Quantcast
Почина актьорът, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Почина актьорът, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"

Обновена
2 757

Британският актьор Дейвид Прауз, който играе Дарт Вейдър в оригиналната трилогия на култовата филмова поредица "Междузвездни войни", почина на 85-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Роденият в Бристол през 1935 г. Прауз не познава баща си. Като тийнейджър се увлича от културизма и тежката атлетика. Печели няколко титли по вдигане на тежести - тежка категория, а покрай състезанията "Мистър Вселена" се сприятелява с Арнолд Шварценегер и Лу Фериньо. В края на 60-те и началото на 70-те години играе в киното няколко роли на чудовища и злодеи, преди да бъде поканен на кастинг от Джордж Лукас заради внушителната си физика. Прослушването било за ролите на Вейдър и Чубака (за нея по-късно бива избран Питър Мейхю). Дейвид Проуз предпочита черния лорд и когато го питат защо, той отговаря: "Всички запомнят злодея." 

Но макар че тялото на Вейдър в оригиналната филмова трилогия е неговото, гласът не е. Акцентът на Прауз не бил особено подходящ за ролята. "Нарекохме го Дарт Фармър" (заради провинциалния акцент - б.р.), казваше Кари Фишър, която игра принцеса Лея във филмите, напомня Sky News. 

По време на снимките за първите "Междузвездни войни" Прауз играе емблематичния филмов злодей и едновременно с това го озвучава, без да осъзнава, че Лукас има други намерения. Решението Джеймс Ърл Джоунс да даде гласа си на образа, взето по време на постпродукцията, не го радва особено, но въпреки това той изиграва Дарт Вейдър и в следващите два епизода. Отгоре на всичко, когато в края на "Завръщането на джедаите" маската на лорд Вейдър най-сетне е свалена и той показва лицето си пред публиката, това е... лицето на британския театрален актьор Себастиян Шоу. Такъв избор прави Лукас, отново пренебрегвайки актьора, дал плът на ролята. С годините отношенията между Прауз и идеолога на "Междузвездни войни" трайно се влошават, докато в крайна сметка му забраняват да присъства на официални събития, свързани с космическата сага.

Сред ролите на Дейвид Прауз са още "Казино Роял" - филма за Джеймс Бонд от 1967-а, където играе чудовището на Франкенщайн, "Портокал с часовников механизъм" и сериалът "Пътеводител на галактическия стопаджия". Подготвя Кристофър Рийв за ролята на "Супермен" през 1978 г. в качеството на негов личен треньор. 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жена оглави разбойническа ескадрила в Star Wars

11.12.2020

292 1
Дарт Вейдър замести паметник на спорна историческа фигура в Англия

03.12.2020

415 5
Тайка Уайтити ще режисира "Междузвездни войни"

07.05.2020

281

Коментари

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Един от най-ярките и запомнящи се персонажи в киното. Изобщо старите серии носеха оня дуализъм на борбата между доброто и злото, там злото беше безлико, с черни лордове и бели щурмоваци, организирано и въоръжено. Тъмната страна властваше чрез страха и силата. Светлата страна се уповаваше на надеждата и взаимната подкрепа.
Поклон!

Дохс_Читем

С Дарт Вейдър тъмната страна стана симпатична, а носенето на маска - приемливо.

ловkия

Светла му памет на човека, Лукас не се е отнесъл почтено с него.

Ролята му беше да крачи решително и да стои заплашително, ефектът от нея до голяма степен се дължи на гласа на дубльора, на сполучливия костюм, на маската, както и на негативната конотация на образа.

Влез или се регистрирай за да коментираш