Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата спешно смени фирмата за изкупуването на зърното

Не е изключено да се стигне до забрана на износа, предупреди земеделското министерство

20 Март 2022

Държавното дружество “Врана” ще изкупи определените от правителството 1.1 млн. тона зърно за Държавния резерв, с които да се гарантира продоволствената сигурност до реклота 2023 г.

Това съобщи днес пред "Нова нюз" зам. министърът на земеделието Иван Христанов, след като през седмицата се провали одобрената от правителството първоначална схема. Тя предвиждаше изкупуването на зърното да стане от друга държавна фирма под шапката на агроведемството - "Сортови семена - Елит", като за целта бе решено капиталът й да бъде увеличен с 1.1 млрд. лв.

След като „Сортови семена - Елит“ отказа да участва в изкупуването на зърно, с мотива, че дружеството няма капацитет да извърши толкова мащабна сделка, министърът на земеделието Иван Иванов ги обвини в саботаж, тъй като ръководството било назначено по времето на ГЕРБ.

Членове на правителството обвиниха в саботаж ръководството на предприятието "Сортови семена -Елит", което трябваше да получи 1. млрд. лева и спешност да напълни с жито и слънчоглед държавния резерв.

Избраното сега за целта Стопанство „Врана“ има 100-годишна история - от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на УБО до държавно предприятие днес.

Христанов обясни, че изкупуването на зърното ще стане през брокерите на Държавния резерв и държавата няма да плаща комисиони, с което ще се спестят 1 милион лева. Очаква се и заради големите обеми на сделките комисионите на Софийската стокова борса също да бъдат намалени. През новата седмица се очаква схемата да бъде одобрена от Министерски съвет, след което купувачът да заяви офертите си на Софийска стокова борса.

Христанов не изключи  вероятността да се стигне до забрана за износ на зърно от страната. В момента зърнопроизводители и търговци се оплакват, че от началото на март износът е силно затруднен заради щателни проверки на документи и количества в камионите и корабите на граничните пунктове.

"Вероятно държавата ще забрани износа на зърно, тъй като с темповете, с които в момента се изнася, цялото налично здравно в страната ще бъде експортирано за 4 месеца", каза Христанов. Той уточни, че при достигане на санитарен минимум в България ще поиска разрешение от Европейската комисия да наложи забрана за износ като се задейства предвидената за целта европейска процедура за осигуряване на продоволствената сигурност на държавите-членки.

Още по темата

Заявеното от държавата спешно изкупуване на 1. млн. т хлебно и фуражно зърно от производители и търговци за попълване на продоволствените запаси е пред провал.

 

Още по темата