Quantcast
Тестът за COVID-19 на доц. Мангъров е отрицателен | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Тестът за COVID-19 на доц. Мангъров е отрицателен

Ако спазваме правилата, РЗИ трябва да плати теста, казва шефът на детското отделение в Инфекциозна болница
Обновена
25 640
 БНТ

Тестът за СOVID-19 на шефът на детското отделение на Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров е отрицателен, съобщи "Труд".

Дни наред доц. Мангъров отказваше да се тества, въпреки че е бил в контакт с човек с положителна проба. Пред "Труд" той посочва, че си е направи назофарингеален антигенен тест.

Доц. Мангъров бе в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ миналия уикенд, като ден-два след това от пост в социалните мрежи на самия Любенов се разбра, че водещият е дал положителна проба за коронавирус. Той заяви, че няма симптоми и се чувства добре, но остава вкъщи за най-малко 14 дни, както изискват противоепидемичните мерки. Освен това лично призова хората, с които е бил в контакт в изминалите 5-7 дни, да си направят тест, за да бъдат спокойни.

Запитан от медиите дали ще се тества, доц. Мангъров, който е главният критик на официалните мерки срещу коронавируса, заяви, че ще продължи да ходи редовно на работа и че няма намерение да си прави тест.

"Засега няма да си правя тест, защото още ми е рано - каза той пред bTV. - При тези инфекции има инкубационен срок в рамките на 14 дни. Все едно една жена да е правила секс преди два дни и сега да си направи тест за бременност - той няма да бъде положителен, защото е прекалено рано... Ще се изследвам, ако имам симптоми, или ако някой ми нареди да се изследвам".

Според него, ако всички хора без симптоматика си правят тестове, това е "много добър начин системата да спре и да влезем в задънена улица".

"Сега" попита столичната РЗИ дали е наложила карантина на доц. Мангъров, както се действа при всички други случаи, когато човек има има контакт с доказано заразен човек. Оттам отговориха, че му е препоръчано да се изследва по метода PCR 5 до 6 дни след контакта, съгласно указанията на Министерство на здравеопазването за контактен медицински персонал. "При отказ от изследване, лицето подлежи на 14 дневна карантина", уточняват от столичната регионална здравна инспекция.

Пред "Сега" доц. Мангъров заяви, че няма никакво предписание от СРЗИ, но ще си направи тест в близките дни, за да успокои "почитаемата публика". Той отново повтори, че инкубационният период за този вирус е 2 седмици и сега все още е рано да се изследва. По думите му тези, които са били в контакт с Георги Любенов и вече са се тествали, не могат да са напълно спокойни, защото трябва да мине достатъчно време от контакта им с него. Затова и, ако искат, трябва да се тестват повторно.

"Защо мислите, че той (Г. Любенов-б.р.) е единственият човек с коронавирус, с когото съм се срещал? Всекидневно се срещам с болни хора, това ми е работата. Всеки ден преглеждам хора с температура, с грипоподобни симптоми, които не са се изследвали, и ги преглеждам, както преглеждам всеки човек. Кой ще лекува пациентите, ако лекарите излязат извън строя?", попита доц. Мангъров.

Шефът на детското отделение в Инфекциозна болница постави и въпроса кой ще плати в случая теста му за коронавирус, който струва над 100 лв.

"Ако спазваме правилата, този, който дава предписания, той трябва да плати. РЗИ трябва да плати", коментира още той. Според него при подобни случаи хората, които нямат финансовата възможност да си платят подобен тест, ще трябва да се изолират в 14-дневна карантина, което обаче според него е изнудване.

 

НАПОМНЯНЕ

Доц. Мангъров стана известен и с острата си позиция срещу маските, които трябва да се носят задължително в затворени обществени пространства. Според него главната предпазна мярка срещу коронавируса е личната хигиена и редовното миене на ръцете, а лицевите маски, по думите му, са безполезни, защото вирусите се намират в микроаерозолни частици, които свободно минават през тъканите на маските.

