Медия без
политическа реклама

От 77 проби бензин и дизел само 6 са некачествени, установи техническият надзор

17 Дек. 2019
Илияна Кирилова

В навечерието на традиционните ваканционни пътувания за Коледа и Нова година са извършени проверки на 51 бензиностанции в страната, отчете Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 48 от инспекциите са били планови, една - по сигнал, а други два обекта са били навестени от съвместни екипи на техническия надзор, МВР, НАП и митниците заради съмнения, че крият обороти, ДДС и акцизи.

Инспекторите от ДАМТН са взели 77 проби - 32 от бензини, 42 от дизел и 3 от маркирано гориво за селскостопанска техника. Изследванията в лаборатория са показали, че шест от пробите не отговарят на изискванията на два закона - за чистотата на атмосферния въздух и за енергията от възобновяеми източници. Най-много са отклоненията по показателя „дестилационни характеристики”. При горивото за дизелови двигатели е установено несъответствие за показател „пламна температура”. За 2 проби е установено несъответствие с изискванията за съдържание на биогориво. 

В резултат от началото на декември от пазара са изтеглени 13861 литра некачествени горива, основно дизелови, отчитат от ДАМТН. На нарушителите са издадени 3 наказателни постановления с наложени имуществени санкции в размер общо на  30 000 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата