Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите излъгаха авиокомпаниите за обещаните 60 млн. лева

Поправка в бюджетния закон, внесена от ДПС в "12 без пет", разпали война в авиобранша

15 Септ. 2021ОбновенаРЕБЕКА БОРИСОВА
Трафикнюз

Политиците за пореден път излъгаха бизнеса. Авиокомпаниите, които са сред най-пострадалите от ковид-пандемията, няма да получат обещаната  антикризисна помощ от държавата. Оказа се, че при препускането с актуализацията на бюджета депутатите са гласували текст, който на практика се отнася за стари задължения на фирмите, възникнали преди световното нашествие на Ковид-19.  Поправката е била формулирана и лансирана от ДПС, но и другите партии са я подкрепили, като не е ясно дали всички депутати са разбрали какво точно приемат. Става дума за 60 млн. лева.  В рамките само на няколко часа темата кой реално ще има достъп до тези средства разпали истинска война в авиобранша.

"Ако това е гласуваният текст, означава, че се подготвя голяма кражба", коментира Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ), пред сайта TravelNews. От бранша смятат, че всичките 60 милиона ще отидат в "България Еър", защото само тя има неплатени стари публични задължения (отпреди 31 декември 2019 г., т.е. преди пандемията) в такива големи размери. Не е тайна, че компанията, която има статут на национален превозвач, дължи  такава сума на столичния аеропорт за летищни такси. По данни на транспортното министерство неплатените летищни такси са над 60 млн. лева.  На свой ред "България еър" обяви, че всъщност тя ще е най-ощетена от разпоредбата, която депутатите са приели.  

 

В последните седмици служебният министър на транспорта Георги Тодоров няколко пъти обяви, че всички въздушни превозвачи, регистрирани в България, ще бъдат подкрепени от държавата заради загубите, които търпят покрай корона-ограниченията. Източникът на помощта е известен -  по сметките на държавното дружество "Летище София" ЕАД отпреди концесията са останали свободни 60 млн. лева. Първоначалната идея бе част от парите да се преведат на Летище Стара Загора, а другата част да се ползва за подпомагане на самолетните компании. 

От окончателно гласувания тест обаче излиза, че единствено "България еър" ще може да ползва държавната помощ, твърдят представители на ощетените превозвачи. Те смятат, че промяната е лобистка. 

Приетият текст в актуализирания бюджет (който  на пръв поглед се отнася за всички превозвачи, но дяволът е в детайлите), гласи, че: 

- държавата предоставя на въздушните превозвачи с лиценз, издаден от главния директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация", безвъзмездни средства в общ размер до 60 млн. лв.

-  средствата се предоставят за погасяване на публични задължения, задължения към банки и задължения по договори за оперативен лизинг на самолети, дължими към 31 декември 2019 г., в размер на не повече от 20% от оборота от реализирани чартърни програми и наем на самолети за 2019 г.

 

Актуализацията на бюджета бе приета след многочасов маратон, който приключи малко преди 2 ч. през нощта в петък срещу събота. Законът за одобрените промени във финансовия план на държавата все още не е обнародван и всъщност не е съвсем ясно какво точно са гласували онази нощ депутатите.

"Ще изчакаме обнародването на актуализацията в "Държавен вестник". Със сигурност ще реагираме, защото очаквахме тези средства да подпомогнат всички авиокомпании в България. В противен случай голяма част от тях са на ръба на фалита", коментира Иванджиков от името на асоциацията. Според него пандемията е нанесла невиждан в историята удар върху авиацията в световен мащаб и България е длъжна да се опита да запази авиоиндустрията и самолетите си. 

АБАИ смята да сезира за проблема премиера Стефан Янев, президента Румен Радев и министъра на транспорта Георги Тодоров. Още през пролетта от асоциацията изчислиха, че ковид- кризата  им е донесла загуби за над  100 млн. лева.

 

Против подмяната

Тази сутрин браншовата организация изпрати съобщение до всички медии, в което се казва: 

Българският авиационен сектор се оказа без възможности за компенсиране на отрицателното въздействие от резкия спад на полетите заради кризата около Ковид-19. Това се случи, след като между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет бяха променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора (АБАИ бе предложила на ресорното министерство критериите за отпускане на помощта, бел. ред.).

Според промяната осигурените средства в бюджета в размер на 60 млн. лв. могат да се предоставят за погасяване на публични задължения, задължения към банки и задължения по договори за оперативен лизинг на въздухоплавателни средства, текущо дължими към 31 декември 2019 г. А това според АБАИ ще остави по-голямата част от българските авиационни оператори извън обхвата на помощта, тъй като проблемите за сектора настъпиха след началото на 2020 г. с разрастването на пандемията.

Приетият начин за определяне на отпусканата помощ за авиационните превозвачи изцяло игнорира предложените от представители на бранша критерии за разпределение на помощта. Освен това решението на парламента е в пълно противоречие с философията, необходимостта, принципите, критериите и изложените от самия вносител на промените в държавния бюджет мотиви за подпомагане на сектора.

В мотивите към предложението за изменение на държавния бюджет беше записано, че се предвижда финансова подкрепа в размер на процент от оборота за 2019 г. за компенсиране на отрицателното въздействие от резкия спад на полетите в резултат на значителното намаление в търсенето на транспортни услуги, както и принудителното спиране на полетите поради въведените мерки и ограничения от редица държави.

„От взетото решение ясно прозират лобистки интереси, за нас е недопустимо определените средства да се насочват за изплащане на предшестващи задължения към 31 декември 2019 г., тъй като към този срок не е бил наличен ефектът от пандемията“.

 

Право на отговор  

Междувременно "България Еър" реагира остро срещу "опитите за неверни внушения, че компанията единствена ще получи безвъзмездна помощ, и то в цитирания размер". Поправката в закона се отнася за всички авиокомпании в България и внушението,  че помощ се полага само за „България Еър“ е "невярно, некоректно, и може да се счете за нелоялна конкурентна практика, която не подхожда на коректната бизнес среда", се посочва в позиция на превозвача до медиите.

Според авиокомпанията не е вярно, че има публични задължения към „Летище София“ ЕАД, които възлизат на над 60 млн. лв., чрез натрупани летищни такси. От "България еър" пряко обвиняват в "манипулативни твърдения" председателя на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков. И твърдят, че той е в явен конфликт на интереси с авиационната група на „България Еър“, защото тя води срещу него дело за 3 млн. лева.  

 

Обратен прочит

Националният превозвач посочва, че "противно на направените внушения" всъщност дори може да окаже  "най-ощетената от всички авиокомпании, тъй като според направената поправка в закона средства в размер на 20% процента се отдават на база на деклариран приход от чартърни програми и отдаване под наем на самолети, но не и на база на редовни полети, каквито само „България Еър“ изпълнява у нас".

Основната част от приходите на националния превозвач се формулират на база на изпълнени редовни полети, като реализираните приходи от чартърни полети са в значително по-малък процент на база на общия оборот. В този смисъл, сумата, която се полага на „България Еър“ според поправката би била в значително по-малък размер на фона на реализираните разходи от изпълнение на полетната програма през целия пандемичен период от март 2020 година до момента. На този фон, докато според разпоредбите на поправката националният превозвач следва да получи 20% от приходите, реализирани единствено по чартърни програми и отдаване под наем на самолети, на останалите авиокомпании би следвало да се дължат 20 на сто от целия реализиран оборот, твърдят от предприятието.

 

 

Още по темата