В тази връзка от столичната здравна инспекция отговориха на "Сега", че към момента няма наложено административно наказание на доц. Мангъров за неносене на лични предпазни средства, а само напомняне за това задължение на медицинския персонал в лечебните заведения. Всяко лечебно заведение има разработен план за недопускане на разпространението на инфекцията при провеждане на лечебно-диагностичите дейности, както част от този план е използването на лични предпазни средства от страна на медицинския персонал, уточняват от СРЗИ.

158

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Оперният ас Камен Чанев почина от коронавирус

26.11.2020

4804 8
Авиокомпании обмислят въвеждане на ваксинационен паспорт

26.11.2020

Обновена

1210 10
3712 са новите случаи на COVID-19

26.11.2020

Обновена

3996 81

Коментари

Страници

радо_сарбов

"Кой кум, кой сват, кой на булката брат"

Без "swako" да не би загубата да е голяма?

тютюн

Трай, коньо, за зелена трева

Льо Клер

Все едно една жена да е правила секс преди два дни и сега да си направи тест за бременност - той няма да бъде положителен, защото е прекалено рано...

 

Спомням си случай от автобус 260 (не знам, дали има такъв още). Младо момиче седеше на място за бременни и майки, с малки деца. Качи се средновъзрастен мъж-общественик и прояви аспирации към мястото на момичето, с ироничен въпрос, дали е бременна, та е седнала там. Момичето се оказа бойко и му отговори:

- Да! От един час съм бременна, краката ми още треперят!

 

Разбирам, че може да не е била права!

ПероВТ

"Не щеме ний доценти и тем подобни менти, нам дайте ни ездачи и истински еба.и." Хор на медицинсските сестри от един популярен (през 80-те) български сериал. Неверието и неуважението българско към доказали се експерти няма граници.  Да - заеква, да - не му е дал Господ физиката на Борисов. Може и да е дал грешна прогноза за приключване на заразата през топлите месеци - нов вирус е, все пак. Но е достатъчно добър да лекува заразно болни деца 38 години, а при децата и една грешка не се прощава. Там са най-добрите инфекционисти. Логично е да вярваме на него, а не на добре платени и пазещи заплати администратори.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

като ден-два след това от пост в социалните мрежи на самия Любенов се разбра, че водещият е дал положителна проба за коронавирус. Той заяви, че няма симптоми и се чувства добре, но остава вкъщи за най-малко 14 дни, както изискват противоепидемичните мерки. Освен това лично призова хората, с които е бил в контакт в изминалите 5-7 дни, да си направят тест, за да бъдат спокойни.

Всъщност критериите за контакт са  до 48 часа преди поява на симпромите или от времето на вземане на пробата за PCR. Контактът да е бил лице в лице, от близко разстояние и да е продължил повече от 15 минути. Няма нужда всички, с които Г.Любенов се е срещал 5-7 дни преди тестването, или са си казали "здрасти", разминавайки се, също да се изследват. 

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Логично е да вярваме на него, а не на добре платени и пазещи заплати администратори.

 

Че е логично - логично е! Ама некои тука вярват според външния вид или партийната принадлежност. Важното е, че всичко, което каза Мангъров от ден първи се сбъдва.

galia2

Важното е, че всичко, което каза Мангъров от ден първи се сбъдва.

Може ли да бъдеш по-конкретен? Какво се сбъдна?

скът

galia2,

ти ме сети за оня виц за студентският изпит, на който се явяват студент с връзки и студент без връзки...

1-ви

- Колега, моля, отговорете: През 1945 година над японския град Хирошима е хвърлена първата в света атомна...?

- Ммм... аааа.... бомба?

- Браво, колега! 6!

2-ри 

- Колега, с кое събитие е предизвикан краят на ВСВ?

- През август 1945г. американската авиация бомбардира с атомни бомби японските градове Хирошима и Нагасаки. Жертвите, по различни оценки, варират между 130 и 230 хиляди военни и цивилно население. Огромните загуби принуждават Япония да капитулира, с което се слага и край на ВСВ.

