Медия без
политическа реклама

Съдът откри и прокурорска вина за шесторното убийство в Нови Искър

Държавното обвинение ще трябва да плати още 160 000 лв., защото убиецът е трябвало да е в затвора по стара присъда

24 Яну. 2023
БГНЕС архив

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева на Стефана Елисаветова – майка на 18-годишния Боби Иванов, който беше сред жертвите на шесторното убийство в Нови Искър, извършено от рецидивиста Росен Ангелов в новогодишната нощ на 31 декември 2017 г., предава Лекс.бг.

Тогава Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 г. отиде в къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новия ѝ приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

След убийствата Ангелов беше издирван една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан. Тогава стана ясно, че той е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път – на 8 години строг затвор за блудство с малолетно момиче, а 10 години преди това е бил осъден и за изнасилване. Последната му присъда обаче така и не е била изтърпяна, защото Ангелов се укрил, а МВР и прокуратурата са подходили изключително формално в издирването му и така са създали предпоставките за последвалата трагедия.

Прокуратурата трябва да плати 80 000 лв.  на един от роднините на жертвите на жестокото шесторно убийство в Нови Искър преди 3 години.

Братът на Кети Кюхова – Иво, вече осъди на две инстанции прокуратурата да му плати 80 000 лева за това, че заради бездействието по издирването на Ангелов е загубил сестра си и майка си. И градският, и апелативният съд приеха, че има причинна връзка между бездействието на прокуратурата по привеждане на присъдата в сила и последвалото шесторно убийство.

Майката на Боби Иванов пък заведе миналата година иск за 200 000 лева обезщетение за загубата на единствения ѝ син по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

В решението на Софийския градски съд (СГС) е припомнена хронологията по формалното издирване на Ангелов от влизането в сила на присъдата му за блудство през декември 2009 г. През следващите години са се повтаряли няколко пъти в годината проверки на един и същ адрес, на който е било ясно, че той не живее и срещи с роднини, с които той нямал връзка. Едва девет месеца след влизане на присъдата в сила, Ангелов е бил обявен за общодържавно издирване и чак през 2015 г. – за международно. Според съдия Радост Бошнакова работата на властите е трябвало да започне още при постановяване на първоинстанционната присъда.

Само допреди 10 месеца портретът на журналистката от Русе Виктория Маринова стоеше пред столичната църква "Св. Неделя", където хиляди опечалени се събраха на бдение в нейна памет.

Тя определя като еднотипни и неефективни действията на прокуратурата в годините на издирване на рецидивиста, без да бъдат давани конкретни указания към МВР за други, по-ефективни методи за издирване.В решението си съдия Бошнакова подчертава, че от значение за причинната връзка между неизпълнената присъда и последвалото убийство са не само действията или бездействията на прокуратурата, които реално са довели до настъпване на вредата, но и тези, които са създали предпоставки за това.

Съдът припомня, че непривеждането на присъдата в изпълнение в продължение на 8 години е попречило за евентуалното поправяне на осъдения и така е създало реална възможност от настъпването на последвалото шесторно убийство.

Прокуратурата е осъдена да плати и още над 12 000 лева за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата