Медия без
политическа реклама

Инспектори ще проверяват опасни ли са евтините играчки и ютии

Магазините продължават да продават стоки "куче марка" и без инструкция за употреба на български

От 13 март Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва мащабна кампания по магазини и сергии в страната. Повод за кампанията е Световният ден на потребителя, който се отбелязва на 15 март. Проверките ще се фокусират върху битови стоки от "ниския ценови диапазон", както и върху продукти в промоция.  В списъка за проверки са включени  електроуреди, играчки, ръчни електроинструменти, лични предпазни средства, офис техника, газови уреди и др. Ако бъдат открити опасни изделия  и несъответствия с изискванията за качество и етикетиране, ще има глоби, предупреждават от ДАМТН.

В миналогодишната пролетна кампания инспекторите на агенцията са проверили близо 600 различни изделия -  203 детски играчки, 200 електрически уреда, пиротехнически изделия и др. При 64% от проверените стоки са били установени несъответствия. 251 стоки са били без инструкция за употреба, 91 - без маркировка за съответствие и т.н. В резултат са съставени 171 акта за нарушения за над 85 хиляди лева и са издадени 64 заповед за спиране на опасни стоки от продажба. 

От ДАМТ посочват кои са най-честите нарушения: липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкция за употреба на български език; липса на декларация за съответствие, за продукти, при които тя е задължителна;  липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба; отсъствие на превод на български език на предупредителните текстове за безопасна употреба; липса на информация за наименование и адрес на фирмата производител/вносител, което е особено важно за проследяване на произхода на стоката. Много често изделията, които са некачествени, с дефекти и носещи риск за потребителя, са "куче марка|", т.е. с неясен проиход.

   

Ключови думи:

Ден на потребителя, ДАМТ

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?