Quantcast
За по-малко от 2 часа кабинетът похарчи половин млрд. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

За по-малко от 2 часа кабинетът похарчи половин млрд. лв.

От тях антикризисни са само 153 млн. лв. - главно за августовски добавки на пенсионерите
4 606
 Бойко Борисов
Борисов на обиколка във Враца вчера

За по-малко от два часа Министерският съвет раздаде над половин милиард лева. Заседанието на кабинета бе изтеглено за вторник вечерта с цел да се отпуснат максимално бързо средствата по мерките от втория антикризисен пакет, но по-голямата част от раздадените пари всъщност отиват за пътища и приоритетни обекти на управляващите като спортната зала на Бургас. За пореден път транш получава и МВР за покриване на свои разходи, в които няма нищо антикризисно.

От общо 520 млн. лв., раздадени по различни направления вчера, за антикризисни мерки са само 153 млн. лв. Те са разпределени така:

- 106 043 350 млн. лв. ще струват за един месец добавките на пенсионерите. Както е известно, те ще получат за август, септември и октомври по 50 лв. към пенсиите си - общо 150 лв., което е първото подпомагане за тях от началото на кризата, ако не се броят традиционните великденски добавки, които Борисов раздава на възрастните под линията на бедност (363 лв.).

- 24 600 000 млн. лв. се насочват под формата на допълнителни трансфери по бюджетите на общините. Те са за финансиране на увеличението на стандартите за издръжка в социални и здравни дейности, делегирани от държавата. Чрез по-високи стандарти правителството най-после ще изпълни ангажимента си да достигне нивата на заплащане, предвидени в колективния трудов договор в здравеопазването, освен това ще повиши заплатите на едни от най-ниско платените държавни служители - работещите в социалните домове. Самото увеличение на стандартите също бе одобрено на вчерашното заседание.

- 15 млн. лв. допълнително се отпускат и по бюджета на министерството на културата. Те ще бъдат предоставени на Национален фонд „Култура“ за финансиране на проекти на дейци в областта на културата и изкуствата.

- 7 425 000 млн. лв. получава здравното министерство за създаване на "адекватна отговорност" в лечебните заведения за справяне с пандемична обстановка. Отпуснати са и пари за туристически ваучери от 210 лв. на медици от първа линия, но тук сумата не е посочена, а и всеобщото мнение за тази мярка е, че тя няма да предизвика интерес.

Кабинетът дава съгласие и да се подпише анекс към националния рамков договор в здравеопазването, с който клиничните пътеки ще се завишат с 10%, за да се осигурят допълнително 126 млн. лв. за лечебните заведения. Според лаконичното съобщение по този въпрос на МС разходът ще бъде в рамките на заложеното в бюджета на касата, в това число и резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Как ще се финансират другите мерки не става ясно от кратката справка за решенията. Прави се обаче трето изменение на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", като бюджетът й се увеличава със 133.7 млн. лв., пренасочени към нея от програмата за администрацията "Добро управление" и ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Допълнителният ресурс ще се насочи към мерки за безработни, застрашени от загуба на работно място и др. уязвими групи, твърдят от МС.

Цялото антикризисно финансиране е по-малко от поредната сума, която отива в МРРБ и АПИ за големите пътни обекти. Единият трансфер е до 170.747 млн. лв. и с него до края на годината ще се разплатят дейности по строежа на отсечката между Драгоман и Сливница от бъдещата магистрала „Европа“, Софийския околовръстен път в участъка от „Цариградско шосе“ до ж.к. „Младост“ и обходния път на Поморие. Ще се правят и текущи ремонти.

Пак към МРРБ се насочват и други до 90 млн. лв. за плащане на последната част от договора за изграждане на ТОЛ системата. Над 94 млн. лв. се отпускат за строителството на участъка между Буховци и Белокопитово от АМ „Хемус“ и за предстоящото стартиране на строителните работи на северния обходен път на гр. Бургас.

Друг любим получател на допълнителни трансфери - МВР, ще получи 3 млн. лв. за изплащане на извършени експертизи и преводачески услуги, както и осигуряване на дейности, свързани с работата по наказателни производства.

С 5 млн. лв. пък поскъпва спортната зала "Арена Бургас", този път парите са за оборудване, съобщават от правителството. Със сумата ще бъде увеличен капиталът на държавната „Академика 2011“ ЕАД.

2 млн. лв. от голямото раздаване са за Враца, където вчера имаше два епизода с джипката на Борисов. С парите ще се изградят улици към "немските бижута" за автомобилни компоненти.

 

Още

Свидетелите на Нинова, на ДБ и другите секти следва да отстъпят

28.11.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

16829
Нинова: Вероятността за правителство е над 50%

28.11.2021

424
Борисов се цупи, че не го искат в следващо управление

27.11.2021

18551