Медия без
политическа реклама

Зелените сертификати отпадат от 20 март

Още от четвъртък ще може свободно да се влиза в обществени обекти

21 Февр. 2022Обновена
Брифинг в МС за зеления сертификат

Брифинг в МС за зеления сертификат

Posted by bTV Новините on Monday, February 21, 2022

България излиза успешно от омикрон вълната и правителството планира постепенно премахване на зелените сертификати за вътрешна употреба, като от 20 март се очаква те да останат да важат само при пътувания в чужбина. Това обявиха на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, здравният министър проф. Асена Сербезова и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проф. Сербезова отрече решението да има нещо общо с предстоящия протест на "Възраждане" срещу сертификатите, но реално те може да отпаднат за посещаващите обществени обекти още тази седмица - в четвъртък, стана ясно от обясненията. Правителството смята, че вероятността от влошаване на ситуацията е минимална и не очаква появата на нови варианти и щамове. От думите на Кунчев се разбра, че евентуална нова вълна може да се очаква най-рано наесен.

Облекченията в мерките ще бъдат въведени поетапно - на три стъпки, обясни доц. Кунчев. Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февруари, дава възможност всеки стопанисващ обществен обект по свое желание да допуска лица без зелен сертификат, като изискването ще остане да важи само за персонала, каза главният здравен инспектор. Който иска да продължи да работи със зелен сертификат, може да го направи - странно условие на фона на масовото пренебрежение към изискването, което се съблюдава по-внимателно само в някои столични молове. Наред с това, ще се облекчат и условията за групови занятия на деца в езикови школи, центрове за подкрепа на личността и др. Те ще могат да обучават до 12 деца в група.

От 5 март, ако нещата продължат да се развиват в положителна насока, посещенията на дейности и услуги, предоставяни от обекти с обществено значение, ще стават без зелен сертификат. Този документ обаче остава задължителен за персонала. Облекчават се и ограниченията при заниманията за деца - за тях ще има само изискване за физическа дистанция и проветряване. Допуска се смесване на паралелки. От същата дата ще махнем и тъмночервената зона за пътувания. Това означава, че всеки със зелен сертификат ще може да влиза безпрепятствено в страната, без да е необходимо да прави допълнителни тестове.

От 20 март зеленият сертификат отпада и за персонала. Той няма да се иска и за присъствени обучения във висшите училища от тази дата.

Засега не се обсъжда премахване на задължителното носене на маски на затворени обществени места, макар че Кунчев каза, че занапред трябва да се наблегне на доброволния елемент, както става в другите страни. В България отдавна няма контрол над това изискване, поради което масово не се носят маски в обществения транспорт, в самолетите и т.н.

КОМЕНТАРИ

"Червеният цвят отстъпва на жълтия. Очакваме, че в съвсем къс период ще влезем в зелена зона", обяви Кирил Петков. Той отчете, че сме преминали през омикрон вълната без масово затваряне на училища и бизнеси. За да стигнем дотук и да успеем да овладеем тази ситуация, премиерът смята, че е помогнала и ваксинацията. "Близо 800 000 ваксини бяха поставени за тези 60 дни, много от тях бустерни дози, но и това помогна да минем през вълната", коментира Петков, който не пропусна и да благодари на лекарите за денонощните усилия. Фокусът върху ваксинацията остава, гарантира министър-председателят.

"Усилията дават резултат в една несъвършена система с много проблеми", допълни и здравният министър. Постоянно обсъждаме тези въпроси в динамика - има записи в МЗ, тези анализи изискват сериозен труд, коментира тя съмненията, че правителството се опитва да обезсили протеста на "Възраждане".

"Не са много моментите, в които ние - епидемиолозите, се радваме да кажем нещо. Този е един от тях, защото след 2 години ограничения, трудности, сблъскване с какви не проблеми, идва моментът да кажем, че нещата вървят към добре", коментира главният здравният инспектор доц. Ангел Кунчев. Той отчете значителен спад в заболяемостта в последната седмица - 24,8%. Настанените в болница паднаха под 6000, като тази седмица се очаква да паднат под 5000, а лекуваните в интензивни отделения паднаха под 600, каза още Кунчев.

Колкото и да подчертаха големия фокус върху ваксинацията, участниците в брифинга не можаха да обяснят категорично защо отстъпват от критериите, които смятаха да ползват за премахването на сертификатите. През януари премиерът Кирил Петков заяви, че сертификатите ще отпаднат при постигане на едно от две условия - 60% ваксинационно покритие или под 5% запълване на интензивните легла. България е много далеч от постигане на достатъчно покритие на ваксините сред населението. Днес здравният министър коментира, че се гледат много комплексни фактори.

Ключови думи:

зелени сертификати

Още по темата