Медия без
политическа реклама

ЕК иска да забрани минишампоаните в хотелите

Ще ходим с бутилки от вкъщи за бира и вино, предвиждат промени, лансирани от Брюксел

Европейската комисия лансира революционни промени за борба с отпадъците. Предвижда се забрана на някои опаковки, които създават огромни количества боклук и които ЕК нарича "разхитителни". Такива са например любимите на туристите малки шампоани, лосиони и душ гелове в хотелските бани, груповите опаковки за метални кенове (примерно за 4, 6 или 8 бири), кутии и пликчета за храна за вкъщи, продавана от заведения, торбичките и пластмасовите мрежички, използвани за храна в магазини и кафенета.

Китай луксозен хотел PET козметични бутилка шампоан производители,  доставчици, фабрика - персонализирани луксозен хотел PET козметични бутилка  шампоан на едро - LMZ \ t

Компаниите в целия ЕС ще трябва бързо да се реорганизират, така че да предлагат продуктите си в опаковки за многократна употреба. До 2030 г. 20 %, а до 2040 г. 80 % от студените и топлите напитки ще трябва да се наливат в съд, който е част от система за повторна употреба, а потребителите ще могат да си носят бутилки, които да пълнят. До 2030 г. поне  10% от бирата задължително ще трябва да се продава в контейнери за многократно пълнене. Същата цел е поставена и за опаковките на стоките, поръчани онлайн, 10% т.е. кашоните и найлоните трябва да са годни за многократно ползване. .

Опаковките стават все по-опасен екологичен проблем - те вече са 36% от твърдите битови отпадъци в ЕС. И ще става по-зле, ако не се вземат мерки.  Ето защо ЕК настоява държавите от ЕС  да свият отпадъците от опаковки на човек от населението с 5% до 2030 г. и с 15% до 2040 г. (спрямо нивата от 2018 г.).

Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс обясни, че през 2020 г. една трета от отпадъците от опаковки, или близо 30 милиона тона, не са били преработени, и са били изгорени, депонирани или просто захвърлени някъде. "Ако не спрем тези тенденции, обемът на пластмасовите отпадъци ще се увеличи с 46% до 2030 г.", посочи той.

Идеите на Брюксел за многократното използване на опаковките обаче разбуниха бизнеса, защото фирмите са инвестирали и инвестират сериозни средства в съоръжения за рециклиране, които с годините ще бъдат все по-слабо натоварени. Черновата на плана на Брюксел предвиждаше изискванията за многократна употреба да важат за всички бутилки - за вино, бира, безалкохолни и спиртни напитки, но при официалното представяне на мерките шишетата за високоалкохолни напитки се оказаха изключени.

Мобилен апарат за наливна бира | Вива Кетъринг

 

От плана на Брюксел 

Ще има задължителни ставки за рециклирано съдържание, което производителите трябва да включат в новите пластмасови опаковки. Това ще спомогне за превръщането на рециклираната пластмаса в ценна суровина — опитът с PET бутилките е добър пример. 

Ще има пълно уеднаквяване на символите и маркировките в целия ЕС, така че хората да не се чудят коя опаковка в кой контейнер трябва да бъде изхвърлена. Върху всяка опаковка ще има етикет, показващ от какво е изработена и в кой поток отпадъци следва да отиде. Контейнерите за събиране на отпадъци ще носят същите етикети. 

Ще има специални мерки за изхвърляната пластмаса, чието рециклиране спрямо хартията, металите и стъклото изостава. Всички пластмасови опаковки ще подлежат на задължителни цели за рециклирано съдържание. Тези мерки надграждат и изискванията на ЕК за поне 25% рециклиран материал в PET бутилките от 2025 г и 30% във всички пластмасови бутилки от 2030 г.

Планът на ЕК предстои да бъде обсъден от страните от ЕС и Европейския парламент. 

 

Числа

  • Всеки европеец генерира средно по 180 кг годишно боклук от опаковки.
  • 40% от пластмасата и 50 % от хартията в ЕС са предназначени именно за опаковки.
  •  До 2030 г. предложените мерки ще доведат до намаляване на емисиите на парникови газове от опаковките на 43 милиона тона (в сравнение с 66 милиона, ако не се действа). Ефектът е равен на годишните емисии на страна като Хърватия. Потреблението на вода ще намалее с 1,1 млн. м3.
  • Разходите за икономиката и обществото от екологичните щети ще намалеят с 6,4 милиарда евро в сравнение с базовия сценарий за 2030 г.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата