Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов обяви къща за 1,3 млн. лв. и над 18 млн. лв. в банки и акции

Делян Пеевски очаква дивидент в размер на внушителните 19 767 519 лв.

15 Авг. 2023Обновена
Слави Трифонов
Илиана Димитрова
Слави Трифонов

Лидерът на ИТН Слави Трифонов изпълни заканата си най-сетне да спази закона и да обяви имуществото си в публичния регистър на антикорупционната комисия. 

Той декларира, че миналата година е придобил къща с двор в София за 1 317 600 лв. Разгънатата ѝ застроена площ е 916 кв. м. В графата "произход на средствата" е посочил "ликвидационен дял". В същото време е продал парцел в плевенското село Тодорово за 10 000 лв.

Като налични средства бившият шоумен е вписал 1 120 000 млн. лв., които са от "заплата, възнаграждения за авторски и сродни права и дивиденти". Същият е произходът и на парите му по две сметки в страната - едната от 3 858 633 млн. лв., а втората от 2 715 492 евро, или общо 9 169 673 млн. лв. 

Трифонов е посочил акции в три дружества - за 299 940 лв. в "Алт Плеър" АД, за 9 096 967 млн. лв. в "Седем-осми" АД (това дружество е посочил и като месторабота като изпълнителен директор) и в "Сет 666" за 50 000 лв.

Като годишна данъчна основа от трудови доходи Трифонов сочи 210 826 лв.

Лидерът на ИТН е пуснал декларация само за 2022 г. За миналите години е все така сред неподалите.

Трифонов стана задължен да подаде декларация за имущество и интереси като избран за депутат от 45-ото Народно събрание, както и като партиен лидер, но досега не го правеше. През 2021 г. и през 2022 г. на Трифонов са издадени актове за установяване на административно нарушение - неподаването на декларация. През 2022 г. на Трифонов е издадено и наказателно постановление, с което му е наложена глоба. КПКОНПИ не споделя в какъв размер е тази глоба, по закон е между 1000 до 3000 лв. Тя е платена в 14-дневен срок, отговориха преди време от КПКОНПИ на "Сега" след спечелено дело за достъп до информация.

Тази година сред неподалите декларации има 25 депутати и 18 души от правителството. Част от тях не са подали документа в срок, а други - изобщо. Сред вторите са Никола Минчев и Ивайло Вълчев.

 

В ПАРЛАМЕНТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е обявил само налични 314 620 лв. от трудови доходи, както и две сметки - за 191 166 лв. и за 36 543 лв. Като произход на средствата е посочил обезщетения от заплати, отпуск от минали години, изплатени болнични и трудови доходи.

Съпартиецът на Борисов Лъчезар Иванов, който е един от най-старите му съратници, е доста по-състоятелен от партийния си бос. Той декларира 7 банкови влога, от които най-големият е в размер на 3 257 663 щатски долара. В останалите, някои от които са в евро и долари, се събират общо над 600 хил. лв. Той и преди е обявявал тези спестявания, макар и малко по-ниски като размер. За произхода на средствата трябва да се погледне декларацията му за 2022 г., където например се посочва, че мултимилионният доларов депозит е плод на търговия с ценни книжа.

Прокуратурата не е открила пране на пари или укриване на данъци в реализираната от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов печалба от над 3,9 млн. долара.

Струва си да се напомни състоянието на Росица Кирова – зам.-председателят на парламента от ГЕРБ-СДС. В рубриката за земеделски земи и гори в декларацията тя отчита 130 имота – ниви, пасища и мери, основно във Видинско и Кърджалийско. Очаква и вземания за над 2.3 млн. лв. В същото време, Кирова се явява и съдлъжник по сериозен банков кредит – за 900 000 евро.

Депутатът бизнесмен от ДПС Делян Пеевски отчита апартамент в Пазарджик от 2022 г. с цена по договор от 18 000 лв. Иначе, както преди, той разполага с 2 апартамента и къща с гараж в София. От 2021 г., за период от две години, е използвал 7 други имота, повечето къщи, като платените суми по договор възлизат на близо 1.4 млн. лв. За периода февруари-април 2023 г. Пеевски е обявил, че е ползвал под наем 4 автомобила за общо 21 600 лв. по договор – вероятно за предизборната си кампания за вота през април. Наличните му средства възлизат на малко над 1 млн. лв. Той има да получава дивидент в размер на внушителните 19 767 519 лв. При спестяванията му няма промяна в сравнение с предната година – те са около 3.5 млн. лв.

Партийният лидер на Пеевски – Мустафа Карадайъ изплаща кредит от 268 038 евро. Това надхвърля размера на няколкото му влога, които са почти 500 хил. лв.

Бившият премиер и настоящ депутат от ПП-ДБ Кирил Петков впечатлява най-вече със спестяванията си – обявил е 700 000 долара (1 120 000 лв.) на сметка в чужбина. Това е сума, която е декларирал и преди. Имотното му състояние също не се е променило – ползва чужд апартамент в София, а със съпругата му си поделят собствеността на два автомобила.

Прави впечатление, че водещи фигури от десницата разполагат с имоти в чужбина. Съпредседателят на ДБ Владислав Панев има апартамент в Тилбург, Нидерландия, закупен през 2019 г. Съпругата на колегата му Христо Иванов е собственик на къща с гараж в Брюксел от 2022 г. А Христо Петров - Ицо Хазарта има къща с двор в Гърция от 2017 г. Също в южната ни съседка разполага с къща депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева, заедно със съпруга си.

Тошко Йорданов, който води парламентарната група на ИТН, е спестовник - има около 550 хил. лв. в 19 влога, при това в различни валути и разпределени в 4 отделни банки. Той кара нов "Фолксваген Артеон", закупен през 2021 г., който все още изплаща на лизинг.

Водачът на „Възраждане“ Костадин Костадинов има около 100 хил. лв. задължения – по жилищен кредит и лизинг за кола. Не отчита спестявания или налични средства. Във Варна разполага с апартамент – на името на съпругата му, и с вила в село Константиново. Той обявява една кола - "Дачия", която е също собственост на съпругата му.

Някои депутати не са обявили нищо. Като Искра Михайлова от „Възраждане“, чиято декларация е отгоре до долу запълнена с „нямам нищо за деклариране“. Други са отчели фрапиращо ниски финансови възможности, предвид немалките депутатски заплати. Например, Маноил Манев от ГЕРБ-СДС е посочил, че има влог с едва 242 лв. вътре.

 

В ПРАВИТЕЛСТВОТО

Вицепремиерът Мария Габриел, която преди това дълги години бе евродепутат на ГЕРБ, а също и еврокомисар, e заменила евтиното общинско жилище в София със собствен апартамент, става ясно от декларацията й. Апартаментът е купен през 2021 г. за 369 хил. лв.

Но пък Габриел е декларирала два апартамента - в Брюксел и в Страсбург, като чуждно недвижимо имущество, на които е ползвател заедно със съпруга си - французинът Франсоа Мишел Габриел, който беше икономически съветник на председателя на ЕНП Жозеф Дол. В декларацията е посочено, че двата апартамента се ползват през 2023 г. на цена по договор от 27 823 лв., вероятно това е наемът за цялата година. Мария Габриел е декларирала е също така два автомобила - Мерцедес и BMW, както и банкови влогове на семейството за над 2 млн. евро.

Габриел не е единственият милионер в правителството - екоминистърът Юлиян Попов е обявил спестявания и инвестиции за над 1,15 млн. британски лири (2 634 545 лв.). Попов декларира и къща от 240 кв.м в Лондон, придобита миналата година, като сума не е обявена. Заместникът му Николай Сиджимов пък е придобил в рамките на една година 12 имота в правешкото село Джурово на символични цени - пет от парцелите са на цена по 500 лв., въпреки че са между 700 и 1000 кв.м.

Социалният министър Иванка Шалапатова се вписва в традицията този пост да се заема от хора с по-скромно имущество, но заместничката й Гинка Машова-Станчева е обявила близо 1 млн. лв. налични средства на името на своя съпруг. В МЗ зам.-министър Бойко Пенков е обявил влогове и налични средства на семейството за близо 1,2 млн. лв. Другият заместник на проф. Христо Хинков Илко Гетов пък декларира апартаменти в София, Созопол, Банско, както и 8 дка ниви в пловдивския Бевърли Хилс - Белащица.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата