Медия без
политическа реклама

Създатели от TikTok също съдят правителството на САЩ

Unsplash

Група създатели на TikTok съдържание се присъединиха към съдебната битка, за да се предотврати забраната на приложението в Съединените щати. Осем създатели заведоха дело срещу правителството на страната в опит да блокират закон, изискващ от компанията-майка на TikTok - ByteDance да продаде услугата.

Делото твърди, че законът "Защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници" е противоконституционен, защото нарушава правата на свободно слово по Първата поправка на създателите, които разчитат на платформата. "Те са открили своя глас, натрупали са значителна аудитория, сдобили са нови приятели и са се сблъскали с нови и различни начини на мислене - всичко това, благодарение на уникалния начин на TikTok да хоства и разпространява информация" - се казва в иска.

Новият иск идва една седмица след като самият TikTok заведе дело срещу правителството. Според Washington Post, компанията "покрива" разходите за адвокати на създателите, участващи в него. 

Това е и стратегия, която е била успешна за компанията в миналото. Група създатели на TikTok от Монтана заведоха дело срещу щата миналата година заради опит за забрана в целия щат. В крайна сметка това усилие беше успешно и забраната така и не влезе в сила.
 

Ключови думи:

TikTok, създатели, съдебен иск

Още по темата