Quantcast

Медия без
политическа реклама

Забранената зона за замърсяващи коли в София заработи, но без глоби

Кметът Васил Терзиев обяви, че при първо нарушение шофьорите няма да бъдат санкционирани

Булевардите, които очертават границите на т.нар. малък ринг, са отворени за движение на всички видове превозни средства.

Зоната с ниски емисии на вредни газове в София работи от днес в т.нар. "малък ринг" от центъра на града. Той обхваща централните булеварди "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", улица "Опълченска" и булевард "Сливница". Решението за въвеждането на НЕЗ беше прието от предишния Столичен общински съвет преди около година в изпълнение на решение на Софийския градски съд. Той постанови, че общината трябва да предприеме различни мерки с цел подобряване на качеството на въздуха, особено през зимните месеци. Така забраната за влизане на най-замърсяващите атмосферата коли ще важи до края на февруари догодина. 

Тя се отнася за автомобилите от първа екогрупа. Това са бензиновите – с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 г., и дизеловите – с регистрация преди 1 януари 2002 г. Забраната няма да важи за автомобили, собственост на хора с адресна регистрация в конкретната зона, както и за хора със специални потребности и увреждания. За да бъдат изключени от забраната, всички тези граждани трябва да регистрират колите си в ЦГМ.

Нарушителите в зоната ще бъдат следени с камери. Глобата ще бъде от 50 до 500 лева.

Кметът на София Васил Терзиев обаче поясни, че предишният екип на общината не е провел активна и ясна разяснителна кампания, което може да доведе до объркване сред хората. Ето защо при първи нарушения те ще бъдат предупреждавани и няма да бъдат санкционирани. 

На входните улици по границата на зоната вече трябва да са разположени пътни знаци, които обозначават нейният обхват (виж на картата). Автомобилите, за които достъпът ще е забранен до края на февруари, ще могат да ползват заобиколни маршрути. 

Още по темата