Медия без
политическа реклама

Без "София филм фест", театър и концерти до второ нареждане

Проблемът не бил в коронавируса, а в съчетанието му с грип тип Б, забраната можела да падне до няколко дни

10 Март 2020Обновена
Илияна Кирилова
Табела на входа на Народния театър гласеше, че представленията се отлагат "за днес". Но по-късно културното средище обяви на сайта си, че вратите му ще останат затворени за неопределено време.

Едно от най-големите културни събития в страната - "София филм фест", провеждан традиционно през март, пропадна заради коронавируса и забраната на масови прояви на закрито от Министерството на здравеопазването, Министерството на културата и Столичната община. 24-ият фестивал, който трябваше да се открие този четвъртък, се отлага за по-късен период, съобщиха организаторите "Арт фест". "Уверяваме ви, че ви чака изключителен фестивал. Ще е „когато му дойде времето". Но то нали е „наше"! Ще дойде! И вие, приятели на киното, навреме ще научите за това", пише оптимистично в съобщението, което завършва с поздрав от "Монти Пайтън" и (вече покойния) Тери Джоунс: Always Look on the Bright Side of Life.

Освен без кинофестивал, столицата (а и страната) остана и без театър. Още вчера обявиха спиране на своите представления Театър "София", Театъра на Армията, Сатиричния театър и др. В неделя Народният театър "Иван Вазов" обяви отмяна само на спектаклите за деня, изчаквайки развоя на събитията. Но днес вече и той затвори своите врати "за неопределено време". Затвориха и театрите в провинцията.

Някои театрални мениджъри подходиха творчески към форсмажора. Подобно на спортните събития, които ще се играят без публика, актьорите от "Възраждане" ще излязат на сцената тази вечер и ще излъчат своя спектакъл "Вуйчо Ваньо" във "Фейсбук" и "Инстаграм". В социалните мрежи ще излъчат своите спектакли и варненският Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна, съответно на 21 и 27 март за театъра и 19-и - за операта. 

Музикалният театър в София пък използва случая, за да започне нужен ремонт.

Стрийм на свои стари концерти ще излъчва онлайн и зала "България" на датите, за които е имало планирани прояви през март. Храмът на класическата музика ще остане затворен до второ нареждане, както и всички пространства на НДК. Не работи и Фестивалният комплекс във Варна. 

Заповедта на МЗ, издадена на 8.03, обаче оставя поле за тълкувание със своята неяснота. В раздел раздел I. 4. от нея пише буквално „Да бъдат преустановени всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали и други, които се събират много хора на закрито)“. Няма пояснения какво означава „масови“ и колко точно хора са „много“, но по кината често показват филми, чиято посещаемост едва ли може да бъда определена като „масова“. А и повечето киносалони са с капацитет между 50 и 200 места - не повече от един градски автобус, и то когато са пълни.

Ето защо комерсиалните киносалони в моловете отказаха да се съобразят с нея и вчера прожекции в кината "Арена" и "Синема сити" имаше. "Сине гранд" затвори в понеделник, но с надеждата това да е за кратко. Работеше и малкото частно кино "G-8". А междувременно Асоциацията на българските киносалони разпространи писмо, в което определя мерките като "неадекватни" и иска оставката на Боил Банов. Организаторите на кинопрожекции припомнят, че много повече хора се събират в търговски центрове, клубове, обществен транспорт. Сред техните аргументи е и неясната формулировка в писмото от министъра: "не се цитира ясно и точно „спиране на експлоатацията“ или „затваряне“ на киносалоните, а е написано, да се „преустановят посещенията на културни мероприятия, в т.ч. кина“, което реално звучи повече като разпореждане хората да не посещават такива мероприятия, от колкото да е правно основание за операторите да затворят кината." Затворени останаха държавното филмотечно кино "Одеон", Дом на киното и "Люмиер" в НДК. 

До момента кината са масово затворени само в четирите страни с най-много смъртни случаи и заболели от коронавирус - Китай, Корея, Иран и Италия (в Италия от 8.03). На Ботуша вече не работят също театрите и музеите.

Поне музеите и галериите у нас засега не са засегнати от вируса (то е и цяло чудо, ако в някой от тях минат 10 души през делничен ден). Към края на деня се получи мейл от пресслужбата на МК с указания до културните инстутити. Музеи, галерии, читалища и обществени библиотеки могат да продължат дейността си, като преустановят само културните мероприятия, предполагащи събиране на хора

Факт е, че Националната художествена галерия с всичките й филиали, както и изложбените зали на СБХ - "Шипка" 6 и галерия "Райко Алексиев", си карат по програма, но отменят официалните откривания (поне ще спестят от почерпка). Някои частни галерии обаче продължават и с вернисажите. Не се препоръчват само груповите посещения.

Все пак има извънредното положение включва елемент на самодейност от страна на Столична община - по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова бе затворена Софийска градска художествена галерия. Остава загадка защо при това положение работи Регионалният исторически музей на София (в Банята), който също е към Столична община. 

На 8 март и Румъния прие безпрецедентни мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Там обаче инструкциите на властите бяха далеч по-ясни: „Забранени са публичните или частни дейности, на закрито или на открито, включващи повече от 1000 души. Същата е мярката и в Швейцария - и там границата, за да бъде забранено едно събитие на закрито, е бройката от 1000 души.

 

Банов: Ще преборим и коронавируса, и пиратските сайтове

Тази сутрин министърът на културата Боил Банов гостува в Нова телевизия за да отговори на въпроси относно спирането на културни мероприятия за неопределено време. На забележката от представители на Асоциацията на българските киносалони, че предложението му да бъдат затворени всички кина и театри е било „спонтанно”, Банов отвърна: „Не издавам аз заповедите, издава ги министърът на здравеопазването” и определи предложението си като много обмислено и свързано с „дублирането на двата вируса”. 

„В момента когато грип Б, който върлува, се съчета с първия случай на коронавирус, тези мерки станаха задължителни, абсолютно навременни, най-адекватни и безспорни”, показа компетентност в епидемиологията министърът на културата. И допълни, че щом грип Б вълната отмине, мерките ще бъдат преразгледани и би могло да се премине към вариант като в Швейцария. 

„Вероятно става дума за много кратко време, защото грип Б започва да отшумява. - продължи още по-оптимистично министърът. - Да, ние ще живеем с коронавирус и няма да затворим страната. И ще ходим на кино, но нека отмине поне едининият вирус. 3-5 дни не са проблем за системата”. Банов коментира и темата за затварянето на пиратските сайтове, която също вълнува АБК: „Работим доста сериозно по пиратските сайтове заедно със службите в Америка и американското посолство. То се чувства вече. Както ще преборим грип Б, както ще преборим и коронавируса, така ще преборим и пиратските сайтове”. 

Шефът на щаба срещу коронавируса Венцислав Мутафчийски обаче обясни, че има утвърдена световна методика, която позволява да се провеждат събития с участието на повече хора, но при определени условия за сигурност. Като пример той посочи продажбата на билети за кино и театър през място, за да има дистанция между посетителите. Допълни, че би отправил препоръка да се избягват само събитията, на които се събират хиляди хора. 

Премиерът Борисов разпореди на министъра на културата предприеме мерки за изпълнение на препоръките, но все още забранителният режим не е отменен. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?