Медия без
политическа реклама

Внесено е обвинението срещу жената, разтръбила за липса на лекарства

Глоба очаква шефа на фармацевтичния съюз Асена Стоименова

17 Юли 2020Обновена
Илияна Кирилова

Прокуратурата е внесла в съда делото с обвинение срещу проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Иска се тя да бъде административно наказана. Новината дойде от пиар консултантите на съюза.

На 8 април на проф. Стоименова беше повдигнато обвинение по чл. 326, ал 1 от Наказателния кодекс - за всяване на фалшива тревога сред населението. Преди това тя бе изказала пред медиите опасения за липса на някои лекарства по време на коронакризата. В нейна подкрепа се надигнаха доста граждани и хора от фармацевтичния бранш. Проведе се протест под надслов "Не ни е страх!", бе организирана и подписка за защита на свободата на словото. 

Проф. Стоименова бе погната от прокуратурата конкретно заради интервюта пред БНР и БНТ. В тях тя обяснява за различни логистични проблеми при доставките на лекарства. Коментира и презапасяването с медикаменти, самолечението без рецепта. Думите й обаче трудно могат да бъдат възприети като предизвикващи паника. По същата логика хиляди хора можеха да бъдат подведени под отговорност, защото се усъмняваха във възможностите за превенция и реакция на различни държавни сектори. Дори Световната здравна организация постоянно алармира за подобни проблеми. Да се обвиняват хора заради изказано мнение граничи с абсурда. Впрочем българската прокуратура опита въздействие по същия начин и върху някои лекари. А конкретно по казуса със Стоименова се стигна и до абсурда да бъдат разпитвани журналисти - дали не са се разтревожили от думите й.

"Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата им приписва", заяви самата Стоименова в своя позиция. Реагира и Асоциацията на европейските журналисти: "Да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии. Прави впечатление, че прокуратурата се опитва да използва този текст от Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта. Всеки, който посочи какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия мотив".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Стоименова, обвинение

Още по темата