021 г., съобщи ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Изнесени са едва 100,9 милиарда кубически метра газ, което е най-ниското годишно количество през ХХІ век.

Причината е руската агресия в Украйна, която предизвика западни санкции и контрасанкции от Кремъл. Спаднал е и общият добив на природен газ, който е възлязъл на 412,6 милиарда кубически метра, или с 20 на сто по-малко, отколкото през 2021 г. През последните 15 години не е имало толкова малко производство на природен газ в Русия. 

Основните купувачи са потребителите на вътрешния пазар, за които са доставени 243 милиарда кубически метра м газ. "Задача номер 1 за нас е надеждното снабдяване с газ на руските потребители. Както винаги сме я изпълнили уверено“, подчерта Милер.

Затварянето на световните пазари за Русия ще продължи и през 2023 г., защото военната авантюра на Путин не дава надежди за скорошно приключване.

ЦЕНАТА ПАДА

Благодарение на необичайно мекото време цената на природния газ в Европа продължи да пада в началото на новата година. В понеделник, 2 януари, цените по договорите за TTF за холандски газ започнаха от 70,30 за мегаватчас. За последен път европейският газ е продаван толкова евтино през февруари 2022 г. - преди да започне войната на Русия срещу Украйна.
Като цяло цената е намаляла средно наполовина от началото на декември. През миналото лято бяха регистрирани рекордни цени (345 евро за мегаватчас) поради внезапното намаляване и спиране на доставките на природен газ от Русия.
Потреблението на газ в Европа намалява при сегашното меко време. За новата година температурите в Германия на някои места са над 20 градуса. Германската метеорологична служба регистрира най-топлата новогодишна нощ в страната. Фактът, че в Европа все повече енергия се произвежда от вятърни турбини, също допринася за спада в цените на природния газ.

Газохранилищата в Германия са запълнени до 90,12 % от капацитета си, като запасите от газ се увеличават за единадесети пореден ден.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата