Quantcast
Списъкът с творческите пенсии расте (но не старее) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Списъкът с творческите пенсии расте (но не старее)

Сред новите предложения има седем пожизнени и още 85 срочни "държавни парични награди"
2 195
 Снимка: БГНЕС
Красимира Колдамова

Кабинетът предлага на Народното събрание да гласува поредната порция пожизнени пенсии, наречени "държавни парични награди", на седем изтъкнати българи. Сред тях са 82-годишната прима балерина Красимира Колдамова и 79-годишният писател Калин Донков, който бе дългогодишен колумнист на "Сега". За новия списък съобщава БНР, като не изрежда останалите пет имена, но заслужилите творци ще получат между 500 и 700 лева пожизнено.

Останалите изброени артисти ще получават добавка към пенсията срочно - за 3 години, както беше и с първите 65, чието оповестяване в обществото вдигна голям шум през миналия месец. 500 лева в продължение на 36 месеца ще получават 25 творци от музикалната сцена, сред които са Красимир Гюлмезов, Кирил Икономов, Георги Христов, Васил Петров. 

За други 60 правителството предлага да получават по 350 лева на месец, също за срок от три години. Това са певците Христо Кидиков, Силвия Кацарова, Росица Кирилова, Милена Славова, Иван Лечев, Маргарита Горанова, братята Аргирови и други. Сред предложените за срочни пенсии са още музикантите от ФСБ, Фънки и Амебата (музиканти от група "Ера"), Деян Неделчев, по-известен като Икебаната, и т.н.

Списъкът на 65-те, оповестен в началото на февруари, предизвика силен интерес и много бързо отесня на заинтересованите. Освен благодарности от уважените (които се оказаха 63-ма, тъй като един междувременно починал, а друг вече получава пожизнена пенсия) в гилдията зазвучаха и нотки на недоволство. Така се наложи списъкът да бъде разширен, така че  да подслони и останалите певци, музиканти, композитори и поети с изключителни постижения.

Няколко дни по-късно към 63-мата, по предложение на Инициативен комитет от по-млади техни колеги, бяха добавени още 40 имена от естрадната музика с цялостен принос. Но, както се казва в някои телевизионни реклами — и това не беше всичко. 

Трети епизод от очертаващия се културно-музикален сериал излезе на 24 февруари, когато от сайта на министерството стана ясно, че по пътя от инициативния комитет до заседателната зала в Министерския съвет, към 40-те са се присъединили още 52 таланта, неясно как пропуснати от министър Банов в първия списък. Така в рамките на по-малко от месец се оказа, че българската поп музика може вече да се гордее със 155 звезди с изключителни постижения и цялостен принос. 

Предстои да видим колко от тях ще бъдат гласувани от Народното събрание. Поне имената в кратките списъци със заслужили пожизнено държавно възнаграждание, които излизат паралелно с музикалните "срочни" пенсии, засега изглеждат безспорни. Предвид напредналата им възраст за тяхното закъсняло признание явно властите следват правилото "по-добре късно, отколкото още по-късно".

Още

Реформата намали новите пенсионери с 21%
Пълен списък на избраните депутати

10.04.2021

Обновена

15789
От 19 април плащат 120 лв. добавка на 390 000 пенсионери

07.04.2021

3524