- Говориш много общо, колега. МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕШ ПО-КОНКРЕТЕН с жертвите - поименно, поименно!

galia2

Скът, това за мен или Дани Кирилов?

скът

galia2,

съдейки и по другите ти мнения тук, като че ли имаш проблем с четенето с разбиране...

galia2

Аз пък мисля, че не съм точно аз. Аз давам неопровержими доказателства от творчеството на г-н Мангъров.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Възможно е условията при интервюто на Мангъров да не са отговаряли на критериите за близък контакт с Любенов и затова да няма предписание от СРЗИ за карантина. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Може ли да бъдеш по-конкретен? Кое се сбъдна?

 

Мога, ама ти или не си чула какво е казал, или не виждаш какво става около тебе. Накратко, Мангъров каза, че вирусът няма да изчезне, докато не премине през всички нас, или поне 70-80% от населението ; че не е смъртоносен ; че изолирането вкъщи само удължава във времето срещата ни с вируса, която е неизбежна ; че няма "втора", "трета" и намкоя си вълна. Че позитивен не значи болен и т.н. Кое не се сбъдна?

bisdatquicitodat

Тия им правеха тестове за антитела (за преболедували), а не за заразени.

Мангъра казваше, че като ще правят тестове за преболедували, трябва да направят повече, за да стане ясно, че са преболедували леко или безсимптомно повече, отколкото те съобщават.

KTP

Добре че при цялата медийна истерия и глупавите мерки се намериха хора като Мангъров, които не си плюха на дипломите... 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Този доцент не призоваваше ли през пролетта да се правят повече тестове ?

 

Призоваваше, но то е за друго. За едни неща трябва да се правят колкото се може повече тестове, а за други няма нужда да се правят никакви тестове. Питай кобилата да ти обясни

galia2

Призоваваше, но то е за друго. 

Ето какво е твърдял той на 24.3. Какво е различното?

 Атанас Мангъров от името на съвета поясни,че по-успешната стратегия за тестването за коронавирус би била тази, която се прилага на Запад – в страни като Германия, където се използват бързи тестове и се изследват по 20 хил. проби на ден. Според тях това ще помогне за създаването на по-ясна представа за състоянието у нас и така всички, които са с положителни проби ще могат да бъдат сложени под пълна карантина, за да се предотврати по-нататъшното разпространение. Това според съвета не може да се случи с използваните в момента тестове. Позицията на щаба за бързите тестове засега е, че те дават фалшиво отрицателни резултати, поради което и те не се използват.
копирано от: https://debati.bg/noviat-meditsinski-savet-iska-masovo-testvane-za-koronavirus/

Su38

 Атанас Мангъров от името на съвета поясни,че по-успешната стратегия за тестването за коронавирус би била тази, която се прилага на Запад – в страни като Германия, където се използват бързи тестове и се изследват по 20 хил. проби на ден.

Можеш ли да осмислиш разликата между "бърз", демек серологичен, и ПВР тест, демек генетичен, и разликата в информацията, която те носят?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ето какво е твърдял той на 24.3. Какво е различното?

 

Наистина ли не можеш да разбереш какво е различното? Значи няма как да ти се обясни. Не излизай от къщи следващите 12 месеца. Така е най-сигурно, че ще хванеш бацко на 13-я.

galia2

 Дани Кирилов,  Опитай да ми обясниш. Може да разбера.

galia2

Мангъров твърдял, че няма "втора", "трета" и намкоя си вълна. 

Правилно. На 6 юни той е казал "Ако вирусът не изчезне, може да имаме единични случаи през студените месеци", 

На 7 октомври при 436 заразени той твърди "Няма никакъв ръст". Интересно ми е дали е забелязъл растеж през последната седмица. 

