Медия без
политическа реклама

Чистката застигна и ръководството на "Булгаргаз"

Деница Златева и още двама с нулев опит в енергетиката влизат в съвета на директорите

16 Авг. 2022Обновена

Деница Златева, бивш депутат на БСП,  е назначена за нов шеф на "Булгаргаз", съобщи Би Ти Ви. Тя бе вицепремиер в едно от служебните правителства, назначени от Румен Радев. Освен това са сменени четирима от досегашните петима членове на борда на директорите на държавното дружество. Освободени са, без да освобождават от отговорност, досегашният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов и членовете на борда Анжела Славова, Антон Адамов и Стефан Войнов. Председателят на СД на "Булгаргаз" Иван Топчийски запазва поста си. Като нови членове в борда влизат Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Веселин Синабов.

Чистката в мениджмънта на  стратегическото предприятие може да бъде определена като скандална, тъй като новоназначените в борда са хора без опит в газовата енергетника (с едно изключение). Излежда, че на новите директори няма да им се налага да взимат решения  - ще им ги спускат. 

 

Деница Златева е активистка на БСП. Родена е на 16 юли 1975 г. в София. Завършва специалност „Корпоративен мениджмънт“. През 2008 – 2009 г. е началник на кабинета на вицепреимера по европейските въпроси  Меглена Плугчиева. През 2009 -2013 г. е евродепутат, а после става народен представител в 42-ото НС (от БСП). През 2012 г. е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. Между 2009 и 2017 г. е международен секретар на БСП. През 2017 г. е служебен вицепремиер в кабинета на Огнян Герджиков и отговаря за подготовката на председателство на ЕС. 

Димитър Спасов е бил управител на панагюрската фирма БМЕ, която се занимава с производство и търговия с метали и е собственост на немската ДЕМА Прецизионстайле ГмбХ, съобщи  "Медиапул". Татяна Петрова-Бояджиева е собственик на "Талента" ЕООД, което се занимава с недвижими имоти, и е акционер в "ТБ Лайн" ООД с предмет електронна търговия,  пише още изданието. Единственият нов кадър в борда на "Булгаргаз", който разбира от природен газ, е Веселин Синабов - той идва от мрежовия оператор "Булгартрансгаз". 

 

Всъщност новината за смените не е съобщена официално. Информацията идва от Търговския регистър, където са внесени за вписване предложения за промени в съвета на директорите на "Булгаргаз". Възможно е засегнатите да обжалват освобождаването си в съда.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата