facebook
twitter

Икономика

До 5 години всички асансьори трябва да са с автоматични врати

1277
Снимка: БГНЕС

Нови изисквания за асансьорите предвижда евродиректива. До 2024 г. всяко съоръжение ще трябва да има автоматични врати. Целта е човекът, който се вози, да бъде напълно изолиран и в безопасност. Това предвижда обновеният евростандарт, който е свързан с безопасността и поддръжката на асансьорите. Бъдещите изменения в наредбата за безопасна експлоатация бяха обсъдени вчера в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това ще бъде поредното изискване към тези съоръжения само в рамките на няколко години. Последното изискване към тях бе да имат монтирана телефонна уредба за аварийни случаи, която да прави връзка с техниците. Точно колко ще струва въвеждането на новите правила не е ясно, но разходите отново ще са за сметка на ползвателите.

Статистиката сочи, че около 90 000 от подемните машини у нас са над 30-годишни и много от тях са опасни. В същото време от Българската асансьорна асоциация обявиха, че контролът от страна на ДАМТН е фиктивен, и поискаха оставката на ръководството й. "Беше ни предоставен един документ, проект на министерско постановление, който бе отхвърлен от почти всички, защото е един пасквил, изготвен от хора, които нищо не разбират от този бранш и функционирането му", коментира председателят на асоциацията Валентин Маринков.

Пред БНТ той обясни, че става въпрос за документ, в който би трябвало да бъдат заложени правила и принципи на базата на европейските стандарти за безопасност на асансьорите. "Нищо такова не беше предложено, а бяха предложени абсолютно неизпълними неща. Например да се вписват в регистър, който почти не работи, всички функционални проверки, които трябва да се правят месечно или годишно", добави Маринков.

Един от пропуските в момента е, че асансьорите масово не разполагат с устройства за контрол на товара, което може да доведе до опасно претоварване на съоръженията. Лошото им състояние обаче "започва от ползвателите, защото не желаят да заделят пари за ремонти и нормална поддръжка, плащат символични пари".

Ключови думи:

асансьори, ДАМТН
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

На всеки два дни е спиран по един неизправен асансьор

02.01.2019

Румяна Гочева

138
"Пощенска банка" финализира сделката за "Банка Пиреос"

15.06.2019

1300 2
Главен съветник на Ердоган: Шансовете ни за Фолксваген нарастват

14.06.2019

3841 55

Коментари

ARTU

Абе тия нямат ли си друга работа? Да не би във Франция всички асансьори да са с автоматични врати!? Пак ще пълним гушките на някой!

TRIF007

Чети внимателно колега. Изискването не е само за БГ.

 

Нови изисквания за асансьорите предвижда евродиректива. До 2024 г. всяко съоръжение ще трябва да има автоматични врати.

 

Няма да ограничено изискването само за вратите. Ще има и доста други изисквания в посока безопасност.

 

 

ARTU

Прочел съм го внимателно. ама обикновено когато в ЕС пръднат, ние тук се осираме... Накрая ще сменим асансьорите в БГ, а у Европата ще остане някакво друго изискване. А може и изобщо да отпадне.

Тринити

Това изискване дали важи и за частните асансьори?Примерно в някои Литературни сгради?За един приятел от Вършец питам.

mick

Ура всичко се разпада.. обаче асансьорите ще са супер дупер и съм сигурен ще се развалят на един порядък по-често.

пролетарий о тв...

Това ще струва доста парици, но нека "да бъдеме толерантни". Или по-правилно е да кажем "политкоректни".

ЛАФЪРДИЕВ

Каква благодат за асансьорната мафия..

Скрила се зад поредното безумие на евролемурите с кривите краставици вместо мозък в Брюксел..

Правихме ремонт на асансьора (стария бе с решетка, врати с дръжка от 60-те г.) - двигател, въжета, кабина, скоростен ограничител, GSM-аларма, автоматика и умно табло за управление, аварийно осветление и т.н. 

В офертите искахме и смяна на вратите.. 

За поставяне на автоматични врати никой не отвори и дума.. При огледа се оказа, че трябва да се разбиват носещи колони на кооперацията, за да се вградят от едната страна, а от другата - да влезат в антрето на хората до асансьора.. Другия вариант - скъсяване на кабината с 30 см.,  ново преизчисление на асансьора и максимум за ДВАМА човека пространство..

И тук вече е проблема на НАШЕНСКИТЕ СИ ЛЕМУРИ дето гледат да изцицат още пари от собствениците на старите асансьори - от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)..

Не признавали самозатварящите се врати на асансьорите от панелните блокове за автоматични..

ПОРЕДНОТО МАРОДЕРСТВО на асансьорната МАФИЯ.. Дето няма да има техници след пет години за поддръжка на асансьорите.

И защо не ги поеме ЕС - като "санирането".. На Лили Талпата и се изприказва приказката как го правим с ЕВРОпари.. Да не повярваш..

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×