Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британските авиокомпании внесоха съдебен иск срещу 14-дневната карантина

Не може заразените да се изолират за 7 дни, а здрави пътници - двойно по-дълго, твърдят превозвачите

12 Юни 2020Обновена
Pixabay

 

British Airways, Ryanair и EasyJet подадоха официално съдебен иск срещу 14-дневната карантина, която правителството въведе за всички пристигащи от чужбина пътници. Авиокомпаниите твърдят, че  тази политика ще има "пагубен ефект върху британския туризъм и икономика" и ще унищожи хиляди работни места, посочва BBC. 

В иска, внесен във Върховния съд, се изтъква, че правилата за карантина за пътниците са по-строги от тези, които се прилагат за хората, които действително имат Covid-19.

Новите правила влязоха в сила от 8 юни. Те изискват повечето влизащи в страната пасажери да се самоизолират за 14 дни (някои категории гастарбайтери са освободени от това задължение.) В същото време за действително заразените с вируса карантината е двойно по-кратка - само седмица.

Авиокомпаниите подчертават, че не е имало консултации и не са представени научни доказателства в подкрепа на взетите решения, а също и че правителството на практика пречи на хората да пътуват до и от страни, където рискът от заразяване е далеч по-малък отколкото в  Обединеното кралство.

Шефът на Ryanair Майкъл О’Лиъри заяви, че правилата за карантина са „идиотски“ и няма да бъдат спазвани, а  организацията Airlines UK заяви, че карантината „би могла ефективно да убие пътуването със самолет“.


Правителството обаче настоява, че мерките за пътуващите са "пропорционален и ограничен във времето подход" за защита на общественото здраве.

В общо изявление трите авиокомпании твърдят, че не са виждали доказателства за това как и кога могат да бъдат приложени така наречените „въздушни мостове“, позволяващи пътуване без карантина между Обединеното кралство и други страни с ниска степен на зараза. Те призовават кабинета да се върне към предишната си тактика, при която карантината се отнасяше за пасажерите от високорискови страни.
 

Въздушният транспорт пострада твърде тежко заради COVID-19 - невидимият вирус приземи за дълго самолетите и доведе до загуби и до масови съкращения.

 British Airways се готви да съкрати 12 000 от своите 45 000 души персонал, сред които и над 1000 пилоти. Ryanair планира да освободи 3000 работещи - 15% от работната си сила. EasyJet заяви, че ще съкрати до 30% от работната си сила - около 4500 работни места, а Virgin Atlantic, в която работят 10 000 души, заяви, че ще съкрати 3000 работни места.

И други европейски авиокомпании също обявиха съкращения. Германската Lufthansa в четвъртък заяви, че ще освободи 22 000 души. 

 

 

Още по темата