Медия без
политическа реклама

Бюджетната комисия в НС няма да бърза с актуализацията

Мнозинството от депутатите не харесват законопроекта на служебния кабинет

18 Авг. 2021
Финансистът Любомир Каримански от ИТН оглави бюджетната комисия в парламента.
БГНЕС
Финансистът Любомир Каримански от ИТН оглави бюджетната комисия в парламента.

Новосформираната бюджетна комисия ще покани служебния министър на финансите Асен Василев на заседанието си в четвъртък, за да му зададе множество въпроси около изготвената от него актуализация на бюджета за тази година.

Депутатите от ИТН, ГЕРБ и ДПС обаче заявиха, че няма да бързат и категорично няма да се поддават на натиска да приемат корекция на бюджета в много кратки срокове.

"При всички положение актуализация на бюджета е необходима. Но в законопроекта на служебното правителство има много неясноти, липсва аргументация за част от допълнителните приходи, а в разходната част има много неща, които не е ясно за какво ще бъдат похарчени", заяви председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

Освен изслушване на финансовия министър Каримански смята, че е важно да се вземат позициите и на всички заинтересовани страни. Все пак според него корекциите в бюджета може да се случат до 3 седмици.

От думите на Каримански стана ясно, че в парламента ще бъдат разгледани още два законопроекта за актуализация на бюджета. Засега обаче е наличен единствено вариантът на служебния кабинет, заедно с двата по-малки бюджета на ДОО и здравната каса. Номинираният за финансов министър депутат от ИТН Пламен Данаилов заяви преди време, че партията му има свои предложения за актуализацията.

От ГЕРБ, БСП и ДПС също смятат, че в законопроекта на служебния кабинет има много неясноти. "Искаме министър Василев да ни обясни как ще бъдат изразходвани определените допълнителни разходи за отделните министерства", заяви Румен Гечев от БСП.

Според Йордан Цонев от ДПС служебният кабинет не се е съобразил със Закона за публичните финанси. "Едни пари отиват към министерствата, а те ще решат как да ги харчат. Това наричаме "празен чек". Не е представена аналитична информация за изпълнението на бюджета до момента и очакванията до края на годината", каза Цонев.

Същата забележка отправи и бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев. Той настоя да се даде повече време на министър Асен Василев да се подготви с отговорите си пред бюджетната комисия и да не се бърза с поканата за четвъртък.  Съпартиецът му Димитър Главчев постави въпроса за "неясния статут на един от министрите в служебния кабинет и дали това няма да е формална пречка да се актуализира бюджета", имайки предвид министъра на икономиката Кирил Петков.

"Този казус няма отношение към бюджетната процедура", каза Каримански.

ДИЛЕМА

Известно време депутатите спориха кой е опозиция и кой управляващ в новата политическа конфигурация. Повод за това бе сформираната подкомисия за контрол върху публичните средства. Депутатът Йордан Цонев заяви, че е редно тя да се оглави от опозицията. "Не знаем кой е опозиция и кой управляващ все още. След като никой не иска да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС, може да се приеме, че те са опозиция", предположи Георги Кадиев от БСП.

От ИТН заявиха, че единственото ясно нещо е, че те няма да са управляващи. Румен Гечев от БСП поиска сформирането на подкомисията да се отложи за следващи заседания, когато стане ясно ще има ли правителство и какво ще е то.

В крайна сметка за председател на подкомисията за контрол на публичните средства бе избрана Мария Капон от "Изправи се БГ. Ние идваме" като най-малката партия в 46-тия парламент.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата