Медия без
политическа реклама

Тагарев: Пробваме някой съюзник да плати транспорта на БТР-ите до Украйна

Армията е приела първата партида от обновени боеприпаси, произведени от „ВМЗ-Сопот“, обяви още той

17 Яну. 2024
БГНЕС

България още не е изпратила обещаните на Украйна БТР-и. Това стана ясно по време на на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Окончателното решение за безвъзмездното предоставяне беше прието от парламента още в края на ноември, когато приключи и процедурата между София и Киев и бе сключено специално споразумение.

Сега министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че вече е ясна логистичната част, но въпросът е кой ще плати тази процедура. "Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е пак една много сериозна логистична операция. Знаем и сумата, която е необходима. Би била поносима за нашия бюджет, но първо пробваме варианта в този формат "Рамщайн" - дали някой друг наш съюзник няма да каже - а, това е много хубава идея, аз ще платя транспорта. Нали, ако няма такъв желаещ, ще търсим други варианти, ще търсим финансиране. Ако е необходимо, ще се обърнем и към вас"", заяви военният министър пред депутатите, цитиран от БНР.

От думите на ген.-лейтенант Михаил Попов, заместник-началник на отбраната, пък стана известно, че около два месеца би отнела доставката на машините.

Парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще предложат днес страната ни да изпрати за Украйна военна помощ - около 100 бронирани бойни машини, които ще да дойдат от резервите на МВР. Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Министърът съобщи също пред депутатите, че вече се приема първата партида от обновени боеприпаси, произведени от „ВМЗ-Сопот“, в изпълнение на решение на Народното събрание. Тагарев добави, че министерството има и друга процедура за обновяване на боеприпасите на армията, като е било изпратено писмо до доставчиците, като някои са отговорили, други не, заради това е изпратено и напомнително писмо. Тагарев отбеляза, че ведомството разполага с няколко десетки милиона лева за обновяване на боеприпаси.

"Доволен съм от изпълнението на бюджета за миналата година, той е около 99.7% изпълнен. Няма средства, които са харчени не по правилата. Всеки един изхарчен лев подлежи на проверка, одит и контрол", коментира в отговор на друг депутатски въпрос министърът.

Трябва да имаме добре обмислена обща политика за увеличаване на възнагражденията в системата за сигурност, коментира още Тагарев. Той обясни, че има предвидени средства за увеличение в армията, но колко ще бъде то и кога ще се случи, трябва да се реши по единен начин за целия сектор и добави, че очаква увеличението да бъде със задна дата.

Още по темата