Quantcast
Двете най-големи банки у нас отказват да разкриват срочни депозити | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Двете най-големи банки у нас отказват да разкриват срочни депозити

На спестителите се предлагат разплащателни сметки с отрицателна доходност или инвестиционни фондове
93 832
 Илияна Кирилова

Втора голяма банка у нас спира откриването на срочни депозити, а парите по съществуващите влогове пренасочва към разплащателни сметки или в инвестиционни фондове според желанието на титулярите.

Уникредит Булбанк е публикувала уведомление, че от 7 юли прекратява предлагането на стандартни срочни депозити, както във филиал на банката, така и чрез електронните й канали. Банката е започнала да разпраща и лични уведомления до клиентите си, на които предстои падеж по депозитите.

Първа тази стъпка предприе Банка ДСК - в началото на годината тя спря да открива срочни депозити и в последствие започна да уведомява своите клиенти, че ще преоформи влоговете им в разплащателни сметки след изтичане на падежа. Така парите на спестителите не само не носят доходност заради нулевите лихви, но и постепенно се топят, тъй като по разплащателните сметки се начислява такса за обслужване всеки месец от поне 2.50 лв. Клиентите на ДСК, които не са съгласни с промяната, са уведомявани, че може да изтеглят парите си, но при тегленето се начислява такса от 0.7% от сумата.

Причината за поредните неблагоприятни за спестителите промени е, че финансовите институции са задръстени с пари и търпят все по-големи загуби от това. Тъй като банките трудно могат да впрегнат свободните средства в кредитиране, те са принудени да ги държат на сметка в БНБ при отрицателна лихва от 0.7%.

Очакванията са скоро и други финансови институции да последват двете най-големи банки в страната и да заменят срочните депозити в разплащателни или други сметки, натоварени с всевъзможни такси.

По същия начин през миналата година Банка ДСК и Уникредит Булбанк първи направиха лихвите по депозитите и спестовните сметки нулеви. Няколко месеца по-късно тази мярка предприеха Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк. Освен това част от трезорите въведоха такси "наличност" върху по-големите влогове на домакинствата, с което на практика въведоха отрицателни лихви. С преоформянето на всички депозити в разплащателни сметки вече дори и минималните спестявания стават с отрицателна доходност.

Уникредит Булбанк все пак предлага алтернатива на срочните депозити, от която може да се спечели - парите да бъдат вложени в някой от инвестиционните продукти на банката. Става дума за взаимни фондове, които инвестират в ценни книжа на "водещи световни компании при минимален риск" и обещание за доходност от 2.5% за петгодишен период. 

За разлика от депозитите, спестовните и разплащателните сметки обаче парите, инвестирани в такива фондове не са 100% защитени за суми до 196 000 лв. Фондът за компенсиране на инвеститорите изплаща компенсация на всеки клиент на инвестиционен посредник в размер на 90% от стойността на вземането, но не повече от 40 000 лв.

Още

Трета банка премахва стандартните срочни депозити

21.06.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

76944
Банките премахват срочните депозити. Какви са алтернативите?

18.06.2021

55242
Печалбата на банките расте дори и в ковид-кризата

06.04.2021

МИЛА КИСЬОВА

1687