Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заради изменчивостта на ГЕРБ партийната субсидия остана 8 лева на глас

Трифонов реагира: Става ли дума за пари, няма статукво ГЕРБ-БСП-ДПС, няма "Демократична България", няма "Изправи се! Мутри, вън!"

05 Май 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Народното събрание заседава

Дневният ред в НС: Намаляване на партийната субсидия на 1 лев, актуализация на пенсиите, казусът "Росенец" и ваксината "Спутник V"

Posted by bTV Новините on Tuesday, May 4, 2021

Пълното непостоянство на ГЕРБ, чиито депутати едновременно атакуват и подкрепят законодателни предложения в парламента, стана повод за провала на инициативата на "Има такъв народ" да бъде съкратена държавната субсидия за политическите партии от 8 лв. на действителен глас на 1 лев.

От партията на Слави Трифонов внесоха такава поправка в Закона за политическите партии. Обсъждането й продължи повече от 4 часа на пленарното заседание в сряда, като повечето време беше пропиляно в повтарянето на едни и същи тези и дори размяна на едни и същи упреци между враждуващите политически сили. Депутатите на Бойко Борисов показаха по всеки възможен начин, че са против всяка идея на "Има такъв народ". Колкото и абсурдно да звучи обаче, обещаха да подкрепят законопроекта - както направиха с мажоритарната избирателна система. Мотивите за поведението им така не се изясниха съвсем - освен че го правят напук на опонентите си.

Лабилно гласуване

Това пролича и при самото гласуване на законопроекта. Най-напред той беше одобрен - но с едва 93 гласа "за" срещу 87 "против" и "въздържали се". Повечето гласове дойдоха от хората на Трифонов и Борисов - 46 гласа от "Има такъв народ" и 37 от ГЕРБ-СДС, а също 9 от "Изправи се! Мутри вън!" и един от "Демократична България". Беше поискано прегласуване, при което обаче предложението събра едва 76 гласа, тъй като подкрепата от страна на ГЕРБ-СДС рязко отслабна - само 20 гласуваха за него. Единичният глас от десницата също се оттегли. А срещу законопроекта се оказаха заедно в пълен състав БСП, ДПС, "Демократична България", част от ГЕРБ-СДС и от "Изправи се! Мутри вън!" - общо 92-ма "против" и "въздържали се".

В общи линии се повтори ситуацията от април, когато законопроектът беше разгледан и отхвърлен от парламентарната правна комисия.

Кой е по-голям лицемер

Словесните престрелки, както се очакваше, се водеха най-вече между ГЕРБ и "Има такъв народ". "Заблуждаваме хората, че обсъждаме нещо наистина, а то няма да се случи. Лицемерие е да кажеш, че ще спестиш 21 милиона от субсидии и ще ги дадеш за пенсии, които струват около милиард ... Правите просто един театър, за да кажете: За мажоритарното нямаше време, но сега внасяме за 1 лев, значи сме си изпълнили ангажимента", обърна се към хората на Слави Трифонов Тома Биков от групата на бившите управляващи.

"Г-н Биков, вие да говорите за лицемерие от трибуната на Народното събрание е висша форма на лицемерие ... От Това Неверни по отношение на Бойко Борисов се превърнахте в Тома Най-верни", жлъчно му отвърна Филип Станев от ИТН. И напомни за миналото на Биков в дясната партия ДБГ, когато той беше яростен критик на лидера на ГЕРБ.

Засегнатият Биков се оправда по интересен начин: "Аз бях журналист в един опозиционен вестник. През последните 20 години вашият лидер беше водещ в най-официалната българска телевизия. Как стигна дотам в тази олигархия, в тази несвободна държава? ... Моята тогавашна партия е в "Изправи се! Мутри вън!" и, ако бях член, щях да я напусна, защото не мога физически да издържа това усещане, да не говорим психически. Ето, и те са си променили мнението. Пък г-жа Манолова беше в БСП. Само че сега седи отдясно. Пък ние сме центристи. Вие сте десни. А колегите от БСП осиротяха - част от техните основни говорители седят в десницата." Накрая философски обобщи: "Кой ли не си е променял мнението?"

ГЕРБ: По едно ферари дайте на българите

От партията на Борисов залагаха основно на ироничните подмятания по време на дебата. "Явно, че популизмът върви добре. Предложих почти на шега, за да влезете в парламента, да плащате - така е най-добре. Вашият лидер доста забогатя напоследък, докакто се подиграваше на хората. Моля ви, подарявайте по едно ферари на българите. Няма да е лошо, замогнахте се. Този популизъм няма да мине, няма такъв парламент в света. Вие не можахте с шоуто да се харесате, пък искате с пари да се харесате", подигравателно се обърна бившият културен министър Вежди Рашидов към депутатите на Трифонов.

Пламен Данаилов от "Има такъв народ" отвърна, че намаляването на субсидията е въпрос на доверие - заради 2.5 млн. български граждани, подкрепили подобна промяна на националния референдум през 2016 г. Той изчисли, че за 4-годишен период от съкращаването на субсидиите държавната хазна ще спести 85 млн. лв.

