Медия без
политическа реклама

Банките ни сурвакат с такси за 100 млн. лева месечно

Печалбата на финансовите институции е скочила с почти 35% за година

 Финансовите институции непрекъснато актуализират тарифите си и поднасят неприятни изненади на своите клиенти.
Илияна Кирилова
Финансовите институции непрекъснато актуализират тарифите си и поднасят неприятни изненади на своите клиенти.

Банките са спечелили 574 млн. лева от такси и комисиони само за първата половина на 2021 г., сочат данните на БНБ, публикувани в изданието "Банките в България". Това означава, че всеки месец граждани и фирми осигуряват средно по 100 млн. лева нелихвени доходи на своите обслужващи банки. 

Удържаните такси и комисиони за януари-юни са с 90 млн. лв., или с цели 18,6%, повече спрямо реализирания нетен доход за същия период на 2020 г. Този забележителен ръст не се дължи на някакъв наплив на нови клиенти, а на увеличаване на "ставките". На практика таксите и комисионите стават все по-важно перо в банковите постъпления. Показателно е, че доходите от лихви също бележат нетно увеличение, но то е доста по-скромно - само с 39 млн. лв., посочва специализираният сайт "Моите пари". 

Финансовите институции непрекъснато актуализират тарифите си и поднасят неприятни изненади на своите клиенти. Например от 30 август Банка ДСК вдигна таксите за теглене от банкомат - вече се плаща по 0,15% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв., а при теглене от устройство на другата банка - 0,20%, но не по-малко от 1,50 лв. Дотогава таксите бяха фиксирани  - 30 стотинки за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за използване на чужди устройства. Банка ДСК отмени и дългогодишната привилегия за пенсионерите, които бяха освободени от таксуване, когато теглят от пенсията си.

През последните месеци се случи и друга промяна, при това безпрецедентна - някои банки обявиха, че повече няма да приемат депозити, а съществуващите срочни влогове ще трансформират автоматично в разплащателни сметки.  Разликата е, че за депозитните сметки няма такси за поддръжка, а при разплащателните има.  

Още в началото на годината пък други банки взеха да начисляват такса "откриване на депозит" - също нова мода. "Райфайзен" например започна да събира по 20 лева , респективно по 20 евро, от физически лица, които искат да направят депозит в лева или евро.

Успоредно с това растат и постъпленията от лихви. Нетният лихвен доход на банките се е увеличил през полугодието с 39 млн. лв. до 1,3 млрд. лв., показват данните на БНБ. За този период банките са платили едва 147 млн. лева лихви върху поверените им спестявания, а в същото време са събрали 1,5 млрд лева лихви по кредитите, които са отпуснали.

ПЕЧАЛБА 

На този фон не е чудно, че финансовите резултати на кредитните институции у нас са повече от добри. Според статистиката на БHБ зa първите ceдeм мeceцa на годината пeчaлбaтa нa бaнĸoвaтa cиcтeмa e 804 млн. лeвa - c близo 207,7 млн. лeвa пoвeчe в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa 2020 г. Toвa пpaви почти 35% ръст за година.

От 1 януари 2022 г. една от последните безплатни банкови услуги изчезва - най-масово използваната от пенсионерите Банка ДСК въвежда такса за тегленето на пенсията от банкомат.
Трета банка у нас спира да предлага стандарни срочни депозити. Пощенска банка уведомява, че това ще стане от 3 август и то ще важи още за онлайн депозитите, както  и за срочен "Депозит 30".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

банки, такси

Още по темата