 

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/195308-dots-mangarov-280-hil-balgari-sa-se-sreshtnali-s-kovid-19-ne-ochakvam-vtora-valna

galia2

"Мангъров каза, че вирусът няма да изчезне, докато не премине през всички нас, или поне 70-80% от населението"

Това никой не го е отричал. Спорът между Мангъров, щаба и епидемиолозите от 99% от страните в света беше, дали може и трябва да се намали заразяването, за да се предотврати претоварване на здравната система. Мангъров твърдеше, че не е възможно. Той дори твърдеше, че в Китай нещата са овладени, не заради стриктните карантинни мерки, а „защото там минаха вече два месеца и половина и всичките го преболедуваха“. Практиката опроверга наплъно Мангъров. 

https://darikradio.bg/sedmicata-prez-pogleda-na-doc-atanas-mangarov.html

KTP

Спорът между Мангъров, щаба и епидемиолозите от 99% от страните в света беше, дали може и трябва да се намали заразяването, за да се предотврати претоварване на здравната система. Мангъров твърдеше, че не е възможно. 

Глупости. Това са някакви твои измислици... 

Vitali Nemski

За сравнение 10.Октомври 2020 Швеция . В градския транспорт носенето на маска не е задължително..

https://www.youtube.com/watch?v=gXZN_n4LcCc

galia2

Но е забранено да се събират повече от 50 души на публични места. 

deqerven
снимка на deqerven

За протокола-в Швеция живеят шведи,които се возят в швеЦки транспорт. Ти с кои ги сравняваш-с мрачни балкански субекти в мръсни софийски автобуси ли? Готино сравнение. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

"Ако вирусът не изчезне, може да имаме единични случаи през студените месеци", 

 

Ами, естествено! Той не е изчезнал, за да дойде отново като "втора вълна". Той си е още тук с първата вълна. Масовото тестване в началото на епидемията помага единствено на статистиката и медицинското планиране. Сега, след шест месеца, би трябвало всички да разбрат, че положителен тест не означава болен. Доказателство за това са последните разпоредби на министерството. Първи положителен тест те води болен. След 14 дена положителен тест вече не те брои за болен. Разбираш ли сега?

galia2

Дани Кирилов, сега вече разбрах. Ти мислиш, че докато вируса не изчезне, имаме само една вълна.  Не съм сигурна, че и Мангъров е казвал подобно нещо, но поне разбрах,  какво мислиш ти. 

Виж за тестовете нещо не си разбрал. Доц. Мангъров през март не е говорил, че масовото тестване в началото на епидемията помага единствено на статистиката и медицинското планиране. Не! Той казва "всички, които са с положителни проби ще могат да бъдат сложени под пълна карантина, за да се предотврати по-нататъшното разпространение". Това не е може да се сложи в категорията статистика и медицинско планиране. Г-н Мангъров, все пак е доцент и не би предложил да се прави масово тестване само за целите на статистиката и медицинското планиране. 

 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Галя, намесвам се в спора ви за  важно, според мен, уточнение. В началото на епидемия , или при първи епидемичен взрив, от каквато и да е заразна болест, когато болните са единици или сравнително малко, се прави опит да се ликвидира епидемичното огнище . Това се прави чрез масово изследване в огнището, на разширени кръгове контактни и на здрави хора, с цел да се открият и изолират всички заразени и да се прекъсне предаването на инфекцията. Ако не се успее с тези начални мерки и заболяването стане масово, се променят и критериите за изследване заради епидемиологични основания. Тогава обикновено няма възможност (и смисъл) за масови изследвания и се изследват основно хора със симптоми, най-близки контактни, хора с висок професионален риск, организирани колективи с близки контакти в бита или в трудови условия, които са с висок риск от заразяване. Така че ако в началото на епидемия някой е призовавал за масови изследвания, а на по-късен етап е настоявал за ограничаването им,  не значи, че е допуснал грешка или че е непоследователен. По-скоро означава, че се е опитвал да приложи по най-добър начин наученото от обучението си и от практическата си работа в борбата със заразните болести. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Практиката опроверга наплъно Мангъров. 

 

Глупости! Квинтесенцията на Мангъров, която повтаряше от самото начало,  беше : пълната изолация на хората само отлага във времето момента на тяхното неизбежно заразяване. Това бяха и споровете в този форум. Някои се скъсваха да твърдят, че ако останем затворени вкъщи две години, ще ни се размине.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш