Медия без
политическа реклама

Държава и бизнес се скараха за опасните асансьори

Инспектори от Агенцията за технически надзор вече глобяват за липсващи предпазни прегради

Инспекторите от ДАМТН вече спират асансьори, които нямат монтиран щит под кабината.

Държавата и фирмите, занимаващи се с ремонти, поддръжка и надзор на пътнически и товарни подемни съоръжения, влязоха в абсурден спор по въпроса колко са опасните асансьори в страната.

Представители на асансьорния бизнес твърдят, че в България се движат над 90 000 опасни асансьора, които без отлагане трябва да се спрат, за да бъдат основно ремонтирани, реновирани или направо заменени с нови. Тази внушителна бройка всъщност се цитира неизменно поне от 3 години, но предупрежденията зачестиха около Нова година. Вероятното защото от 1 януари 2024 г. е в сила изискване, според което всеки асансьор трябва да е снадбен със специален щит, а ако предпазното приспособление липсва, следват принудително спиране спиране и глоба. В тази връзка отговорният контролен орган - Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН), предупреди, че започва масирани проверки.

След като преди дни шефът на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков за пореден път алармира, че близо 100 000 асансьора в България са в лошо състояние, стари, дори с изтекла годност, от ДАМТН най-сетне решиха да хвърлят малко светлина по въпроса за опасните съоръжения и за контрола.

От агенцията опровергаха "апокалиптичните" числа с данни от тяхната информационна система, които сочат, че "на държавен технически надзор са регистрирани 15 244 асансьора, от които в експлоатация са 10 843, а лицензираните лица са регистрирали 69 471 асансьора, от които в експлоатация са 64 117 бр." Накратко, според информацията на ДАМТН няма как в страната да се тътрят над 90 000 "опасни" асансьора, защото всички регистрирани са по-малко от 85 000, а от тях в експлоатация са 75 000, вкл. и съвсем скоро монтирани, модерни и добре поддържани.    

ДАМТН съобщава още, че през 2023 г. държавните инспектори са направили цели 11 180 технически прегледа и проверки, включително и по подадени сигнали за проблеми. В резултат са били спрени 73 асансьора. С други думи, по-малко от 1% от проверените са се оказали с някаква неизправност. 

"Твърденията , че официалната статистика се „крие“ и че над 90 000 асансьора са опасни и всичките са с изтекъл срок на годност, са неверни и насаждат безпочвен страх у ползвателите", се посочва в официална позиция на държавната агенция.

От ДАМТН посочват, че за всеки асансьор има издадена от производителя техническа документация, като в нея не се посочва "срок на годност", защото животът на машината зависи от това как се експлоатира.

Същото казва и Емануела Флорошка, шеф на фондация "Асансьорна безопасност" - всеки неподдържан асансьор може да бъде опасен, без значение дали е нов, или стар. Това, което гарантира безопасност, е редовната техническа поддръжка, сключването на договор за абонаментно обслужване, периодичното извършване на функционални проверки, както и провеждането на ежегодни технически прегледи. 

ДАМТН напомня, че годишен технически преглед трябва да се прави поне веднъж годишно (както е при колите). Отделно всеки месец трябва да има "функционални проверки" на асансьорите (освен ако ако не е предвидено друго в инструкцията на производителя). Всеки обитател на блок или кооперация обаче знае, че ежемесечната профилактика е в сферата на пожеланията и че обикновено сервизната фирма праща техник само когато има повреда.   

 

Защита

  ДАМНТ дава отчет за проверките, свързани с наличието на предпазен щит под кабината на асансьора (става дума да метална преграда, която е предназначена за случаи, когато пътник се опитва да се измъкне от заседнала между стълбищните площадки кабина и има риск да падне в шахтата). 

  Изискването за щита е старо - залегна в наредба още през 2014 г. Всъщност по-новите модели фабрично си имат такава защита, а за по-старите асансьори бе даден срок до края на 2023 г. да бъдат снабдени с предпазната преграда. 10-годишният гратисен период вече изтече и сега следват санкции за нарушителите. 

  Според инспекторите на ДАМТН в повечето жилищни сгради изискването вече е изпълнено. Но все пак от агенцията предупредиха, че от 1 януари започва масови проверки и всеки асансьор, който няма щит, ще бъде спиран.  

  И инспекциите вървят  - от началото на годината са направени близо 400, на случаен принцип. Открити са и са спрени от движение общо 36 асансьора - 12 без предпазни щитове и още 24 с други неизправности. 

   

  Кога се стига до спиране?

  Миналото лято агенцията даде подробна информация за акция за проверка на техническата безопасност на асансьори в жилищни сгради на територията на гр. Видин, която илюстрира някои от основанията за "запечатване". Инспекторите са проверили 34 съоръжения и са спрели 14 от тях по следните причини: 

  - не е извършен задължителният годишен технически преглед;

  - ползвателите са допуснали асансьорите да се поддържат от лице, което не е вписано в регистъра на ДАМНТ и няма лиценз за такава дейност;

  . напукана външна изолация на флексир кабел;

  - неработещо устройство за двустранна разговорна връзка в кабината на асансьора (ако човек заседне - заради спиране на тока или заради повреда, да може да извика помощ) .

  От 1 януари към основанията за спиране се добавя и липсата на щит. От ДАМТН уверяват, че ще бдят за сигурността на асансьорите и ще затегнат контрола върху поддържащите и надзорните фирми.

  ,

   

  Още по темата