facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Депутат иска да се проверява имуществото на по-малко хора от властта

В същото време 25% от щатните бройки в КПКОНПИ стоят незаети
Обновена
2 787
 БГНЕС
Бившият главен прокурор Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ, а предишният й председател Пламен Георгиев бе трудоустроен от правителството като консул във Валенсия след скандала "Тераса гейт"

Шефът на парламентарна антикорупционна комисия Борис Ячев, представител на НФСБ, се разтревожи, че КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, има прекалено много работа и е претоварена със случаи. 

Повод за тази загриженост на депутата е представеният от КПКОНПИ доклад за дейността й през миналата година. Предстои отчетът, подготвен от новия председател - бившия главен прокурор Сотир Цацаров,  да бъде разгледан в пленарната зала.   

В момента над 50 хиляди души от висшите етажи на властта и 130 хиляди от цялата държавна и местна администрация подлежат на проверка, аргументира се Борис Ячев пред БНР.  Има служители, които нямат отношение към разходването на публични средства - например експерти и шофьори, твърди депутатът. Според него на комисията трябва да й бъде спестена излишната работа и за целта трябва да се ограничи обхватът на проверяваните за имущество и конфликт на интереси. Тази тема  - за ограничаване на проверките и контрола, периодично се повдига от различни политици.

Комисията "Антикорупция" може и да е претоварена, но това до голяма степен се дължи на "недокомплекта" й. Една четвърт от щатовете в КПКОНПИ са незаети, отбеляза Ячев. Той поясни, че преди две години имало голям интерес към работата в този важен държавен орган, но после нещата се променили, доста кади напуснали и сега има свободни бройки. Положението е особено критично при ръководните длъжности -  те са общо  54, а 25 в момента са незаети, включително в някои от най-големите териториални звена, и това създава проблем, коментира депутатът.  

Очаква се в пленарната зала Сотир Цацаров да обясни защо работата в КПКОНПИ е толкова непривлекателна.

 

РЕЗУЛТАТИ

Според представения в Народното събрание отчет през 2019 г. комисията е внесла 220 иска за над 850 милиона лева. Проверени са били над 10 хиляди декларации на представители от висшите етажи на властта, вкл. местната власт. - кметове и общински съветници. 

37 имота и 120 моторни превозни средства са били отнети в полза на държавата. Комисията е работила по 116 сигнала за конфликт на интереси, от които 14 са били установени, като това са представители предимно на местната власт. 450 от проверките за противодействие на корупцията са приключили с внасяне в съда. 

Ключови думи:

КПКОНПИ, Борис Ячев
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 хил. лв.

12.08.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

15272 20
КПКОНПИ е осъдена за отказани данни какви бонуси плаща

25.07.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6673 2
Европа видя заплаха за гражданския сектор в проект на управляващите

20.07.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3944 18

Коментари

dream team
снимка на dream team

Чудна рработа - Комисията претоварена, ама явно с кокошкарски проверки, а големите риби си плуват необезпокоявани.

Интервал

Е, не всички :) няколко отплуваха къде за Сърбия, къде за ОАЕ. Не си правя илюзии, че е било заради борбата с корупцията де. Ама мъглява работа - тези претоварени, главкаскетът некомпетентен, а корупцията е само субективно усещане така или иначе. Вкисната боза някаква :)

ARTU

Интервалчо, комисията проверява държавните служители, а не частните лица. Точно това предложение е наистина учудващо добро, защото подават незнайно защо всички чиновници по гишетата, а идеята на самата комисия беше да се проверяват висшите кадри.

Интервал

ARTU, тук сгреших, благодаря за пояснението. 👍 Очевидно трябват поне няколко комисии. И няколко прокуратури.

майор

Е, ич не мога да се сетя с какво тогава е претоварена пустата му комисия?! 

Цацата да не е заслабнАла от работа?

Under_My_Thumb

Шефът на парламентарна антикорупционна комисия Борис Ячев, представител на НФСБ, се разтревожи, че КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, има прекалено много работа и е претоварена със случаи. 

Представям си колко много работа чака бъдещия НАРОДЕН съд? 

Zmeja

Значи комисията "тества" 180 000 висши и местни елитни управленски кадри, претрепва се от работа и не намира сред тестваните поне един заразен от корупо вирос, който да изпрати при бай Ставри на "лечение"..

Testament
снимка на Testament

В чужбандиите в които съм бил 

се случва следното

Има сигнал или установят ,че има  СЪМНЕНИЯ за незаконно обогатяване или злоупотреби,

На момента се установява  запор  на имоти и парични средства с документи.

Не със" свидетели!" Има и срок. Та Държавата е освободена Тя да доказва че еди коя си къщурка  според нея струва 1 милион  а собственикът да е социално слаб или да влачи "свидетел" ,че я спечелил на комар или намерил  из старите документи на пра деда си.

 

В булгаристан е по най сложния и безумен начин  стотина  миндила по цял ден въртят телефони и открито си искат подкуп,че ще ли иначе да Проверяват.

Те дори на осъдени не правят запор и  плащането на глоби  или кръвнина  не се състоява ,че убиеца  няма нищо.

 

в Ирландия   хората  дето се занимават с това с 5 човека. другаде 8-10.

 

в щатите има десетина  агенции включително 4-6 тайни дето слухтят и запорират.

 

дали случайно у вас в Бг е така сложно и кой е причината  ? Какво стана с едни замъци снимани от високо ?

а митничарски селища  а цигански палати?

А имоти в чашката на вододайните зони?

А оня прослувут хотел на 15 м от морето на пясъка  дето 5 експертизи казали че не бил на пясака а после сее Опесъчило?

 

 

lalluger

Случки от невероятните истории на прехода, издигнали тариката в култ, а сега се чудим как да сглобим държава и най-вече с какви хора. 

wreckage
снимка на wreckage

Очевидно трябват поне няколко комисии. И няколко прокуратури.

Прокуратурите треа да са 6(шес):

 

1. Утринна прокуратура.

2. Пладнешка прокуратура.

3. Следобедна прокуратура.

4. Вечерна прокуратура.

5. Нощна прокуратура.

6. И ена резервна прокуратура за зор заман.

hawk

икиндия

Недоверчив

 В държавите които ефективно и успешно се борят с корупция и незаконно обогатяване философията е противоположна на тази у нас. Тежестта на доказване е прехвърлена на обогатилите се. За държавата е достатъчно да установи несъответствие между официални доходи и налични активи от всякакъв вид. Следва запор и след определен срок за доказване на произхода отнемане на имуществото чиито произход остане неясен. При нас всичко по процедурата е доведено до абсурд. Подозирам съвсем нарочно.

Влез или се регистрирай за да коментираш