Медия без
политическа реклама

Елин Пелин надви и областни градове по нови строежи

04 Март 2023
2022 г. е била рекордна по разрешения за строеж в Елин Пелин.
архив бгнес
2022 г. е била рекордна по разрешения за строеж в Елин Пелин.

Популярната за логистични центрове и бягство от София община Елин Пелин отчита бум на новите проекти и инвестициите. През 2022 г. общината е издала рекордните за средна община 290 разрешения за строеж, съобщава главният архитект Борислав Кръстев в интервю за БТА. Справка на "Сега" в статистиката на НСИ за строителните разрешения през миналата година показва, че този брой надвишава строителния подем дори в областни градове като Разград например.

За последните 3 години се наблюдава 40 процента ръст на броя на издадените разрешения за строеж на годишна база, казва Кръстев. Строят се затворени комплекси, еднофамилни къщи, многофамилни сгради, като цените, според главния архитект, са доста високи и вече доближават тези в крайните квартали на София, тъй като общината е с изключително удобна транспортна връзка със столицата. От общината твърдят още, че са в ТОП 10 по високи заплати за страната.

Елин Пелин е с бурно развитие и на инвестициите, като тази година предстои да се открие първи ритейл парк с 15 търговски обекта. През пролетта ще започне строителство на СПА проект с топла минерална вода в с. Равно поле, като покрай него селото получи нова улична водопроводна мрежа от инвеститора. Предстои също разширяване на вече съществуващите складови и логистични бази - на "Лидл" и "Фантастико".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата