Медия без
политическа реклама

Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лв.

07 Май 2024Обновена
Васил Божков определи гаранцията, наложена му от съда, като справедлива.
Булфото
Васил Божков определи гаранцията, наложена му от съда, като справедлива.

Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Васил Божков от домашен арест в парична гаранция в размер на 130 000 лв., съобщи БНТ. Ако бъде оставен под домашен арест, на този етап от делото това би било неоправдана репресия, приеха магистратите. 

Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства по т.нар. хазартно дело, по което беше под гаранция, тъй като то вече е в съда. Съдът прецени също, че няма опасност и Божков да се укрие.

Прокуратурата може да протестира определението на градския съд пред още една инстанция. Докато не изтече срокът за обжалване, Божков остава под домашен арест. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев се зарече да протестира.

Хазартното дело е първото от трите разследвания, водени срещу него, което в последните дни на април прокуратурата внесе за разглеждане в съда. Внасянето на обвинителния акт е сред доводите на Божков да поиска свободата си. На 25 април станаха точно 8 месеца от връщането на Божков от Дубай и привличането му като обвиняем. Ако делото не беше внесено в съда до 25 април, прокуратурата трябваше незабавно да го освободи. Вероятно и затова прокурорите са бързали да вкарат обвинителния акт, за да оставят съдът да реши дали да пусне Божков.

По това дело прокуратурата твърди, че Божков е ощетил бюджета с над 559 млн. лв. Той е предаден на съд за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). С Божков на съд са предадени и още 9 души, част от тях - точно длъжностни лица от ДКХ.

Конкретно за Божков обвинението твърди, че той е подбудител, а длъжностните лица от ДКХ извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Така бюджетът бил ощетен с 559 739 164 лв., посочва още държавното обвинение.

Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание по делото, на което ще стане ясно дали то ще тръгне по същество, ще бъде върнато на прокуратурата, или ще бъде прекратено.

По второто си дело, свързано с културни ценности, Васил Божков има наложена гаранция от 500 000 лв., която отказа да плати. Аргументът му беше, че като е под домашен арест по делото за хазарта, гаранцията се явява безсмислена. Ако и апелативният съд прецени, че Божков трябва да излезе от домашния си арест, тогава прокуратурата може и да поиска по-тежка мярка по делото за антиките, тъй като той не е изпълнил гаранцията. 

По третото му, т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда. 

Причината Божков да отказва да плати гаранцията е, че той е под домашен арест по друго дело - това за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август. 

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата