Медия без
политическа реклама

Неваксинирана България пак тръгна да гони най-ваксинираните в Европа

Или кои са 5-те проблема с решенията за зелените сертификати

БГНЕС
Интересно разположение на силите - премиерът спомена само датата 20 март за отпадане на сертификатите, а после Кунчев поясни, че първата стъпка всъщност е 24 февруари.

Във втората година на пандемията България разви завиден апетит за благата на ваксинацията, без ваксинация реално да има. 4 правителства не направиха и продължават да не правят нищо забележимо, за да убедят хората, че ваксините са най-надеждната защита от тежко протичане на COVID-19 и смърт. Но и четирите неизменно нареждат българите най-отпред, когато стане време да се берат сладките плодове на положените другаде усилия.

По силата на тази утвърдена вече практика новото правителство реши да настани последната по ваксинация в Европа сред първите на финиша. На 24 февруари България премахва зелените сертификати като вход за обществени обекти и услуги и като се има предвид как се спазват останалите противоепидемични мерки, можем да кажем, че това прилича и на официално закриване на пандемията.

Последиците от това решение вероятно ще бъдат само политически, защото зелените сертификати отдавна се ползват само в шепа столични молове. Но пристъпвайки към тази мярка, правителството се опита - и не успя, да убеди обществеността, че го прави на базата на задълбочени анализи, обективни показатели и с предпазливост и грижа към общественото здраве.

 

1. Три стъпки, но в една

 

"В премахването на зелените сертификати", подчерта главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, "България избира предпазливия подход пред резките движения на най-ваксинираните страни в Европа. Не можем да направим като Великобритания и да кажем, че вървим към пълно вдигане на ограниченията до степен хора с положителни резултати да работят". 

За повечето българи обаче обявеният тристъпков подход ще се изчерпи наведнъж с една рязка стъпка още на 24 февруари. Тогава се очаква изискването на зелени сертификати от посетителите на обществени обекти да става само по желание на собствениците на тези обекти - смехотворно условие на фона на общото отношение към всякакви ограничения у нас. На 5 март тази стъпка ще бъде официализирана - зелени сертификати няма да могат да искат даже тези, които държат на тях. А от 20 март документите окончателно ще отпаднат и за персонала.

По отношение на обществените обекти, които най-много вълнуват българите - ресторанти, молове и големи нехранителни магазини, разликата в трите стъпки е само в датата. При тях стъпката всъщност е една и влиза в сила не на 20 март, а на 24 февруари. Зелените сертификати отпадат. И точка

 

2. Зелена зона, но всъщност тъмночервена

 

Премиерът Кирил Петков обвърза окончателното отпадане на зелените сертификати от 20 март с прогнозата, че тогава започналото излизане от омикрон вълната ще завърши и цяла България ще е в зелена зона. Но на практика правителството изпуска духа от бутилката още тази седмица, когато областите извън тъмночервената зона се броят на пръсти. Те по-точно са само три - Благоевград, Смолян и Кърджали, ако вземем предвид 14-дневната заболяемост.

Този "плавен" подход само на пръв поглед изглежда по-обмислен от разпорежданията, които Борисов раздаваше на крак по свое усмотрение. И също като Борисовите разпореждания, той няма много общо с медицинските съображения.

Само преди месец премиерът Петков обяви, че сертификатите ще бъдат отменени при едно от две условия - постигане на 60% ваксинационен обхват или под 5% заетост на леглата за интензивно лечение. От първото условие сме безнадеждно далеч и очевидно то вече не ни интересува. А с 549 души в интензивно лечение едва ли сме близо до второто (общият брой на леглата за интензивно лечение в даден момент не е публична информация).

 

3. Ваксинацията - фокусът е огромен, но невидим

 

България остава непоклатимо на дъното по ваксинация и вероятно нищо няма да я доближи до другите европейски страни. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, ваксинацията сред пълнолетното население не достига даже 35% и е 34,9%. С първа доза са 35,5%, като тази малка разлика показва, че нямаме силен входящ поток от хора, които решават да се ваксинират. Покритието сред населението на 60 и повече години е нищожно - 37,5%, като има само още една страна в ЕС, където то е под 70% - Румъния (46,3%).

На този фон яснота какво смята да прави правителството по този въпрос няма. На думи непрекъснато се говори за "огромен" фокус върху ваксинацията, но на практика вероятно още дълго време ще се лежи само на ваксинационните добавки за пенсионерите. А те очевидно не правят опашки пред имунизационните пунктове. От общо 725 971 поставени дози в периода 15 декември - 15 февруари първите дози са 135 хиляди, вторите - 148 хиляди, а бустерните - 442 хиляди.

За масова ваксинация вероятно надежда вече няма, но поне по отношение на рисковите групи премиерът и здравният министър трябва да намерят проактивен подход, а не да губят време в режим на безучастно чакане - ту да се изхарчат от самосебе си парите за добавки, ту някой отвън да ни даде акъл.

 

4. Сега кръчмите, накрая - университетите

 

Както може да се очаква, преходът към премахване на ограниченията е плавен само за учениците и студентите. Погледнат в неговата цялост, той изглежда така - от 24 февруари отпадат ограниченията за ресторантите и търговските обекти, от 5 март - за извънкласните занимания на учениците, от 20 март - за висшите училища. Лесно е да се досетим защо облекченията са степенувани така - приоритетите подозрително съвпадат с шумотевицата, вдигана от засегнатите страни. Но при университетите вероятно става дума и за опасен реверанс.

Студентските съвети вече биха тревога, че никой не иска да се връща в аудиториите за истинско учене, защото онлайн всички станаха почти пълни отличници. Ситуацията е твърде удобна и за преподавателите. Затова в последните дни този дебат обрасна с какви ли не аргументи - освободени квартири, скъп ток и т.н. Но качеството на обучението по лаптоп вече е катастрофално - според студентските представители едва 10% от студентите въобще включват камерите си за онлайн лекциите. Затова връщането на присъственото обучение във висшите училища не търпи никакво отлагане и тристъпкови режими.

 

5. Политическите бури са посети

 

На планираната в последния момент пресконференция в понеделник здравният министър проф. Асена Сербезова и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се постараха да отхвърлят съмненията, че премахването на зелените сертификати целеше да омаломощи протеста на "Възраждане". Каквито и "записи" обаче да има на задълбочените анализи на работните срещи в МЗ, както каза проф. Сербезова, "Възраждане" ще  интрепретира действията на правителството по единствения възможен за него начин - като тържество на улицата над управляващите. И няма да се посвени да използва същите лостове и в бъдеще.

Ключови думи:

зелени сертификати

Още по темата