БСП и ДПС: Това е популизъм и мимикрия

Явор Божанков от БСП критично посочи, че липсва оценка на въздействието на предлаганите промени, не се проведе адекватно обществено обсъждане в парламентарната правна комисия поради липса на време, нито са били събрани становища. "Популизмът беляза 44-ото Народно събрание. Надявах се, че в 45-ото той ще отсъства", допълни социалистът.

От ДПС смятат, че размер на субсидията от 1 лев е мимикрия на публично финансиране. "Той не покрива никакви разходи и е абсолютно излишен ... В Германия финансирането е 1 евро на глас, но има още два много мощни стълба на финансирането - фондациите, които представляват съответното политическо семейство, и сградният фонд, изцяло от държавата. Много пъти от тази трибуна сме слушали: Вие знаете ли, че в Германия е 1 евро? Не, ние знаем, че не е 1 евро, а е много повече, идва някъде около 60", изтъкна депутатът от движението Йордан Цонев. И завърши: "Дайте да не си правим експерименти с демократичния процес."

По-краен беше съпартиецът на Цонев Ерджан Ебатин: "Тук е жив духът на Цола Драгойчева! Партизаните слизат от гората и въздават правосъдие."

"Демократична България": По-важна е борбата с олигарсите

Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че е "възможно е да се осъществява легитимна политическа дейност, без да се получава публично финансиране, но е много трудно". И се позова на скорошното решение на Конституционния съд, в което се отбелязва, че публичното финансиране на политическите партии е конституционен стандарт. "Абсурдно е да оставим партиите в плен на корпоративни и олигархични интереси. За съжаление, това се случва и при съществуващото публично финансиране. Важният дебат е как да отвоюваме партиите от олигарсите", допълни десният депутат. С тези мотиви неговата коалиция се противопостави на предложението.

Това ядоса депутатите от "Има такъв народ". "Много хубаво е как се говори за принципност и се пренебрегва волята на 2.5 млн. български граждани. Партия "Има такъв народ" има 10 лева членски внос. Някои от вас имат 2 лева на година. Проблемът за издръжката на партиите е проблем на партиите. Хората казаха колко биха давали за издръжка на партиите и това е 1 лев на глас, всичко останало е алчност", обяви шефът на парламентарната им група Тошко Йорданов.

"Изправи се! Мутри вън!" се разцепи

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" се оказа разединена по въпроса. Мая Манолова обяви, че всякакви дебати за това дали са правени анализи по въздействието на промяната са излишни, след като 2.5 милиона граждани са се произнесли в нейна полза. И посочи, че спестените 80 милиона трябва да бъдат пренасочени към лични асистенти за нуждаещите се и безплатни детски ясли.

На друго мнение беше съюзникът й в коалицията Татяна Дончева. Тя заяви, че партиите се финансират щедро от черни каси, пълнени от фирми, които получават обществени поръчки. И посочи, че игнорирането на референдума на Трифонов е било грешка, която обаче не бива да води по-големи грешки. "Хората, завършили право в Софийския университет, ще си спомнят лекциите на проф. Евгени Танчев, че в някои истории на човечеството с референдуми са вкарани най-тежките неща - например Хитлер. Не внушавам нищо. Не се позовавайте просто на наличието на един референдум, когато аргументите са недостатъчни", предупреди Дончева. И призова да не се удрят новите формации, които сега навлизат в политиката: "Политиката трябва да бъде достъпна, да не бъде съсредоточена в две или три партии."

 

Слави Трифонов: Може би ще успеем в следващия парламент

Преди малко в Парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен глас, написа след гласуването Слави Трифонов във Фейсбук. "И защо не успяхме? Защото изцяло "за" гласуваха само депутатите на "Има такъв народ". А "против" гласуваха депутати от всички останали парламентарни групи. Значи, когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма "Демократична България", няма "Изправи се! Мутри, вън!"", коментира още той и добавя: "Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може".

 

Преди малко в Парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен...

Posted by Слави Т. Трифонов on Wednesday, May 5, 2021

 

 

ХЪС ЗА РАБОТА 

Въпреки прогнозите, че на 45-ото Народно събрание му остават броени дни до разпускането му, депутатите продължиха да трупат предложения, по които да работят, сякаш им остават месеци. Затова близо час пленарното заседание в сряда не можеше да започне по същество – обсъждаше се надълго и нашироко какво да влезе в работната програма на парламента до края на седмицата.

"Пакетно и вкупом сме излезли изцяло от реалността и от събитията, които вървят в страната. Някои колеги вероятно не са разбрали, че БСП днес връща мандата за съставяне на правителство. Парламентът приключва - ако не тази седмица, тогава другата. Тук виждаме нови анкетни комисии, Кодекс за социално осигуряване, намаляване на заплати - много е нелепо това, което се случва", насмешливо коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

27 Февр. 2024

Прокуратурата обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство

23 Февр. 2024

Съд остави без мярка мъжа от спречкването, завършило със смърт

27 Февр. 2024

МВР нахлу в сграда на Алексей Петров по неотложност

23 Февр. 2024

София ще строи нова автогара при Симеоновския лифт

24 Февр. 2024